Η Ελλάδα ζει στο 1980, αλλά επιθυμεί να απολαμβάνει το επίπεδο ζωής και τις χαρές του 2020

Η Ελλάδα ζει στο 1980, αλλά επιθυμεί να απολαμβάνει το επίπεδο ζωής και τις χαρές του 2020

Η Ελλάδα ζει στο 1980, αλλά επιθυμεί να απολαμβάνει το επίπεδο ζωής και τις χαρές του 2020. Δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατο να γίνει πραγματικότητα χωρίς σοβαρή προσπάθεια και όσο ερωτήσεις σαν τις παρακάτω παραμένουν αναπάντητες.


Απορίες…


Είστε ένα νέο άτομο και έχετε μια έξυπνη ιδέα για την παροχή μιας καινοτόμου υπηρεσίας. Δυστυχώς δεν έχετε κεφάλαια ώστε να νοικιάσετε γραφεία, εξοπλισμό κ.λπ., ενώ στην περιοχή που μένετε δεν επιτρέπεται να στεγάζονται επιχειρήσεις του είδους που έχετε σκεφτεί. Οπότε αποφασίζετε να νοικιάσετε ένα εικονικό γραφείο από εταιρείες που παρέχουν την (επίσης καινοτόμο, για την Ελλάδα τουλάχιστον) υπηρεσία.

Το κόστος των €50-60 συν ΦΠΑ/μήνα μπορείτε να το αντέξετε σκέφτεστε, θα ιδρύσετε μια ΙΚΕ και θα εργάζεστε από το σαλόνι του σπιτιού σας κάνοντας τις όποιες επαγγελματικές συναντήσεις χρειάζεστε, στους χώρους της εταιρείας που θα σας παραχωρήσει το virtual office, που νοικιάζει και αίθουσες συναντήσεων κ.λπ. για κάποιες ώρες, έναντι μικρού αντιτίμου.

Κάνετε ένα business plan για τον πρώτο χρόνο, υπολογίζοντας πως σε αυτό το διάστημα θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε το αναγκαίο κεφάλαιο και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να νοικιάσετε κανονικό γραφείο να δώσετε προκαταβολές για έπιπλα κ.λπ.

Ξεκινάτε τις διαδικασίες, εφαρμόζετε το πλάνο σας και οι δουλειές, δόξα τω Θεώ, πηγαίνουν μια χαρά.

Έναν χρόνο μετά όμως, ανακαλύπτετε πως δεν έχετε χρήματα, όχι για να νοικιάσετε γραφεία αλλά ούτε για να κεράσετε την οικογένειά σας, για την επιτυχημένη χρονιά! Ο λόγος; Το μοναδικό έξοδο που νομίμως εκπίπτει ως… έξοδο, είναι η αγορά ενός laptop. Η εφορία δεν αναγνωρίζει τίποτε άλλο. Ούτε καν το κινητό τηλέφωνο, ακόμη και εάν το χρησιμοποιείτε υπό επαγγελματικό συμβόλαιο. Οπότε τα καθαρά σας κέρδη (τα οποία στην πραγματικότητα είναι μεικτά) θα πάνε στις τσέπες των προμηθευτών σας και στους φόρους. Εσείς τα ψίχουλα…

Είχατε μια καταπληκτική ιδέα, η οποία γνώρισε σημαντική εμπορική επιτυχία, αλλά χρήματα δεν βγάλατε. Μόλις και μετά βίας συντηρηθήκατε. Καλή τύχη με την αποπληρωμή του δανείου που σκέφτεστε να πάρετε, ώστε να αποκτήσετε κανονικές εγκαταστάσεις, γιατί δεν αντέχετε άλλο να δουλεύετε υπό τους ήχους των γειτόνων σας…

Γιατί να μην αναγνωρίζεται η εικονική έδρα ως κανονική, υπό την προϋπόθεση ν’ αποδεικνύεται η ύπαρξη δραστηριότητας κ.λπ.; Έστω και για συγκεκριμένο διάστημα; Έστω και μόνο για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις;

Το πρόβλημα των τεράστιων χρονικών καθυστερήσεων στην απόδοση Δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι γνωστό σε… ολόκληρη τη Γη! Ένας τρόπος να βελτιωθεί η κατάσταση σημαντικά, θα ήταν να γίνεται ένα μεγάλο μέρος των δικών, μέσω videoconference. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, με την πανδημία να κυριαρχεί στη ζωή μας, αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνεχιστεί η απονομή Δικαιοσύνης απρόσκοπτα, για ένα σημαντικότατο πλήθος αδικημάτων. Χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των διαδίκων, των δικαστών κ.λπ., χωρίς καθυστερήσεις και, το κυριότερο, διαπεραιώνοντας μεγάλο αριθμό υποθέσεων γρήγορα.

Το εφαρμόζουν Αγγλία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες… υπανάπτυκτες νομικά χώρες, όπως οι… ΗΠΑ! Ακόμη και στη μακρινή και… εξωτική Ινδία!

Γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο στην Ελλάδα; Πολύ δε περισσότερο τώρα, που αντιμετωπίζουμε δεύτερο lockdown και η λειτουργία ή όχι των δικαστηρίων έχει ήδη γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ δικηγόρων και δικαστών; Ποιος είναι ο λόγος; Οι τεχνολογικές δυνατότητες υπάρχουν και με το παραπάνω. Όχι απλά για προσωρινή εφαρμογή λόγω πανδημίας αλλά για μόνιμη χρήση, που θα εξασφαλίσει σημαντικότατη επιτάχυνση του έργου του θεσμού. Γιατί δεν υλοποιείται η λύση αυτή;

Ο καθένας ας δώσει τις απαντήσεις που θεωρεί ορθές…

Μείνετε υγιείς και ασφαλείς

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr