(1) Χ.Α: Λίγες ειδήσεις, ίδιο μοτίβο- Προσάραξε στα αβαθή…

Λίγες ειδήσεις, ίδιο μοτίβο…

Σε στάση αναμονής φαίνεται να έχει μπει για τα καλά η αγορά, αφού η μετάθεση και η καθυστέρηση είναι κοινός τόπος για όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το Χρηματιστήριο.

 • Η στάση της ΕΚΤ για την διατήρηση ή την άρση του waiver παραμένει γρίφος, τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών φαίνεται ότι θα ενταθούν προς το τέλος Αυγούστου ενώ το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές παραμένει ένα ελκυστικό πεδίο σεναρίων για τους συμμετέχοντες στην Αγορά.

Όπως και να έχει το Χρηματιστήριο έχει πλέον το άλλοθι της καλοκαιρινής εποχικότητας, μια περίοδο που κατά μέσο όρο στα τελευταία 5 χρόνια οι τζίροι να περιορίζονται στο 60% του ετήσιου μέσου όρου.

Δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί φέτος η συρρίκνωση των συναλλαγών φαίνεται ιδιαίτερα «επίπονη» για τους συμμετέχοντες καθώς μόλις 14 μετοχές καταφέρνουν να συμπληρώνουν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση από την αρχή του έτους.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 41 συνεδριάσεις σε μια ζώνη διακύμανσης 45 μονάδων.

 • Σε αυτό το εύρος η συναλλακτική δραστηριότητα έχανε σε κάθε ταλάντωση και ένα μέρος από την δυναμική της.
 • Το αποτέλεσμα είναι μια αργή συσσώρευση τιμών χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και χωρίς κάποια μετοχή ηγέτη να μπορεί να ξεχωρίσει και να πάρει τα ηνία της αγοράς.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις για να διαφοροποιήσει την εικόνα του στο άμεσο μέλλον, οι συνεδριάσεις και της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να μπορούν να μεταβάλλουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα του. Ενδεικτική ήταν η αδυναμία διάσπασης των 780 μονάδων, επίπεδο στο οποίο έχει προσκρούσει τρεις φορές στους δύο τελευταίους μήνες ο Γενικός Δείκτης.

 • Οι κινητοί μέσοι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν προς τις 760 μονάδες συμβαδίζοντας με την πορεία του Γενικού Δείκτη αντανακλώντας την αναποφασιστικότητα που επικρατεί στις τάξεις τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών.
 • Η πλάγια κίνηση σε εύρος διακύμανσης παραμένει το επικρατέστερο επομένως σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξουν βελτιώσεις διαρκείας στον όγκο και την διάχυση των συναλλαγών.

ΑΤΖΕΝΤΑ: Η επαναληπτική γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ (Τετάρτη 25 Ιουλίου 12:00) στα γραφεία της εταιρίας στην Κηφισιά ξεχωρίζει από το οικονομικό ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας. Συνελεύσεις έχουν και οι Τράπεζα Αττικής και Εθνική Τράπεζα την ίδια ημέρα. Στην συνέλευση της Εθνικής το βασικό θέμα είναι η συρρίκνωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) σε αναλογία 10 παλαιές για μία νέα μετοχή.

 • Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αναβληθείσα συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής με θέμα την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την έκδοση ομολόγου.
 • Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου θα διαπραγματεύεται ο Φουρλής (€0,10) από τις 24 Ιουλίου ενώ αποτελέσματα εξαμήνου θα ανακοινώσει η Τιτάν την Πέμπτη 26 Ιουλίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
 • Στο διάστημα 24 με 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της CNL Capital.
 • Η εβδομάδα κλείνει με τα αποτελέσματα της Ανδρομέδα την Παρασκευή 27 Ιουλίου
 • Και την πολύ ενδιαφέρουσα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τακτική Γενική συνέλευση της Marfin Investment Group την ίδια ημέρα.

ΤΑΜΠΛΟ: ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ και ΠΕΙΡ τσακίζουν δείκτες και ψυχολογία. Επίδειξη δύναμης από τις ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ

ME MHNYMA – FF GROUP: Καμία νέα εταιρία. Η ίδια εταιρεία θα είναι με απόσχιση και πώληση της Ασιατικής θυγατρικής η οποία ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ. Οσο για την επαναδιαπραγμάτευση του τίτλου ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχει το νομικό κομμάτι καθώς με το που θα υπάρξει αναλυτικό πόρισμα απο τους νέους ορκωτούς (από τους 4 μεγάλους όπως η ίδια η ΕΚ είχε ζητήσει) η διοίκηση της ΕΚ είναι υποχρεωμένη νομικά να επαναφέρει τον τίτλο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ενισχυμένο κατά 5,17 δισ. ευρώ ήταν το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το α’ τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε στα 322,57 δισ. ευρώ, από 317,4 δισ. το δ’ τρίμηνο 2017 και 313,5 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του προηγούμενο έτους.

 • Από τα 322,57 δισ., τα 56,53 δισ. ευρώ είναι χρεόγραφα (στην πλειονότητά τους διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους) ενώ τα δάνεια φτάνουν τα 260,27 δισ. ευρώ, σχεδόν όλα μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Το α’ τρίμηνο εφέτος καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,074 δισ. ευρώ, από 466 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ(Ι): Ενισχυμένος κατά 11,4% ήταν τον Μάιο ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2017, έναντι αύξησης 20,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2017 με το 2016.

 • Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία του μηνός Μαΐου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2018, παρουσίασε αύξηση 15,7%.
 • Ο μέσος γενικός δείκτης του 12μήνου Ιουνίου 2017 – Μαΐου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 12μήνου Ιουνίου 2016 – Μαΐου 2017, παρουσίασε αύξηση 6,9%, έναντι αύξησης 8,5% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

EYΡΩΖΩΝΗ: Αναταραχή προκάλεσαν οι αναφορές πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζιοβάνι Τρία, θα μπορούσε να εξωθηθεί σε παραίτηση.Ενώ σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού στην ιταλική Κάτω Βουλή, Κλαούντιο Μπόργκι, δήλωσε στην Corriere della Sera ότι είναι σίγουρος πως η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ αργά ή γρήγορα, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών. Ο ίδιος πάντως επανέλαβε ότι δεν είναι αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης.

EYΡΩΖΩΝΗ(Ι): Η απόδοση των 2ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε το πρωί κατά 9 μονάδες βάσης στο 0,63%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στις 255 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας. Ο FTSE MIB του Μιλάνου υποχωρούσε το πρωί έως και 1,3%, με «βαρίδι» τις τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit SpA και Intesa Sanpaolo SpA.

 • Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,88%, κινούμενη ελαφρώς ανοδικά.  Στα εταιρικά ομόλογα ο τζίρος ανέρχεται στις 135 χιλ. ευρώ, με ΚΟΡΑΛ και ΜΥΤΙΛ να απορροφούν τις 115 χιλ. ευρώ.
 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,88 +3,60
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,77 +1,50
ΙΣΠΑΝΙΑ 1,29 +1,01
ΙΤΑΛΙΑ 2,55 +2,27
Print Friendly, PDF & Email