Η Αυστραλία διερευνά το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας

Η Αυστραλία διερευνά το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας

Η Reserve Bank of Australia (RBA) ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με πολλές άλλες τράπεζες καθώς και εταιρείες λογισμικού για να διερευνήσει την ανάπτυξη και τη χρήση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC).

  • Οι συνεργάτες της RBA περιλαμβάνουν την Κοινοπολιτειακή Τράπεζα, την Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την Perpetual και την εταιρεία λογισμικού, ConsenSys.

Εκτός από την «έκδοση μιας διακριτικής μορφής CBDC», η τράπεζα δήλωσε ότι το Proof-of-Concept του έργου (POC) θα περιλαμβάνει επίσης την εξερεύνηση αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η RBA ανέφερε τη χρηματοδότηση, τον διακανονισμό και την αποπληρωμή ενός κοινοπρακτικoύ δανείου με συνεισφορά σε πλατφόρμα DLT με βάση το Ethereum.

 

  • «Το POC θα χρησιμοποιηθεί για να διερευνήσει τις συνέπειες του ατομικού διακανονισμού παράδοσης έναντι πληρωμής σε μια πλατφόρμα κατανεμημένης τεχνολογίας καθολικών καθώς και άλλα πιθανά χαρακτηριστικά προγραμματισμού και αυτοματοποίησης των CBDC και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων,» δήλωσε η επίσημη ανακοίνωση της εταιρικής σχέσης. .

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπλεκόμενα μέρη σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα ευρήματα του έργου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στα μέσα του 2021 τα CBDC

Αυτή η ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας αυξανόμενης λίστας χωρών και υπερεθνικών οντοτήτων που διερευνούν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα έργο για τη διερεύνηση της έκδοσης «ψηφιακού ευρώ» μέχρι τα μέσα του 2021.

«Η ομάδα υψηλού επιπέδου για τα CBDC θα συντονίσει αυτόν τον πειραματισμό έτσι ώστε οι πόροι του Ευρωσυστήματος να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά», δήλωσε η ΕΚΤ. «Για να εξασφαλιστεί ότι θα ληφθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα ανοιχτά ερωτήματα που τίθενται σε αυτήν την έκθεση, προς τα μέσα του 2021, το Ευρωσύστημα θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει ένα ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει με μια φάση έρευνας».

Πέρα από την ΕΕ, η Κίνα εργάζεται για την κυκλοφορία ενός εθνικού ψηφιακού νομίσματος τα τελευταία χρόνια . Στις ΗΠΑ, δεν έχουν γίνει συγκεκριμένα σχέδια για την έναρξη των CBDC, αλλά η πιθανή έκδοση ενός «ψηφιακού δολαρίου»  έχει εισέλθει στον νομοθετικό διάλογο της χώρας σε αρκετά σημεία.

Επιπλέον, τον περασμένο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα στις Μπαχάμες έγινε το τελευταίο εθνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ξεκίνησε ένα ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από το κράτος. Το λεγόμενο «Δολάριο άμμου», συνδεδεμένο με το δολάριο τους (το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ), είναι διαθέσιμο και στους 393.000 κατοίκους των Μπαχαμών από τις 21 Οκτωβρίου.

ΔΑΝΑΗ ΓΚΟΛΙΑ