Η επιστολή βόμβα των συνταξιούχων της ΕΤΕ προς τον Πρθ. Αλέξη Τσίπρα για τον ΛΕΠΕΤΕ

Προς τον Πρωθυπουργό
κ. Αλέξη Τσίπρα
Μέγαρο Μαξίμου
13 Νοεμβρίου 2018

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε 21.000 συνδικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ, ενός έντοκου λογαριασμού από τον οποίον λαμβάνουμε μηνιαίως τον μετεργασιακό μας μισθό, που στο σύνολό του ανέρχεται σε 14 μισθούς (12 μισθοί πλέον Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας) και ασφαλώς γνωρίζετε το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και ένα χρόνο, με αφορμή την αυθαίρετη, αντισυμβατική (περαιωθείσα σύμβαση) και καταχρηστική διακοπή της καταβολής του μετεργασιακού μισθού μας, από την Τράπεζα, που ισοδυναμεί με το 40-45% των μηναίων αποδοχών μας. Βίαιη ανατροπή της ζωής μας, βίαιη, μονομερής και αναιτιολόγητη η εξ ολοκλήρου διακοπή των.

Η απόφαση αυτή, του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ κ. Λ. Φραγκιαδάκη (που εκτός του ότι εμπλέκεται στα PANAMA PAPERS, με απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών κ. Ν. Δεγαϊτη, διώκεται ομού με τους λοιπούς εκπροσώπους της ΕΤΕ -μέλη του ΔΣ ΕΤΕ – ποινικώς, για απιστία κατά συναυτουργία), είναι μία μονομερής ενέργεια που αντιβαίνει σε Καταστατικά, Νόμους, Γνωμοδοτήσεις, Δικαστικές αποφάσεις και την πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Πιέρ Μοσκοβισί. (Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε όλα τα προαναφερθέντα).

Εξ αιτίας αυτής της πρωτοφανούς μονομερούς ενέργειας, έχουν πεθάνει πάνω από 20 συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ, ηλικίας 58-65 ετών, τα παιδιά μας που σπούδαζαν στο εξωτερικό εγκατέλειψαν τις σπουδές τους λόγω ανατροπής του οικογενειακού προϋπολογισμού των οικογενειών μας, τα δάνεια μας έχουν κοκκινήσει, η υγεία μας έχει επιβαρυνθεί.

Ο ΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΤΟΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ, ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ.

Η υπόστασή του δεν αμφισβητείται πλέον και έχει αποδειχτεί, σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις, ότι πρόκειται για αποκλειστικά διμερές θέμα, μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και των συνταξιούχων της, και ως εκ τούτου δεν κατανοούμε, τις προθέσεις και τις κινήσεις σας για ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΛΕΠΕΤΕ!

Άλλωστε και ο κ. Δραγασάκης, στις 20/12/2017, σε συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου μας ΣΣΕΤΕ, είπε κατά λέξη: «Κανείς δεν μπορεί να πειράξει έναν λογαριασμό. Εάν μπορούσαν, θα το είχαν ήδη κάνει οι κυβερνήσεις».

Χαιρετίζουμε την προθυμία του Υπουργού Επικρατείας, κ. Φλαμπουράρη, να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος αυτού, η βοήθεια όμως αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΕ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΑ (PACTA SUNT SERVANDA).

Από εσάς περιμένουμε να επιδιώξετε την τιμωρία όσων φέρονται να εμπλέκονται σε όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα (Κακουργηματικές διώξεις του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου, Panama papers, υπόθεση Παπαευαγγέλου κτλ,) αλλά και όσων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, διασπάθισαν ή υπεξαίρεσαν τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ.

ΟΥΔΕΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΛΕΠΕΤΕ!

Και εσείς σίγουρα δεν μπορείτε να επιβαρύνετε τον Ελληνικό λαό με το βάρος του δικού μας μετεργασιακού μισθού! Θα είστε υπόλογοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μέσα και έξω, που καιροφυλακτούν (π.χ. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.).

Ούτως ή άλλως ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Πιέρ Μοσκοβισί έθεσε το θέμα στην σωστή του βάση:

«Σχετικά με το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ,
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το εν λόγω ζήτημα αφορά ιδιωτική ρύθμιση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και των υπαλλήλων της, και όχι δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σταμάτησε να καλύπτει το έλλειμμα του συστήματος, καθώς αμφισβητεί ότι πρόκειται για σύστημα καθορισμένων παροχών.
Είναι ευθύνη των εθνικών δικαστηρίων να αποφασίσουν επί μιας τέτοιας διαφοράς και η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει σε συμβατική διαφορά μεταξύ εργοδότη και των υπαλλήλων του σχετικά με ιδιωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Επιτροπής, ενεργούσας εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (και όχι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αναφέρεται στην ερώτηση), για το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας που ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου 2018».

Τα πρώτα βήματα για την διεθνοποίηση του θέματος, έχουν γίνει. Άλλωστε, μη ξεχνάτε ότι λύσεις τέτοιου τύπου είναι αντισυνταγματικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Δεν θα δεχτούμε καμία τριμερή επιτροπή, ή συνεννόηση για να «βρεθεί άλλη λύση»!

Η λύση για το θέμα μας έχει δρομολογηθεί, μέσω της Δικαιοσύνης, και είναι μία: ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εσείς θα αποφασίσετε εάν θέλετε να έχετε απέναντί σας τους συνταξιούχους της ΕΤΕ, τις οικογένειες και τον περίγυρό τους.

Με εκτίμηση