Η Αυτοψία στο Τατόϊ – Οι μυστηριώδεις βαλίτσες της βασιλικής οικογένειας και το τραυματισμένο ανάκτορο

Αυτοψία στο Τατόϊ

Αυτοψία μαθαίνω ότι πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο  βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Και μαθαίνουμε επίσης ότι τα σωστικά μέτρα στο κτήριο των ανακτόρων ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος μηνός. Σε αυτά περιλαμβάνονται εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων στο εσωτερικό του κτιρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του ανακτόρου θα παραδοθεί τον Μάιο του 2021. Τότε το έργο  θα δημοπρατηθεί. Πάντως μέχρι το τέλος του μηνός (Νοεμβρίου) κατατίθενται τα τεχνικά δελτία για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Κατ’ αρχάς για το έργο της αποκατάστασης των μαγειρείων, και δεύτερον  για την εκπόνηση των μελετών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων και διαμόρφωσης μονοπατιών.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη σύνδεση του κτήματος με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Την Πέμπτη σε συνεργασία  με το Δασαρχείο, ξεκίνησε   η κοπή των επικίνδυνων, για τα κτήρια, δέντρων δεδομένων του επερχόμενου χειμώνα. καθώς στο παρελθόν έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες σε κτήρια από πτώση δέντρων, συνεπεία ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων.

 

Οι μυστηριώδεις βαλίτσες της βασιλικής οικογένειας

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι βρήκαν μέσα στα ανάκτορα. Πρώτα από όλα βρήκαν τόνους… σκόνη. Εν συνεχεία, βρήκαν τεράστια ανακτορικά χαλιά, δυστυχώς, όπως αυτά που βρέθηκαν στα ανάκτορα της Πλακεντίας, αρκετά φαγωμένα από την υγρασία. Επίσης βρέθηκαν πολλές βαλίτσες που ακόμα δεν έχουν ανοιχθεί και θα έχει ενδιαφέρον το περιεχόμενό τους. Βρέθηκαν δεκάδες πίνακες που θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια για να μαζευτούν να καταγραφούν, να συντηρηθούν προκειμένου να επιλεγούν αυτοί που θα μπουν στο ανάκτορο που θα ετοιμαστεί, έτσι όπως ήταν στην εποχή του Γεωργίου Α’ . Αυτή την στιγμή κατεβάζουν τραπέζια, έπιπλα, άπειρες καρέκλες, καναπέδες, τραπεζάκια, όλα πάνε για συντήρηση και για καταγραφή.

Το τραυματισμένο ανάκτορο

Αν όμως το ανάκτορο του Τατοΐου έχει αρχίσει και πάλι κάπως να ανασαίνει, ένα άλλο ανάκτορο προσφάτως τραυματίστηκε. Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε  στην περιοχή των Μαλίων προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στις αγροτικές εκτάσεις που περιβάλλουν το εκεί ανάκτορο. Η μεγάλη αγροτική έκταση ανατολικά του χώρου στάθμευσης  πλημμύρισε  παρόλο που η αρμόδια υπηρεσία είχε τοποθετήσει υπόγειο αγωγό παροχέτευσης των ομβρίων!

Υπάρχει μεν και δεύτερος αγωγός, αλλά τα ύδατα της βροχής έρρεαν, επί ώρα, με ορμή κατά μήκος της περίφραξης και εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η συνοικία των εργαστηρίων, που είναι υποσκαφή.  Διαπιστώθηκε δε ότι η κλίση των καναλιών απορροής είναι εσφαλμένη με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ικανοποιητικά σε βροχή μεγάλης έντασης. Αλλά και η στάθμη του εδάφους περιμετρικά των εσκαμμένων χώρων είναι υψηλότερη και δεν έχουν προβλεφθεί αποστραγγιστικές τάφροι…

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