Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί το συντομότερο στο ΝΑΤΟ

Το συντομότερο δυνατό επιθυμει η Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Σάουλι Νινίστε. Πιθανό αίτημα του Ελσίνκι θα στηρίξει σθεναρά και το Βερολίνο, δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

«Θεωρώ βέβαιο ότι στο φινλανδικό κοινοβούλιο υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας αίτησης ένταξης» δήλωσε στη «Süddeutsche Zeitung» ο κ. Νινίστε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει πολύ γρήγορα. Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Η Γερμανία «δεν έχει να δώσει καμία συμβουλή. Όποια απόφαση και αν λάβει η Φινλανδία, μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική υποστήριξη» δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Στάινμαγερ τόνισε ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τις βάρβαρες δολοφονίες. «Μόνο η Ρωσία μπορεί να τις σταματήσει» πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε: «Σταματήστε αυτή την τρέλα!».

Ακόμη, ο κ. Στάινμαγερ τάχθηκε υπέρ μιας νομικής διαδικασίας κατά του Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα, θα πρέπει να απολογηθούν» δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος στο περιοδικό «Der Spiegel» και τόνισε ότι εκτός από τους στρατιώτες και τους διοικητές τους, αυτό περιλαμβάνει και εκείνους οι οποίοι είχαν την πολιτική ευθύνη.