Η Ευρώπη σήμερα – Τα highlights του Τύπου

Η Ευρώπη σήμερα – Τα highlights του Τύπου

  • Η ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 11 Μαΐου κυριαρχεί στον Τύπο της Τρίτης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Spiegel Süddeutsche Zeitung) η Γερμανική Ακαδημία Επιστημών προτείνει τη σταδιακή άρση ορισμένων περιορισμών, ενώ σύμφωνα με την ισπανική El Confidencial ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ θα αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα αν θα ζητήσει τρίτη παράταση στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να συντονιστούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων, προειδοποιώντας για τα σχέδιά τους τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφέρει ότι σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης ύψους 1.5 τρισεκατομμυρίων μέσω της έκδοσης ομολόγων, με την παροχή κρατικών εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πορτογαλική Expresso, ο πρόεδρος του Eurogroup Σεντένο απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ, επιβεβαιώνοντας ότι η έκδοση κοινού ομολόγου παραμένει ως επιλογή για τη χρηματοδότηση του ταμείου οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ.

  • Σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro και τη γερμανική Handelsblatt, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Γκιγιόμ Φορί καλεί για κοινή, συντονισμένη και συγκροτημένη ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση για να αποφευχθεί ότι θα βαθύνει τόσο πολύ ώστε οι κοινωνίες θα δυσκολευτούν πολύ να ανακάμψουν.

Τέλος, η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει σήμερα τις προβλέψεις του για τις οικονομικές προοπτικές, ενώ η γενική διευθύντρια Γκεοργκίεβα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αναμένει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1929.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΙΚΑΡΗ

Greece-Cyprus editor – European Economic Briefing στην εταιρεία themediabrief.com

LinkedIn: Katerina Fikari

Facebook: Katerina (Aikaterini) Fikari

Skype: katerinakisu