Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην άμυνα του ανοσοποιητικού ενάντια στον COVID-19

  • Οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες ίσως είναι ο λόγος που κάποια κράτη έχουν λιγότερα κρούσματα κορονοϊού.

«Λίγη σημασία έχει δοθεί στη σχέση μεταξύ μετάδοσης και σοβαρότητας του ιού και τις τοπικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες, αλλά αλλαγές στη δίαιτα μπορούν να είναι πολύ επωφελείς.

  • Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην άμυνα του ανοσοποιητικού ενάντια στον COVID-19 και ίσως εξηγεί γιατί υπάρχουν διαφορές στην ασθένεια ανά την Ευρώπη» ανέφερε ο Μπουσκέ, σύμφωνα με την βρετανική ταμπλόιντ «The Sun».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνεχής κατανάλωση ωμού λάχανου που έχει υποστεί ζύμωση ίσως είναι ένας από τους λόγους που χώρες όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κορονοϊό.

  • Χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία που καταναλώνουν γιαούρτι ή κεφίρ, ένα είδος γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, επίσης έχουν χαμηλή θνησιμότητα από κορονοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξιδωτικά και πιθανόν χαμηλώνουν τα επίπεδα ACE2, ενός ενζύμου που εντοπίζεται στα πνευμονικά κύτταρα και χρησιμοποιείται από τον SARS-COV-2 ως σημείο εισόδου στο σώμα.

  • «Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, για παράδειγμα, έχει αναγνωριστεί ως ένας φυσικός ανασταλτικός παράγοντας του ACE2. Ο κορονοϊός δένεται στα συγκεκριμένα ένζυμα, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδεις δράσεις.

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να προστατεύσουν από τον COVID-19» επεσήμανε ο Μπουσκέ.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Clinical and Translational Allergy.