Η δύσκολη απόφαση της πώλησης!- Η έννοια του “stop loss” έχει διασώσει πάρα πολλούς

Η δύσκολη απόφαση της πώλησης!

Η πιο κρίσιμη μέρα στην πρόσφατη φάση πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς, ήταν η 24η Φεβρουαρίου, ημέρα της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Εκείνη τη μέρα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,42%.

Παρά το ότι, είχαμε, από τις προηγούμενες μέρες, αναφερθεί στο ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για ολική ή μερική ρευστοποίηση των θέσεων, σε μία τέτοια περίπτωση, μέσα από μηνύματα συνδρομητών μας, διαπιστώσαμε ότι πάρα πολλοί επενδυτές, δίστασαν να πουλήσουν. Και αυτό συνέβη για διάφορους λόγους: Επειδή μερικοί είχαν αγοράσει σε ελαφρά υψηλότερες τιμές και ως εκ τούτου, θα προέκυπταν μικρές ζημιές. Επειδή μερικές μετοχές υποχωρούσαν με μεγάλο ποσοστό απωλειών. Επειδή τις επόμενες μέρες, οι τιμές θα μπορούσαν να ανακάμψουν, ή ακόμη και επειδή, πολλοί υποστηρίζουν πως “όταν οι άλλοι πουλάνε, εσύ να αγοράζεις”.

Η απόφαση να “πατήσουμε το κουμπί” και να πουλήσουμε, σε μία αρνητική και πολύ δύσκολη μέρα της αγοράς, είναι η πιο δύσκολη που καλούμαστε να λάβουμε ως επενδυτές. Ιδίως μάλιστα, εάν πρόκειται να πουλήσουμε με ζημιά.

Όμως, είναι η πιο σημαντική απόφαση που λαμβάνουμε. Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας κάτι βασικό: Κανείς δεν καταστράφηκε επειδή αγόρασε σε λάθος χρόνο. Αντίθετα, όσοι καταστράφηκαν, ή γνώρισαν μεγάλες ζημιές στα χρηματιστήρια, το έπαθαν επειδή δεν πούλησαν έγκαιρα ή δεν πούλησαν καθόλου.

Όταν παίρνουμε την απόφαση να ασχοληθούμε με το χρηματιστήριο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πολλές πράξεις θα είναι αποτυχημένες και ότι, συχνά θα χρειαστεί να πουλήσουμε με ζημιά.

Ο επενδυτής θα πρέπει να θέτει, έγκαιρα και πριν επέλθει η “δύσκολη στιγμή”, κάποιο σημείο, κάτω από το οποίο θα ρευστοποιήσει. Αυτό είναι το σημείο “stop loss”, το οποίο είναι το χαμηλότερο που ο επενδυτής είναι διατεθειμένος να υπομείνει. Η έννοια του “stop loss” έχει διασώσει πάρα πολλούς. Η βασική υποχρέωση του επενδυτή είναι να περισώσει το κεφάλαιό του (να διασώσει μεγάλο μέρος των κερδών του, ή να μην επιτρέψει να εμφανιστούν μεγάλες ζημιές). Αν το περισώσει, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει η ευκαιρία για κέρδη, στο μέλλον.

Ο προσδιορισμός του σημείου “stop loss”, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του “απόλυτου συστήματος”, δηλαδή του συστήματος που επινοήσαμε και που χρησιμοποιούμε. Γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή, σε ποιό σημείο θα πουλήσουμε, εάν παραστεί ανάγκη. Και μάλιστα, στο συγκεκριμένο σύστημα, το σημείο “stop loss”, τίθεται με τέτοιο τρόπο, που ακόμη και αν κάποιος αναγκαστεί να ρευστοποιήσει με ζημιά, αυτή είναι μικρή και δεν προκαλεί κάποια ανήκεστο βλάβη στο χαρτοφυλάκιο. Βέβαια, δεν είναι ανάγκη, κάποιος να ακολουθεί το συγκεκριμένο σύστημα. Όμως, είναι -βασική- ανάγκη, κάποιος να θέτει σημεία “stop loss”, όταν κατέχει μετοχές, ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοοικονομικό προϊόν.

Το πώς προσδιορίζεται το σημείο “stop loss”, θα είναι αντικείμενο ενός άλλου άρθρου. Το βασικό, σε πρώτη φάση, είναι να αντιληφθεί κάποιος τη χρησιμότητά του!