Η γαλέρα είναι εδώ- Kαι κανείς /καμία δεν δικαιούται να μην γνωρίζει

Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές το πραγματικό πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς ΝΔ αποκαλύπτεται. Μένουν ακόμα 10 μέρες έως τις ευρωεκλογές και κανένας / καμία δεν πρέπει να μην ενημερωθεί για το αντικοινωνικό σχέδιο της ΝΔ. α) για τον ιδιωτικό τομέα το πλαίσιο πολιτικής της είναι το “ωράριο λάστιχο” και η κυριακάτικη εργασία, οι ομαδικές απολύσεις και η “ελεύθερη συμφωνία” μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για τον κατώτατο μισθό.

Είναι οι προτάσεις του ΚΕΦΙΜ πριν 20 μέρες, τις οποίες ο Κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε “ανάσα ορθού πολιτικού λόγου”. Σήμερα ο Μητσοτάκης τις παρουσίασε ρητώς, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα έχουν προτεραιότητα έναντι των κλαδικών ή των γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Διότι αν θέλει “η νύφη και ο γαμπρός”, δηλαδή οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, τι δουλειά έχει το κράτος με τις εγγυήσεις του;

Η εθελοδουλεία γίνεται πλαίσιο πολιτικής.

α) Η στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων ειδικά στις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απόλυτος κανόνας

β) για τον δημόσιο τομέα ισχύει βεβαίως το 1:5, και βεβαίως ούτε λόγος για αυξήσεις μισθών ή επαναφορά δώρου, αφού η μη-αύξηση του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα είναι σημαντικότερες και από τις εντολές του Μωυσή.

Θυμίζω, επίσης, ότι στις ιδέες του ΚΕΦΙΜ που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως από την ΝΔ περιλαμβάνεται η πρόταση να καταργηθεί το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στο δημόσιο και η αρμοδιότητα των μετακινήσεων να ανατεθεί σε Ανεξάρτητη Αρχή, έξω από την πολιτική και νομοθετική αρμοδιότητα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το μήνυμα είναι ότι προετοιμάζεται ένας νέος κύκλος διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.

γ) για τους συνταξιούχους τα πράγματα είναι ακόμα απλούστερα. Η 13η σύνταξη δεν δεσμεύει την ΝΔ, η οποία επίσης προτείνει την επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα με την πίεση προς αυτούς να είναι η καταβολή εισφοράς στις πρόωρες συντάξεις μέχρι τα 67. Δηλαδή προτείνονται περικοπές συντάξεων.

δ) Το ΚΕΦΙΜ έχει προτείνει και μια ακόμα ανατριχιαστική πρόταση, που ο Μητσοτάκης δεν την έχει ακόμα εκστομίσει ρητώς, αλλά είναι θέμα χρόνου. Αφορά στην αξιολόγηση των χαμηλόβαθμων δικαστών από τους υψηλόβαθμους, με βάση την αποδοχή των πρωτόδικων αποφάσεων από τα Εφετεία ή όχι. Ο εκ των άνω έλεγχος της τακτικής δικαιοσύνης από τις κορυφές βάσει της αποδοχής των αποφάσεων που εκδίδουν θα αποτελέσει μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή.

Οχι μόνο γιατί η αρμοδιότητα του διάχυτου συνταγματικού ελέγχου θα ακυρωθεί πλήρως, αλλά και γιατί δεν πρόκειται εφεξής οι εργαζόμενοι να δουν θετικές αποφάσεις σε εργατικές διαφορές, πράγμα που μέχρι σήμερα ήταν σύνηθες – ανεξάρτητα από την έκβαση των αποφάσεων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Η γαλέρα είναι εδώ – και κανείς /καμία δεν δικαιούται να μην γνωρίζει.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ


O Χρ.Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά».

Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ποσοτική Ανάλυση Πολιτικής».
Απόφοιτος το 1985 του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) το 1987.
Κατά την περίοδο 1987-1988 πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (Σορβόννη – Πανεπιστήμιο Paris I). Η διδακτορική του διατριβή (1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ως αντικείμενο τα πολιτικά κόμματα της περιόδου 1974-1985 και την ενσωμάτωσή τους στο νομικο – πολιτικό θεσμικό σύστημα της περιόδου.


Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2015, διαδεχόμενος τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα διατήρησε το αξίωμα αυτό μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του 2016, όταν ορίστηκε Υπουργός Επικρατείας. Προτού αναλάβει το αξίωμα αυτό, συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα στην χώρα,[3] ενώ ήταν και σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ήταν πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί. Στις 19 Νοεμβρίου του 2015 ορκίστηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

 

Print Friendly, PDF & Email