Η ExxonMobil θα καταργήσει 1.600 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2021 στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil, μία από τις λεγόμενες «επτά μεγάλες», ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να καταργήσει 1.600 θέσεις εργασίας έως τα τέλη του 2021 στην Ευρώπη, αριθμό που αναλογεί σε κάτι περισσότερο από το 11% του εργατικού δυναμικού της στη γηραιά ήπειρο, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας μείωσης του λειτουργικού της κόστους, την οποία επιτάχυνε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στα προϊόντα της ExxonMobil έκανε ακόμη πιο επείγον το έργο που βρισκόταν σε εξέλιξη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της» εξήγησε η διεύθυνση της εταιρείας.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τη γεωγραφική κατανομή των υπό κατάργηση θέσεων, όμως σημείωσε πως θα εξαρτηθούν από «το εμπορικό αποτύπωμα και τις συνθήκες της αγοράς» σε κάθε χώρα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει «σημαντική αγορά, όπως έδειξαν οι πρόσφατες μεγάλες επενδύσεις που έκανε».

«Ωστόσο είναι απαραίτητες αυτές οι ενέργειες τη δεδεομένη στιγμή για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας ως προς τα κόστη», προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να ξεπεράσει τις «άνευ προηγουμένου συνθήκες της αγοράς», πρόσθεσε η διεύθυνση της ExxonMobil, η οποία απασχολεί περίπου 75.000 υπαλλήλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εταιρεία, που υφίσταται βαρύ πλήγμα από την πανδημία, την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης μαύρου χρυσού και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είδε την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί σχεδόν κατά το ήμισυ στη Γουόλ Στριτ από την αρχή της χρονιάς.

Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή της μετοχής της αμερικανικής εταιρείας NextEra Energy, η οποία ειδικεύεται στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά ενεργειακά συστήματα, ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτή της ExxonMobil, παρά τη χαώδη διαφορά ανάμεσα στον τζίρο και τα κέρδη της από τα αντίστοιχα μεγέθη της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.

Η ExxonMobil δεν είναι η μοναδική μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορvνοϊού και η ενεργειακή μετάβαση. Την περασμένη εβδομάδα, ο αγγλο-ολλανδικός γίγαντας Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει ως το 2022 από 7.000 ως 9.000 θέσεις εργασίας, αριθμό που αποτελεί το 10% του εργατικού δυναμικού του. Ο όμιλος πετρελαϊκών υπηρεσιών Schlumberger του Τέξας θα καταργήσει 21.000 θέσεις εργασίας -πρόκειται για το ένα τέταρτο του εργατικού του δυναμικού-, ενώ ο βρετανικός όμιλος BP ετοιμάζεται να καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας διεθνώς, που αντιστοιχούν στο 15% του εργατικού του δυναμικού.