Η φιλοσοφία του Στωικισμού και η επενδυτική αρετή (του Απόστολου Μάνθου)

Η επενδυτική αρετή

Η φιλοσοφία του Στωικισμού μπορεί να καλλιεργήσει μια άριστη νοοτροπία για τους πολύ δυνατούς επενδυτές επαγγελματίες ή μη δίνοντάς τους ένα σημαντικό πλεονέκτημα  έναντι άλλων στο στρατηγικό σχεδιασμό των συναλλαγών τους.

Ο Στωικισμός αποτελεί μία σημαντική φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (300 π.Χ. – περίπου 250 μ.Χ.).

Κατά τους Στωικούς, η ανθρώπινη φύση καθοδηγείται και κυβερνάται από τον συμπαντικό νόμο της Λογικής (χρησιμοποιείται στις περισσότερες πνευματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της σημασιολογίας και της πληροφορικής).

Κύριο ζητούμενο του βίου είναι το να ζει κάποιος σύμφωνα με την φύση του, η οποία για τον άνθρωπο, μέσω της λογικότητάς του, ωθεί προς την Αρετή.

Η Αρετή είναι το μόνο αγαθό και μόνο από αυτήν εξαρτάται η ευημερία.

Όλα τα υπόλοιπα πράγματα, ευχάριστα ή δυσάρεστα, στερούνται αξίας, είναι «αδιάφορα» ενώ ο συμμερισμός των άλογων συναισθημάτων δεν είναι καθόλου επιθυμητός.

Πάμε λοιπόν να παντρέψουμε κάποια στωικά γνωμικά με τις κινήσεις και σκέψεις ενός ενεργού επενδυτή.

 

«Πρώτα πες στον εαυτό σου τι θα ήσουν… και μετά κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις». – Επίκτητος (Έλληνας στωικός φιλόσοφος)

Το πρώτο βήμα για να γίνεις αυτό που θέλεις είναι να έχεις έναν στόχο. Το δεύτερο βήμα  είναι να πιστεύεις ότι είναι εφικτός. Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε την εργασία που απαιτείται και στη συνέχεια να πάρετε τα ανάλογα ανεκτά ρίσκα για να μεταμορφώσετε το επενδυτικό σας «είναι».

 

«Οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε μπορεί να σε εξοργίσει γίνεται ο κύριος σου». – Επίκτητος

Τη στιγμή που η αγορά ή η τιμή μιας μετοχής  σε κάνει να θυμώνεις, εγκαταλείπεις τον έλεγχο της νοοτροπίας σου. Όσο πιο δυνατά γίνονται τα συναισθήματά σας τόσο πιο δύσκολο είναι να ακολουθήσετε το πλάνο που έχετε θέσει των  συναλλαγών σας. Πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ των συναισθηματικών σας αντιδράσεων και των επενδυτικών  σας αποφάσεων. Εάν παίρνετε προσωπικά τα αποτελέσματα των συναλλαγών, τότε ΔΕΝ  μπορείτε να κάνετε συναλλαγές.

 

«Είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο να μάθει αυτό που νομίζει ότι ήδη γνωρίζει». – Επίκτητος

Πρέπει να βαδίζετε στις  όποιες επενδυτικές κινήσεις  με το μυαλό ενός αρχάριου ξέροντας  ότι απλά δεν ξέρετε τίποτα. Επίσης, εάν ένας επενδυτής πιστεύει ότι ξέρει πού πηγαίνει η αγορά στο μέλλον, μπορεί να δημιουργήσει μια γνωστική προκατάληψη, που μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί πολύ ακριβή παραμένοντας  στη λάθος πλευρά μιας τάσης ή τουλάχιστον να χάσει μια καλή κίνηση που ίσως να του εξασφάλιζε ένα σοβαρό ετήσιο εισόδημα.

 

«Ό,τι ακούμε είναι άποψη, όχι γεγονός. Όλα όσα βλέπουμε είναι μια προοπτική, όχι η αλήθεια». – Μάρκος Αυρήλιος (Ρωμαίος αυτοκράτορας και σημαντικός  στωικός φιλόσοφος).

