Η Ελλάδα μπήκε επιβεβαιωμένα σε ένα ήπιο ανοδικό ενάρετο κύκλο

Η Ελλάδα μπήκε επιβεβαιωμένα σε ένα ήπιο ανοδικό ενάρετο κύκλο, με ολα τα στοιχεία & τους παραγωγικούς δείκτες να συνηγορούν υπέρ. Αυτό άνευ απροόπτου, που έχει να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες πιθανής νέας κρίσης.


Οι αγορές το γνωρίζουν & καθημερινά ρίχνουν τις αποδόσεις δανεισμού. Θα δούμε κάποια στιγμή την απόδοση του δεκαετούς πέριξ του 2,5%. Αλλωστε, τα αποθεματικά της τάξης των άνω 40 δις, της δίνουν αρκετή ασφάλεια. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται με άνεση αλλά και αίμα. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,2-2,4% για το 2019 είναι υπερδιπλάσια έως πενταπλάσια κάποιων χωρών της ευρωζώνης. Κάποιοι την μειώνουν πέριξ του 2%.

Ενδεικτικά:

  • Οι εξαγωγές χτυπάνε συνεχώς νέα υψηλά +9,5% ετησίως & +17% προς την ΕΕ, υπερδιπλάσιες ποσοστιαία από τις εισαγωγές (4%) (γράφημα 1).
  • Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγων έχει μειώσει αισθητά τα ελλείμματα του.
  • Η ανεργία οσονούπω θα σημειώσει δέκα μονάδες πτώση από τα υψηλά της.

O IHS Markit Greece Manufacturing PMI ανήλθε στο 54,7 τον Μάρτιο του 2019 από 54,25 το Φεβρουάριο, δείχνοντας μεγαλύτερη άνοδο της μεταποιητικής δραστηριότητας. (Ενδεικτικά στη Γερμανία είναι στο 44,7)

  • Η παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό εν μέσω μεγαλύτερης ζήτησης πελατών. Επίσης, οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με έντονους ρυθμούς και επιταχύνθηκε η άνοδος των νέων εξαγωγών.

Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα για τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω ανάκαμψη των νέων παραγγελιών. Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ήταν η ισχυρότερη από τότε που υπάρχουν δεδομένα. (γράφημα 2)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ
Print Friendly, PDF & Email