Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας λέει ο Ζ. Μπορέλ

STRASBOURG, FRANCE: President of European Parliament Josep Borel talks to the Eurpean Assembly, 23 February 2005 in Strasbourg, at the European Parliament .AFP PHOTO OLIVIER MORIN (Photo credit should read OLIVIER MORIN/AFP/Getty Images)

«Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας» δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης της Λευκορωσίας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπορέλ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι στις εκλογές της 9ης Αυγούστου έγινε νοθεία και δεν αναγνωρίζουμε τον Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας. Πρόκειται να υιοθετήσουμε κυρώσεις για έναν σημαντικό αριθμό υπευθύνων για βιαιότητες, καταστολή και νοθεία των αποτελεσμάτων των εκλογών».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να υιοθετηθούν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή αξιοπιστία». Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Επιθυμούμε μια λύση που θα επιτρέψει να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία και την Λευκορωσία με τον ίδιο ρυθμό», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, η Ε.Ε. προχωράει επίσης σε μια εξέταση των σχέσεών της με τη Λευκορωσία για να «εντοπίσει τους τομείς στους οποίους πρέπει να ανασταλούν ή να επανεξεταστούν οι επαφές, αυτούς στους οποίους ενδιαφέρεται να αρχίσει ή να εντατικοποιήσει τις επαφές, και τους τομείς στους οποίους μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια, αν υπάρχει μια εξέλιξη προς μια νέα δημοκρατική Λευκορωσία».
Ο κ. Μπορέλ καταδίκασε τη συνέχιση των καταστολών στη Λευκορωσία, όπου «περισσότεροι από 7.500 ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και 500 περιπτώσεις βασανιστηρίων έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί». «Αν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, επιπρόσθετες κυρώσεις θα εξεταστούν… Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να οδηγήσουν σε μια έξοδο από την κρίση τερματίζοντας τη βία και τις παράνομες κρατήσεις, και εγκαθιδρύοντας έναν περιεκτικό εθνικό διάλογο» πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η Ε.Ε. προτίθεται να υποστηρίξει κάθε αξιόπιστη πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Νέες εκλογές υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά μέχρι σήμερα μας ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με τις αρχές της Λευκορωσίας σε οποιοδήποτε επίπεδο» υπογράμμισε.

«Η αποφασιστικότητα του Λουκασένκο να παραμείνει στην εξουσία με την προφανώς αυξανόμενη υποστήριξη της Μόσχας το καθιστά όλο αυτό δύσκολο» κατέληξε ο κ. Μπορέλ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του κ. Λουκασένκο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.