Η επιστροφή Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

Του Νίκου Λακόπουλου

Είθισται σ΄αυτή τη χώρα οι εξελίξεις να διαμορφώνονται στα παρασκήνια από αόρατες και συχνά «σκοτεινές» δυνάμεις, αλλά τώρα πια -μετά τις εξελίξεις του 2012 που οδήγησαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, μάλλον όλα είναι ορατά και ο πολιτικός κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτη.

Στις 7 Ιουλίου που θα γίνουν οι πιο ανιαρές εκλογές η Νέα Δημοκρατία που θριάμβευσε στις ευρωεκλογές και τις αυτοδοικητικές με ένα πιο μεγάλο ποσοστό εξασφαλίζει την αυτοδυναμία ή σχηματίζει κυβέρνηση με την στήριξη, την ανοχή, την συμμετοχή του Κινάλ και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει -μετά από τεσσεράμισι χρόνια που κράτησε η «παρένθεση»- που πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν σύντομη, αλλά διαψεύσθηκαν.

Δεν υπήρχαν σκοτεινές δυνάμεις, «παλάτια» και «παράγκες», ιστορίες συνωμοσίας και ξένοι παράγοντες. Για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς -συγκυβέρνησε με ένα μικρό της δεξιάς, απογοήτευσε ένα μεγάλο κόμμα των ψηφοφόρων του και απέρχεται δημοκρατικά όπως ήλθε, πιο ισχυρό από πριν με ένα μεγάλο ποσοστό που αν δεν συμβούν σημεία και τέρατα το καθιστούν αξιωματική αντιπολίτευση -δηλαδή την επόμενη κυβέρνηση μετά τη νέα παρένθεση που θα είναι αυτή τη φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όσοι καλλιεργούν τον μύθο της ανατροπής από τον αήττητο ηγέτη -που θα βγάλει λαγούς από το καπέλο του -και θα πάρει τις εκλογές θα κάνουν απλώς την απογοήτευση των οπαδών μεγαλύτερη και θα ενισχύσουν την νίκη της Νέας Δημοκρατίας που αν δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση -όπως ελπίζουν πολλοί- αυτό δεν οδηγεί σε νέα κυβέρνηση Τσίπρα: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμα κι αν ερχόταν πρώτο κόμμα. Τελεία και παύλα.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει το τι θα συμβεί με το Κινάλ- μετά τις εκλογές- ή τι θα συμβεί όταν γίνουν οι εκλογές με απλή αναλογική- δηλαδή πόσο ισχυρός θα βγει ο  ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα. Ο Αλέξης Τσίπρας -κι αυτό μπορεί να είναι είδηση- ήταν ξεκάθαρος στην τελευταία συνέντευξη στο Popaganda:

«Η μεγάλη μάχη το επόμενο διάστημα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση η μάχη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να αντιστοιχηθεί και οργανωτικά με τον κόσμο που τον υποστηρίζει.

Φτιάχνοντας κι ένα κόμμα σύγχρονο και ισχυρό, με πολύ σημαντικούς δεσμούς, μέσα στους κοινωνικούς χώρους, μέσα στην κοινωνία. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε πολύ, την επόμενη ημέρα. Κι έτσι θα μπορέσει να γίνει ένα κόμμα που έχουν μικρότερη σημασία τα πρόσωπα».

Δηλαδή προανήγγειλε αυτό που αν είχε κάνει θα μπορούσε πράγματι να κερδίσει κι αυτές τις εκλογές. Να φτιάξει ένα νέο κόμμα, σύγχρονο- αφού ο ίδιος έχει πει πως ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει- και να κάνει αυτό που ήταν το βασικό του πρόβλημα -και μάλιστα με νέα πρόσωπα: να το αντιστοιχήσει με τον κόσμο που τον υποστηρίζει.

Στο μεταξύ όμως καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στις εκλογές, παίζοντας το μέλλον του,  μαζί με την μεγάλη νίκη  που θα επιτρέψει εκτός από κυβέρνηση να έχει και μια δική του κοινοβουλευτική ομάδα, μας προέκυψε και η περιλάλητη επιστροφή του Καραμανλή!

Η επιστροφή έγινε μέσω Θεσσαλονίκης -για κάποιο λόγο με συμβολισμό-, με μια ομιλία του, αλλά πολλοί πρόσεξαν πως αφού μίλησε στο ακροατήριο της ΝΔ έσπευσε να επισκεφθεί και το προεκλογικό κέντρο του …ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα σημάδι πως ο Καραμανλής επιστρέφει, αλλά ως ο επόμενος πρόεδρος Δημοκρατίας. Μια δημοσκόπηση έσπευσε μάλιστα να δείξει πως είναι μακράν πιο δημοφιλής με 27% -για αυτή τη θέση από τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον αποστρατευμένο Βαγγέλη Βενιζέλο.

Η επανεμφάνιση έγινε πριν τις εκλογές και μετά τις ευρωεκλογές και την νίκη Μητσοτάκη όταν στις 30 Μαϊου, ο πρώην πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, για μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αλλά και για την πορεία του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές. Φανερά χωρίς κανένα παρασκήνιο.

Το βράδυ των ευρωεκλογών ο Κώστας Καραμανλής είχε τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον είχε συγχαρεί για τη μεγάλη νίκη, ενώ έκανε και μια δήλωση στην κεντρική προεκλογική ομιλία του προέδρου της ΝΔ -αλλά …έξω από τον χώρο. Είχαν ξανασυναντηθεί και στην ορεινή Αρκαδία και πέρα από τηλεφωνικές επαφές είχαν μια άριστη σχέση που συνίστατο στο να μιλά πάντα ο Μητσοτάκης για τον ιδρυτή του κόμματος, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- και να επισκεφθεί και την γενέτειρά του- σημάδι πως δεν προσχώρησε ο Καραμανλής στον ….μητσοτακισμό, αλλά ο Μητσοτάκης στον ….»καραμανλισμό».

Όπως έχει καταγραφεί από τα ρεπορτάζ ο Μητσοτάκης μιλούσε κάπου εκεί όταν χτύπησε το τηλέφωνο του και την άλλη άκρη ήταν ο Κώστας Καραμανλής, που βρισκόταν με οικογενειακή παρέα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο χωριό Κάψια Μαντινείας, μόλις 15 χλμ. έξω από την Τρίπολη.

«Ο πρώην πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν θα μείνει στην Αρκαδία και την επόμενη μέρα ώστε να συναντηθούν, αλλά επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ θα γύριζε στην Αθήνα, απάντησε ότι με χαρά θα περάσει από το ξενοδοχείο όπου μένει ο κ. Καραμανλής για να πιουν καφέ. Έτσι και έγινε, με τους δυο άνδρες να συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τα θέματα της επικαιρότητας».

Προφανώς όλα αυτά τα χρόνια ο Κώστας Καραμανλής είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα- με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν αμφότεροι γι΄αυτό, αλλά τα πράγματα αυτές τις μέρες μπήκαν στην θέση τους, χάρη σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που αποκάλυπτε επιστολή του τότε πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -με την οποία αποδεχόταν το όνομα «Μακεδονία– σκέτο- Σκόπια»

«Σήμερα αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα μεγάλα εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό» και «αποδεικνύεται η εθνική συκοφαντία και η σκευωρία που έστησαν εναντίον μας» θα πει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Βόλο. Η επιστολή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ήταν υπέρ της λύσης του με το όνομα Μακεδονία- Σκόπια» για το εξωτερικό και διατήρηση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό της χώρας, με την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, χωρίς μάλιστα να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.

Η έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο μεγάλη αφού πριν λίγες μέρες σε προεκλογική συγκέντρωση στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, είπε ότι ορθώς η ΝΔ κατέκρινε την Συμφωνία των Πρεσπών και ορθώς την καταψήφισε. Εξέφρασε μάλιστα την «λύπη» του γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου του 2008 και τόνισε πως η χώρα θα έπρεπε να απαιτήσει και να πετύχει περισσότερα.

Ο Καραμανλής δεν επανήλθε ο ίδιος, αλλά οι γνωστοί κύκλοι του Κώστα Καραμανλή επιβεβαίωσαν μεν την επιστολή, αλλά υποστηρίζοντας πως «ήταν μια επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα». Όπως ανέφεραν σε μια πρώτη τοποθέτηση επί του θέματος:

«Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση».

«Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008».

Ο Αλέξης Τσίπρας -που είχε ήδη αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή -και του ΠΑΣΟΚ στην χρεωκοπία της χώρας θα είναι ιδιαίτερα σκληρός μιλώντας για «μεγάλη υποκρισία και τα μεγάλα εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό» και λέγοντας ότι «αποδεικνύεται η εθνική συκοφαντία και η σκευωρία που έστησαν εναντίον μας». «Όσο κι αν προσπάθησαν οι πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, μας δικαιώνει σήμερα η αλήθεια, μας δικαιώνει η πραγματικότητα».

«Εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για την αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας: Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό, Μακεδονία – Σκόπια στο εξωτερικό. Αυτό αποδέχτηκαν ως βάση της λύσης 14 χρόνια πριν», τόνισε και σχολίασε: «το χειρότερο είναι ότι όταν εμείς κερδίσαμε όλα όσα δε διανοήθηκαν πότε αυτοί να διεκδικήσουν, τότε άρχισαν να υποκρίνονται τους Μακεδονομάχους, και να μιλούν για προδοσίες και ηγούνταν συλλαλητηρίων. Πατριδοκαπηλία, υποκρισία, μικροπολιτική εκμετάλλευση ακόμη και στα εθνικά θέματα. Εκεί όπου θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες να είναι ενωμένοι, αποφάσισαν να διχάσουν το λαό για να κερδίσουν λίγους ψήφους».

Η ουσία όμως της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα είναι η αναφορά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, η προοδευτική Συμμαχία είναι ο κορμός και συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης της Δημοκρατικής παράταξης του τόπου, όλοι εμείς που δε δειλιάσαμε να λύσουμε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μια χρόνια διένεξη με τους Βόρειους γείτονες μας, είμαστε περήφανοι γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας μας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά τη πατρίδα και το συμφέρον του τόπου, το πατριωτικό συμφέρον».

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την προεδρία Καραμανλή και το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα -με αναφορά στον Βενιζέλο, εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου, και εξελίξεις που αφορούν όχι το ενδεχόμενο κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά πόσο καιρό θα μείνει στην εξουσία. Αν ο Αλέξης Τσίπρας παραιτηθεί -όπως θέλουν μερικοί-, τι σημαίνει το νέο σύγχρονο και ισχυρό κόμμα του και πότε θα επιστρέψει -και με τι ποσοστό- στην κυβέρνηση.

Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας -αν και το κόμμα του χάνει τις εκλογές- δεν νικήθηκε, αλλά αντίθετα βρίσκεται μπροστά στο δικό του «1981»- όχι όμως -κι αυτό έδειξαν οι ευρωεκλογές- με την ίδια …παρέα. Όχι μόνο δεν επήλθε η «στρατηγική ήττα» και η συντριβή, αλλά ο πραγματικός του θρίαμβος δεν ήλθε ακόμα.