Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που κινείται προς μια συγχρονισμένη νομισματική χαλάρωση, οι κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών ευθυγραμμίζουν τις στρατηγικές τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη, ακολουθώντας μια ευρύτερη τάση που παρατηρείται σε άλλους μεγάλους θεσμούς, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ. Αυτή η συγχρονισμένη προσέγγιση αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι πιέσεις του πληθωρισμού μειώνονται.
Η Αναμενόμενη Κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων το 2024, μετά την αρχική της μείωση τον Ιούλιο. Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά αυτές τις κινήσεις, καθώς παρέχουν ενδείξεις για τα μελλοντικά βήματα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει αυτές τις αποφάσεις είναι η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών στη ζώνη του ευρώ, η οποία, μαζί με την πτώση του πληθωρισμού, έχει δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την αυτοπεποίθηση να μειώσουν τα επιτόκια. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πιθανότατα θα αναφερθεί σε αυτούς τους παράγοντες όταν μιλήσει στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. Με αδύναμη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο στη ζώνη του ευρώ, μια επιπλέον μείωση των επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο φαίνεται πιο πιθανή.
Οι Επόμενες Αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολουθεί παρόμοια πορεία. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στις 18 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την αναμενόμενη κίνηση της ΕΚΤ. Η πρόσφατη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που έδειξε χαμηλότερη από την αναμενόμενη πρόσληψη, ενίσχυσε την ανάγκη για δράση από την Fed. Ο Διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουάλερ, ανέφερε ότι τα τρέχοντα δεδομένα δεν απαιτούν πλέον υπομονή αλλά άμεση δράση, επισημαίνοντας τη στροφή της προσοχής από τον πληθωρισμό στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Μια έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, αναμένεται να δείξει σταθεροποίηση του πληθωρισμού, ενισχύοντας περαιτέρω την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια.
Χαλάρωση Νομισματικής Πολιτικής σε Άλλες Παγκόσμιες Οικονομίες
Η τάση αυτή της νομισματικής χαλάρωσης δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η Τράπεζα του Καναδά έχει ήδη προβεί σε μείωση των επιτοκίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ταυτόχρονα, η Κίνα, η Ινδία και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ακολουθούν παρόμοιες κινήσεις. Η οικονομική αδυναμία της Κίνας έχει οδηγήσει την κεντρική της τράπεζα να εξετάζει περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια σύντομα, λόγω της μείωσης του πληθωρισμού.
Το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν συγκαταλέγονται επίσης στις χώρες που εξετάζουν αντίστοιχες αποφάσεις. Στη Λατινική Αμερική, οι κεντρικές τράπεζες στο Μεξικό και τη Βραζιλία παρακολουθούν στενά τον πληθωρισμό για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ο πληθωρισμός στο Μεξικό αναμένεται να μειωθεί, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα περιθώριο για ακόμη μία μείωση επιτοκίων, ενώ η Βραζιλία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω αυξημένων δημόσιων δαπανών και οικονομικής ανάπτυξης.
Ευρύτερες Οικονομικές Επιπτώσεις
Για τους επενδυτές και τους οικονομολόγους, το ερώτημα παραμένει: Είναι αυτές οι μειώσεις επιτοκίων η αρχή ενός βαθύτερου κύκλου χαλάρωσης; Εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν σε αυτήν την πορεία, η χαλάρωση θα μπορούσε να άρει τους περιορισμούς στις μεγάλες οικονομίες και ενδεχομένως να αρχίσει να τονώνει την ανάπτυξη σε περιοχές που έχουν αντιμετωπίσει στασιμότητα. Ωστόσο, ο ρυθμός και η έκταση αυτής της χαλάρωσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των πληθωριστικών τάσεων τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, οι μισθοί και οι δείκτες πυρήνα πληθωρισμού παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ευθυγραμμίζουν τις πολιτικές τους για να στηρίξουν την ανάπτυξη, το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο φαίνεται έτοιμο για αλλαγή. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά για να δουν πώς αυτές οι μειώσεις επιτοκίων θα επηρεάσουν όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη.