(Ι) Χ.Α: Αποκλειστικά για τους φίλους αναγνώστες του μ/μ (Κυριακή-Δευτέρα 9/10.8.2020)

 • Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν σημειώσει ένα ακόμη ρεκόρ. Αξίζουν πλέον περισσότερο από το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2018, εμφανίζοντας υπερτιμημένες – αν μη τι άλλο –  αποτιμήσεις. Για τον Warren Buffett, μια αναλογία ανώτατου ορίου αγοράς προς το ΑΕΠ> 100% παραπέμπει σε φούσκα.
 • Η δική μας αγορούλα από την άλλη, αποτιμάται μόλις σε 25% του ΑΕΠ και μάλιστα του καθημαγμένου τρέχοντος οικονομικού έτους.
Οι τραπεζικές μετοχές που εξαφάνισαν τα ιδωτικά κεφάλαια και τεράστιο ιδιωτικό πλούτο, τα διαρκή φαινόμενα διαφοράς και ατιμωρησίας (από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις) και η ανικανότητα-ανυπαρξία- απέχθεια της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στον Θεσμό εξαύλωσαν το Χ.Α και το κατάντησαν παρία των αγορών.
Να μην ξεχνάμε, ότι υπαίτιες σε μεγάλο ποσοστό του ολέθρου του 1999 ήταν οι Τράπεζες, που προκειμένου όχι μόνον να σώσουν τα κεφάλαια που είχαν δανείσει αλλά και για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα επί των μετοχών τους εισήγαγαν στο Χ.Α κάθε καρυδιάς καρύδι και κάθε τι το σάπιο(!!). Ατελεύτητη η παράθεση των σχετικών παραδειγμάτων…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η αγορά μετά από δύο εβδομάδες πλαγιοπτωτικής κίνησης κατάφερε να κλείσει με κέρδη της τάξεως του 3% με το πολύ νέο σημαντικό δεδομένο το νέο stop στον τραπεζικό δείκτη που κατεβαίνει στις 330 μονάδες.
 • Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναγκαία εδώ και πολλά χρόνια πόσο μάλλον μετά από την σύμπραξη Τουρκίας Λιβύης. Πιθανόν παρόλα αυτά η αγορά να φοβάται περαιτέρω αναταραχή εκ μέρους της Τουρκίας αν και το χρηματιστήριο αργά ή γρήγορα θα πάρει τον δρόμο του.
 • Η πτώση της λίρας κάνει ακόμα πιο ανήσυχο τον Τούρκο πρόεδρο που ψάχνει λύσεις για να διασώσει την οικονομία του. Από την άλλη, η Ελλάδα δεμένη με το άρμα της Ευρώπης αισθάνεται σε πλεονεκτική θέση κάνοντας παράλληλα τις διπλωματικές της κινήσεις.
Η υγειονομική κρίση θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα αγκάθι στην αγορά αν δεν βλέπαμε παράλληλα την διαφορετικότητα των υπόλοιπων χρηματιστηρίων μιας και η Ελλάδα υπό- αποδίδει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
 • Ουσιαστικός υπαίτιος για την εικόνα στην αγορά είναι ο τραπεζικός που περιμένει εναγωνίως μία ουσιαστική λύση το φθινόπωρο σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Θυμίζουμε ότι από αρχές του έτους διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά του χαμηλά χάνοντας το 65% της αξίας του από αρχές του έτους.
To 1542 έχει γίνει κοντινή αντίσταση στον ftse ενώ διάσπαση μπορεί να μας δώσει το κύριο 1586 με το stop μας στην παρούσα να παραμένει στο 1604.
 • Το 1508 είναι η σημαντική κοντινή μας στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει και πάλι στην ζώνη των χαμηλών. Το stop στον τραπεζικό κατεβαίνει στις 330 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας.
Είμαστε short με το 663 στον ΓΔ να είναι το stop τόσο σε ημέρα όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα με αντίστοιχο επίπεδο το 1604 για τον ftse25.
 • Από τις επιλογές μας σχεδόν οι μισές παραμένουν σε Long κατάσταση με τις απώλειες μας να βρίσκονται στο 21,46% υπέρ αποδίδοντας 9,53% του ΓΔ που χάνει το 30,99% της αξίας του. Αντίστοιχα ο ftse25 χάνει το 33,87% με τον τραπεζικό το 64,78%.
Πρώτες σε απόδοση η ENTERSOFT με 49% με το ΚΡΙ ΚΡΙ και το ΚΟΥΕΣ να ακολουθούν με 10 και 4% αντίστοιχα. Στον αντίποδα η ΑΛΦΑ με -73% με την ΕΤΕ και την EUROBANΚ να ακολουθούν με 61 και 59% αντίστοιχα ενώ η τραυματισμένη AEGEAN χάνει το 57% της αξίας της.
 • Παραμένουμε με θέσεις στους long τίτλους μιας και με μετρητά μέχρι να πάρουμε αγοραστικά σήματα και στις υπόλοιπες επιλογές μας.

ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝΕ: Συνταξιούχοι διεκδικούν και παίρνουν, στρατιωτικοί το ίδιο, δικαστές μία κατηγορία απο μόνοι τους, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιωτικοί υπάλληλοι στην γαλέρα να τραβάνε κουπί. Ήταν δίκαιο συνεχίζει να γίνεται πράξη!! (με μήνυμα)


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΑΝΙΕΣ του ΣΠΟΡ

1. Αποφασίστε τον τύπο της επένδυσης που θέλετε να κάνετε: Ενδοσυνεδριακές επενδύσεις, επενδύσεις swing ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις διακράτησης θέσης.

 • 2. Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύετε πάντα σύμφωνα με ένα επενδυτικό πλάνο. Το πλάνο πρέπει να συμβαδίζει με το μυαλό, τα χρήματα και τη μέθοδο. Το ποσό των χρημάτων που θα ρισκάρετε εξαρτάται από το σημείο εισόδου, το σημείο εξόδου, το στοπ που έχετε τοποθετήσει, την κατεύθυνση της αγοράς και το σημείο που θέλετε να πάρετε μέρος των κερδών. Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να προκαθοριστούν πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε επένδυση. Αν δεν έχετε ένα πλάνο, τότε θα ακολουθήσετε μόνο την τιμή και αυτό αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι επενδυτές χάνουν.

3. Φροντίστε να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο στόχο για καθε μήνα. Π.χ. θέλετε να αυξάνετε τον λογαριασμό σας κατά 5 – 10% κάθε μήνα ή θέλετε να κερδίζετε 30 μονάδες από κάθε επένδυση. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους μπορείτε να επιτύχετε.

 • 4. Αποδεχτείτε τις ζημιογόνες επενδύσεις. Η αγορά είναι πολύ μεγάλη και απρόβλεπτη. Οι επενδύσεις είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων  και το επενδυτικό σας πλάνο πρέπει να σας παρέχει ένα επιπλέον προβάδισμα. Ακόμα και οι επαγγελματίες θεωρούν ότι η επίτευξη 5 κερδοφόρων επενδύσεων στις 10 αποτελεί μία πολύ καλή αναλογία ρίσκου απόδοσης.

5. Διατηρήστε μία αναλογία ρίσκου απόδοσης τουλάχιστον στο 1:2. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ρίσκο π.χ. 50 μονάδων τα κέρδη σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100. Αυτό επιτρέπει την αύξηση του κεφαλαίου σας ακόμη κι αν μετά από μία κερδοφόρα επένδυση έχετε 2 ζημιογόνες.

 • 6. Επικεντρωθείτε περισσότερο στις ζημίες. Πάντα να σκέφτεστε το χειρότερο σενάριο. Αν αποδεχτείτε ότι οι ζημίες σας είναι αναπόφευκτες, έχετε προβάδισμα. Να προσέχετε τις ζημίες σας και τα κέρδη θα έρθουν μόνα τους.

7. Αν δεν έχετε πλάνο, απλά σημαίνει ότι τζογάρετε και δεν βλέπετε τις επενδύσεις ως επάγγελμα. Είναι προτιμότερο να πάτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο καζίνο. Τουλάχιστον, χάνοντας τα χρήματά σας εκεί θα περάσετε καλά.

 • Τέλος, τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα και ειδικά όταν πρόκειται για τα χρήματά σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεάζεστε από τα συναισθήματα του φόβου και στης απληστίας, αλλά δεν πρέπει. Θα πρέπει να φτάσετε στο σημείο να μην επηρεάζεστε από αυτά.

Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, δεν είναι ακατόρθωτο. Το έχουν επιτύχει πολλοί, οπότε μπορείτε και εσείς. Το μόνο που απαιτείται είναι αυτογνωσία και εκπαίδευση.


ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


The price of ‘real’ #gold, peaked in 1980! By @LPLResearch

 • Εικόνα

Global stocks have gained $1.9tn in market cap this week as investors reacted to a quadrant of good economic news, a slew of constructive earnings reports, and progress on developing a vaccine. Global market cap now equal to >100% of global GDP.

Εικόνα


One of the most telling charts I have seen the last couple of weeks! Source: Bank of America
 • Εικόνα