Η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών θα επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών θα επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ο επικεφαλής υγείας της πολιτείας της Βικτώριας στην Αυστραλία Brett Sutton δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος των μολυσματικών ασθενειών θα επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να προκαλούν δραματικές αλλαγές στις μολυσματικές ασθένειες, σύμφωνα με μια έκθεση που συνδέει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος με τη δημόσια υγεία.

Η διετής έκθεση του Διευθυντή Υγείας στη Βικτώρια, που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, εξήγησε τις «σοβαρές και αυξανόμενες επιπτώσεις» των θερμών κυμάτων, των πλημμυρών, της ξηρασίας και των πυρκαγιών στη δημόσια υγεία.

  • Ο επικεφαλής καθηγητής υγείας Brett Sutton – ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή της πολιτειακής απάντησης απέναντι στον COVID-19 – συνέταξε την έκθεση και είπε ότι μόνο “σοβαρή δράση” για την αλλαγή του κλίματος θα αποτρέψει μελλοντικές καταστροφές για τη δημόσια υγεία.

Η έκθεση προέβλεπε ότι το «θερμότερο και ξηρότερο» κλίμα στη Βικτώρια θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» στη δημόσια υγεία.

  • Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , θα μπορούσαν να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες επιπλέον θάνατοι από ελονοσία φέτος λόγω της πανδημίας ττου κορονοϊού.

Ο αγώνας ενάντια στο Covid-19 έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έργο εκείνων των υπηρεσιών υγείας που υποτίθεται ότι καταπολεμούν ασθένειες όπως η ελονοσία. Ανάλογα με το πόσο σοβαροί είναι αυτοί οι περιορισμοί, μεταξύ 20.000 και 100.000 περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν επιπλέον να πεθάνουν από την ελονοσία , δήλωσε ο Pedro Alonso, επικεφαλής του προγράμματος ελονοσίας του ΠΟΥ. Τα περισσότερα από αυτά είναι παιδιά.

  • Οι περισσότεροι θάνατοι από την ελονοσία είναι στην Αφρική. Σύμφωνα με μια έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, περίπου 409.000 άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από ελονοσία το 2019, οι περισσότεροι στην Αφρική .

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας μειώθηκε ελαφρά από 238 εκατομμύρια το 2000 σε 229 εκατομμύρια το 2019. Ωστόσο, ο αριθμός των υποθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

  • Η Αφρική αυτήν την στιγμή απειλείται να βυθιστεί σε οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ελονοσία λαμβάνει πολύ λίγη προσοχή.
  • Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Αφρική, Matshidiso Moeti είπε: Χρειαζόμαστε μια νέα εμπλοκή στον αγώνα κατά της ελονοσίας. Θα πρέπει να προκαλέσει οργή ότι μια θεραπεύσιμη και αποτρέψιμη ασθένεια έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν 400.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Ωστόσο, μπορούν να αντληθούν σημαντικά διδάγματα από την πανδημία του κορονοϊου , δήλωσε ο Peter Sands, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS , της φυματίωσης και της ελονοσίας.

  • Από τη μία πλευρά, η συλλογή ακριβών δεδομένων για την πορεία μιας επιδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει στοχοθετημένη δράση. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναγνωριστεί ότι όχι μόνο ο κορονοϊός αλλά και η ελονοσία έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Τέλος, σύμφωνα με τον Sands, η κατάσταση θα απαιτήσει σημαντικά περισσότερους οικονομικούς πόρους. Οι ετήσιες συνολικές δαπάνες για την καταπολέμηση της ελονοσίας ανέρχονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμούν με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα εκπληκτικά χαμηλό ποσό για μια ασθένεια “που σκοτώνει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους”, δήλωσε ο Sands.