Η Εθνική Ασφαλιστική στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Μετά τα όσα κωμικοτραγικά έγιναν στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας με μοναδική υπεύθυνη, την ανεύθυνη όπως αποδείχθηκε διοίκηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, η λύση για την αξιοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι μία: η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι  η μοναδική λύση με τη οποία μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα πολλοί στόχοι. Παράλληλα η εταιρεία δεν θα πάει στα χέρια ούτε αμερικανών, ούτε βρετανών, ούτε κινέζων, ούτε αεριτζήδων ελληνοαμερικανών. Αλλωστε ποιός μπορεί να εγγυηθεί έναν αδιάβλητο διαγωνισμό; Η διοίκηση  της Εθνικής Τράπεζας; Η απάντηση είναι φυσικά όχι, γιατί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο απέτυχε, αλλά έγινε συνεργός παραπλάνησης επενδυτικού κοινού. Συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσει διαφορετική λύση αξιοποίησης του περιουσιακού στοιχείου και όχι μέσω αντίστοιχου διαγωνισμού.

Με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θα επιτευχθούν:

α) ο βασικός σκοπός της Εθνικής Τράπεζας, που είναι η πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων για τη βελτίωση στοιχείων του ισολογισμού της. Αυτός ο σκοπός απορρέει από τη δέσμευσή της απέναντι στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό SSM.

β) Καλύτερο αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική φάση, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μπορεί γίνει σταδιακά, κερδίζοντας τα πιθανά οφέλη βελτίωσης της χρηματιστηριακής αποτίμησης. Μπορεί να πουληθεί αρχικά ποσοστό 25%, εν συνεχεία άλλο ένα 25% κοκ. Είναι γνωστό ότι η αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι πιεσμένη λόγω της πολύχρονης κρίσης. Εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί, αναμένεται βελτίωση στις αποτιμήσεις όλων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τα επόμενα χρόνια.

γ) Διαφάνεια και πίεση για καλύτερα αποτελέσματα. Η είσοδος μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο συνεπάγεται την ποιοτική αναβάθμιση για μεγαλύτερη διαφάνεια και με την καλώς εννοούμενη άσκηση πίεσης – από πλευράς των ανεξάρτητων μετόχων – για βελτίωση των αποτελεσμάτων και της διοίκησης.

δ) Η πιο πετυχημένη συνταγή. Η σταδιακή πώληση μέσω Χρηματιστηρίου έχει το καλό προηγούμενο των αποκρατικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990. Τότε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετοχοποιούσε σταδιακά πακέτα μετοχών, ανάλογα με τις συνθήκες  της αγοράς, μεγιστοποιώντας  έτσι το όφελος για τον κρατικό πρϋπολογισμό και μεταλλάσσοντας τις κρατικές ΔΕΚΟ από αδιαφανείς εταιρείες, σε  διαφανείς οργανισμούς, βελτιώνοντας τον τρόπο διοίκησης  και την λογοδοσία προς τον μέτοχο/μετόχους και τον έλεγχο από αυτόν/αυτούς.

ε) Η είσοδος της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο μπορεί γίνει σημείο αναφοράς. Να σηματοδοτήσει το μεγάλο γεγονός αναστροφής μιας κακής πορείας και ανάκτησης μέρους της χαμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Αυτή είναι η καλύτερη λύση και επιβάλλεται να γίνει πράξη.