Όλα όσα ακούτε και διαβάζετε στις διάφορες οικονομικές ειδήσεις είναι μια άποψη για το ποια θα πρέπει να είναι η τιμή μιας αξίας, όχι ένα γεγονός. Κάθε γνώμη και πρόβλεψη που έχουμε για το μέλλον των τιμών της αγοράς είναι μια προοπτική και όχι ένα γεγονός. Κανείς δεν είναι η Πυθία. Κανείς δεν  έχει στη κατοχή του τη κρυστάλλινη μπάλα.

 

«Έχεις πάντα την επιλογή να μην έχεις γνώμη. Ποτέ δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε ή να προβληματίσετε την ψυχή σας για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αυτά τα πράγματα δεν ζητούν να κριθούν από εσάς. Αφήστε τα ήσυχα». – Μάρκος Αυρήλιος

Ο χρόνος και η ενέργειά σας είναι πολύτιμοι και πολύ περιορισμένοι, εστιάστε μόνο  σε πράγματα που είναι τα πλέον σημαντικά για τη δική σας  δυναμική μέθοδο συναλλαγών και αγνοήστε οτιδήποτε άλλο δεν έχει σημασία.

 

«Επειδή ένα πράγμα φαίνεται δύσκολο για εσάς, μην νομίζετε ότι είναι αδύνατο να το πετύχει κανείς». – Μάρκος Αυρήλιος

Μην πιστεύετε τους αρνητές που λένε ότι οι κερδοφόρες συναλλαγές στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές είναι αδύνατες ή ότι κανείς δεν μπορεί να τις πετύχει. Είναι όντως δύσκολο και οι περισσότεροι αποτυγχάνουν, αλλά από την άλλη η πλειονότητα των ανθρώπων αποτυγχάνει στο να γίνουν επαγγελματίες σε τομείς που χρειάζονται πολύ δουλειά, όπως ο αθλητισμός, η ιατρική, η δικηγορία, το software engineering …

Γιατί;  Επειδή η πλειοψηφία απλώς δε μπορεί ή ακόμα χειρότερα δε θέλει  να κάνει τη κοπιαστική  δουλειά που χρειάζεται σε μακροπρόθεσμη βάση  για να μπορέσει να σκαρφαλώσει  εκεί ψηλά  και να μείνει εκεί ψηλά.

 

«Περιοριστείτε στο παρόν». – Μάρκος Αυρήλιος

Στις συναλλαγές, η εκ των υστέρων αντίληψη είναι ένα παράσιτο και η ανησυχία για τη μελλοντική δράση των τιμών θα κάνει τη λήψη των τρεχόντων σημάτων σας αγχωτική. Εστιάστε στην εκτέλεση του σχεδίου συναλλαγών σας με την τρέχουσα «ενέργεια» που βγάζει η τιμή μιας αξίας.

 

«Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία». – Σενέκας (Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας, δραματουργός και στωικός φιλόσοφος)

Δεν μπορείτε να έχετε τύχη σε καμία  επενδυτική κίνηση εάν πρώτα  δεν έχετε κάνει τη σωστή προετοιμασία και δεν εκτελείτε τα σωστά σήματα εντολών που πηγάζουν από το καλοδουλεμένο σύστημα συναλλαγών σας.

 

«Συνεργαστείτε με άτομα που είναι πιθανό να σας βελτιώσουν». – Σενέκας

Μάθετε από επιτυχημένους επενδυτές, ακολουθήστε τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάντε τους ερωτήσεις, στείλτε τους email, διαβάστε τα βιβλία τους και μελετήστε τις προηγούμενες συναλλαγές τους για μια σύντομη διαδρομή στην καμπύλη μάθησης.  ΜΑΘΕΤΕ όσο μπορείτε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των άλλων.

 

«Είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα που έχει σημασία». – Σενέκας

Εστιάστε στην ποιότητα των συναλλαγών σας και όχι στο πόσες κάνετε. Όταν δεν υπάρχουν σήματα στο σύστημα συναλλαγών σας, ΜΗΝ κάνετε τίποτα.

 

Ένας στωικός επικεντρώνεται στην αποδοχή αυτού που συμβαίνει με ηρεμία και στη λήψη ποιοτικών αντισυναισθηματικών αποφάσεων, αυτή είναι μια εξαιρετική νοοτροπία για έναν ενεργό επενδυτή.

Chartswar.com Homepage – Αρχική