Η έξαρση της πανδημίας δεν απειλεί προς το παρόν την ανάκαμψη

  • Η έξαρση της πανδημίας δεν απειλεί προς το παρόν την ανάκαμψη
HOLGER SCHMIEDING*
  • Πρώτον, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι πολίτες και οι κυβερνώντες γνωρίζουν πλέον πολύ περισσότερα για τον ιό τώρα από ό,τι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
  • Ο προηγμένος κόσμος φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα στην προστασία των ευπαθών ομάδων και τη θεραπεία των νοσούντων.
  • Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες η νέα αύξηση των κρουσμάτων να μην φέρει στα όριά τους τα επιμέρους εθνικά συστήματα υγείας, όπως είχε συμβεί αρχικά.

Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν νωρίς και χωρίς ιδιαίτερες τύψεις όταν ξεσπούν τοπικά νέα κρούσματα. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες βρίσκονται σε θέση να αντιμετωπίσουν τη νέα φάση της πανδημίας χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε εκτεταμένη διακοπή του οικονομικού μηχανισμού, με δυσμενείς επιπτώσεις.

Τρίτον, η εμπειρία των ΗΠΑ εμπεριέχει ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Τα πρόσφατα στοιχεία της απασχόλησης φανερώνουν πως οι τελευταίες συγκρατημένες αλλαγές συμπεριφοράς και η επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση του ιού επιβραδύνουν την ανάκαμψη – κι αυτό παρατηρείται ειδικά σε υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

  • Εντούτοις, δεν παρεμποδίζεται η περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής προσφοράς και ζήτησης. Το σενάριο θα αποδειχθεί μάλλον παρόμοιο και στην Ευρώπη τις προσεχείς εβδομάδες, όπερ σημαίνει μια κάποια άμβλυνση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στη ζήτηση για ορισμένες υπηρεσίες, αλλά όχι και μια πραγματική ύφεση εκ νέου.

Τέταρτον, το γεγονός ότι η βιομηχανία της Ευρωζώνης ανέκτησε τον ρυθμό της θα συνδράμει στο να αντισταθμιστεί η όποια προσωρινή κάμψη στη ζήτηση υπηρεσιών. Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο στη Γερμανία ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση 8,9%, στη Γαλλία 12,7%, 8,2% στην Ιταλία και 14% στην Ισπανία. Οι δε γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν 14,9% χάρη στις ζωηρές πωλήσεις προς την Κίνα και στην αυξημένη ζήτηση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.