Η διαμόρφωση του 45% της κίνησης του ΓΔ γίνεται πλέον από επτά αμυντικές μετοχές [του Απ.Μάνθου]

35406416 - stock exchange chart,business analysis diagram.
  • Του Απόστολου Μάνθου

Μια πρόγευση για το πικρό ποτήρι που θα αναγκαστεί να πιει η αγορά είχαμε δώσει στο άρθρο “Προσοχή στο κενό” στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Εκεί με τη βοήθεια της εμπεριστατωμένης τεχνικής ανάλυσης σε διαφορετικά time frames του Γενικού Δείκτη είχαμε εντοπίσει τόσο την έντονη ανοδική δυσπραγία του όσο και την υποβόσκουσα εκδήλωση μιας λυτρωτικής  σύγκρουσης με το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 600 με 580 μονάδων. Μάλιστα είχαμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της περιοχής στήριξης των 580 μονάδων, καθώς εάν εκπληρωνόταν θα άνοιγε  για τα καλά το κατηφορικό δρόμο για το κατώφλι του δωδεκαετή στροφέα ανέγερσης, στις 510 με 495 μονάδες.

Πράγματι ο Γενικός Δείκτης παρά τη διήμερη προσπάθειά του να κρατηθεί μέσα στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι  “R”, στις 594 μονάδες,  δεν άντεξε και με τη βοήθεια των αρνητικών νέων πραγματοποίησε καθοδικό χάσμα, διαλύοντας και τη σημαντική διαγραμματική στήριξη των 585 με 580 μονάδων. Τμήση η οποία συνοδεύτηκε και με τον ισχυρό τζίρο συναλλαγών των 82,4 εκατ. ευρώ.

πιν

Η χθεσινή έντονη πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη εάν δεν “μαζευτεί” άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις, επανακαταλαμβάνοντας τις 585 μονάδες, μπορεί να  αποτυπώσει ένα πτωτικό κρέμασμα του δείκτη προς το επίπεδο αναχαίτισης των πωλητών, στις 530 με 500 μονάδες. Σε σχέση όμως με το περασμένο Μάρτιο, αυτή τη φορά, η περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των 510 με 495 μονάδων πολύ δύσκολα θα καταστρατηγηθεί από τους πωλητές, όχι μόνο γιατί από εκεί περνάει ο σημαίνων 12ετής  στροφέας αλλά κυρίως γιατί η “ρύθμιση” του 45% της κίνησης  του Γενικού Δείκτη γίνεται πλέον από επτά αμυντικές μετοχές  που δύσκολα θα παραδώσουν έδαφος στις πτωτικές ορέξεις των Bears.

Οι μετοχές αυτές κατά σειρά βαρύτητας είναι ο ΟΤΕ, η Coca Cola HBC, ο Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ναι έχει σκαρφαλώσει στη 4η θέση), ο ΟΠΑΠ, τα Jumbo και ο TITAN International.  Όμιλοι οι οποίοι έχουν αποδείξει από τα οικονομικά τους αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ότι παραμένουν αλώβητοι.

Να τονιστεί ότι στην άσχημη  βύθιση του περασμένου Μαρτίου σημαντική ευθύνη είχαν οι τότε δεικτοβαρείς τράπεζες, που τώρα ελέγχουν ένα μόλις 13,7% με την Πειραιώς να έχει “γκρεμιστεί” στο 1,72% συμμετοχή  και τα διυλιστήρια της Motor Oil  και των Ελληνικών Πετρελαίων που πλέον μετά και την εξαυλωτική πτώση  τους έχουν κατέβει αντίστοιχα στην 12 και 16 θέση της κατάταξης.

Προχωρώντας στο μηνιαίο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap αυτό που δεν θα πρέπει να αποτυπωθεί είναι ένα κλείσιμο στην τελευταία μέρα του Οκτώβρη, κάτω από το όριο στήριξης των 1.300 μονάδων. Ένα μηνιαίο κλείσιμο κάτω από τις 1.300 μονάδες με το υπερμέγεθες καθοδικό σώμα που έχει αποτυπώσει στο υπάρχον candlestick θα δημιουργούσε έντονες υποψίες πτωτικής κίνησης και στον επόμενο μήνα με στόχο τις 1.175 με 1.150 μονάδες. Κλείσιμο όμως πάνω από τις 1.300 μονάδες σε συνδυασμό με μια σταθεροποιητική πάλη του δείκτη στις αρχές του Νοεμβρίου πέριξ της περιοχής των 1.260 με 1.350 μπορεί να καλλιεργήσει έναν τοπικό πυθμένα αντιστροφής της κυρίαρχης τάσης.

πιν

Ο δείκτης  FTSE/XA Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών (FTSEMSFW) όπου περιλαμβάνει εταιρείες που έχουν υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας, ανάπτυξης και αξίας σε συνδυασμό με χαμηλούς δείκτες δανειακών υποχρεώσεων, όπως η Profile, τα Πλαστικά Κρήτης, η Space, η Paperpack, η Autohellas κ.ά. παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να δοκιμάζει την πάνω πλευρά του τμημένου τριγωνικού σχηματισμού, στις 2.450 μονάδες.

  • Εδώ σε σχέση με τους παραπάνω δείκτες  είναι εμφανής η άρνηση του FTSEMSFW να ακολουθήσει το γρήγορο καθοδικό momentum των άλλων δύο, πόσο μάλλον να πλησιάσει και τα χαμηλά του Μαρτίου. Βάσει αυτής της διαγραμματικής εντύπωσης και των ακόμα ανοδικών αργών τεχνικών ταλαντωτών θα θέταμε ως πιθανό τοπικό πυθμένα την περιοχή των 2.380 με 2.350 μονάδων.

πιν

Τελευταίο άφησα τον κατατρεγμένο Τραπεζικό Δείκτη, όπου πλέον μετά και την καθοδική διάλυση των 263 μονάδων έχει ανοίξει τον δρόμο για αχαρτογράφητες περιοχές. Μέσω των Fibonacci πλεγμάτων θα δίναμε ως πιθανό σημείο σθεναρής στήριξης τις περιοχές των 227 και των 208 μονάδων. Αρνητική είναι και η ένδειξη που πηγάζει από τον δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς πλέον έχει διατρήσει το μέχρι πρότινος πάτωμα των 34 μονάδων.

πιν

Η άοκνη αυτή εξαθλίωση των τραπεζικών μετοχών μου προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη, καθώς η πρώτη μου μετοχική αξία  που αγόρασα ως πρωτάρης επενδυτής λίγο πριν τη δύση της δεκαετίας του ‘80 ήταν εκείνη της Εθνικής Τράπεζας υπό την τότε διοίκηση  του Στέλιου  Παναγόπουλου, του νεότερου σε ηλικία διοικητή στην ιστορία της Εθνικής Τράπεζας.

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

capital.gr