Η Ευρώπη σήμερα – Τα highlights του ευρωπαϊκού Τύπου

Η Ευρώπη σήμερα – Τα highlights του ευρωπαϊκού Τύπου

Οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την από κοινού διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού στο Eurogroup της Τρίτης. Σύμφωνα με το Politico, τα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας παραμένουν, όπως και ο διαχωρισμός των κρατών-μελών σε δύο ομάδες, με την Ιταλία και την Ολλανδία να συγκρούονται σχετικά με τους όρους της πιστοληπτικής γραμμής.

  • Το Reuters αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία στον ορίζοντα σχετικά με την έκδοση κοινού ομολόγου, παρόλο που ο πρόεδρος του Eurogroup Σεντένο επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.
  • Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στην Handelsblatt ότι οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από ένα δανειακό πακέτο συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιήσει τα δάνεια του ESM και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς επιχειρήσεις, ενώ θα υποστηρίξει προσωρινές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της απασχόλησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Γκουαλτιέρι εξακολουθεί και έχει επιφυλάξεις σχετικά με το πακέτο και κάλεσε για περαιτέρω χαλάρωση των όρων για τα δάνεια του ESM. Να επισημανθεί πάντως ότι το Eurogroup είναι βέβαιο πως μία συμφωνία θα επιτευχθεί την Τετάρτη.

  • Η πορτογαλική Expresso αναφέρει ότι τα κορωνο-ομόλογα πιθανότατα δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα συμπεράσματα της συνάντησης, ενώ αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των πιστοληπτικών γραμμών του ESM, την ενίσχυση της δανειοδότησης επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και του νέου μηχανισμού SURE.

Σε συνέντευξή του στην Die Welt, ο αντικαγγελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Κόγκλερ λέει ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους υπό τη μορφή ευρωομόλογου ή κορωνο-ομόλογου θα μπορούσε να έχει νόημα, αλλά θα έπρεπε να συνοδεύεται από προϋποθέσεις.

  • Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρησιμοποιηθεί μετά την κρίση για να διασφαλίσει ισόρροπη ανάκαμψη σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.

Οι FT αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ο κορωνοϊός θα περιορίσει τον χρόνο απασχόλησης κατά 7% σε όλο τον κόσμο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στην καταστροφική απώλεια 195 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΙΚΑΡΗ

Greece-Cyprus editor – European Economic Briefing στην εταιρεία themediabrief.com