Η αυλή των κολάκων και ο Αλέξης Τσίπρας

Η αυλή των κολάκων και ο Τσίπρας

ΒΗΜΑτοδότης

Η αυλή των κολάκων και ο Τσίπρας

Πάντοτε είχαν ενδιαφέρον οι συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής με τον Αλέξη Τσίπρα. Συζητήσεις που γίνονταν στα γρήγορα αλλά στην ουσία του θέματος, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός είτε πήγαινε στο γραφείο του, είτε έβγαινε από μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Ηταν κουβέντες αλλά και εκτιμήσεις που γίνονταν χωρίς εισαγωγές, ευθέως στην καρδιά της επικαιρότητας.

Μια τέτοια συζήτηση έγινε και την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε (ύστερα από 55 λεπτά) από το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και ήθελε να προετοιμαστεί για τις καθιερωμένες δηλώσεις. Καθ’ οδόν προς το γραφείο του, λοιπόν, τον ρώτησα πρωτίστως εάν ο Πρωθυπουργός του αποκάλυψε το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να λάβω αρνητική απάντηση, αλλά με τη σημείωση ότι «ακόμα το ζυγίζει το πράγμα».

Και ξαφνικά, ενώ επιχειρούσε να μου εξηγήσει ότι υπάρχουν κάποιες εσωτερικές διεργασίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γύρισε και μου είπε, λίγο πριν εισέλθει στο γραφείο του: «Ξέρεις, ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν οι ηγέτες είναι η αυλή των κολάκων. Αυτό προσπαθούσα να εξηγήσω στον Μητσοτάκη» είπε και μπήκε στο γραφείο του για να ετοιμάσει τις δηλώσεις.

***

Αυτό το «αυλή των κολάκων» ακούστηκε ξαφνικά και είναι αλήθεια ότι σε πολλές σκέψεις με έβαλε και προσπαθούσα να ερμηνεύσω τον γρίφο, έως ότου συνάντησα στον διάδρομο της Βουλής (που μόλις είχε βγει από την αίθουσα της Ολομέλειας) ένα από τα πλέον σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ας μου επιτραπεί να μην αναφέρω το όνομά του, όπως ο ίδιος μου το ζήτησε). Του μετέφερα λοιπόν τον γρίφο περί κολάκων που είπε ο αρχηγός του και έδειξε να εκπλήσσεται. Στην αρχή είπε: «Εάν είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα». Μάλιστα, κάποια στιγμή έφερε ως παράδειγμα έναν από τους επιχειρηματίες που ήταν προσκολλημένοι στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός ήταν κυβέρνηση. Δύο φορές, αποκάλυψε, τον έφεραν έξω από το γραφείο του για να τον συναντήσει και αυτός αρνήθηκε και ας μπαινόβγαινε τότε στο Mαξίμου. Σιγά-σιγά πολλά θα γίνονται γνωστά.

***

Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Ενώ πολλοί νομίζουν ότι ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό ήταν και το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πραγματικότητα, όπως έμαθα (και όπως ρώτησα), το διαψεύδει. Ετσι κι αλλιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πορεία των εθνικών θεμάτων, για το ταξίδι του στην Αμερική και για τον εκλογικό νόμο, όχι βεβαίως για το ποιον επιλέγει να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ή εάν θα παραμείνει ο ίδιος). Για παράδειγμα, η Φώφη Γεννηματά ούτε καν τον ρώτησε, δεν μπήκε στο θέμα της ονοματολογίας και περιορίστηκε στα εθνικά θέματα, αλλά και στον εκλογικό νόμο. Είπε μάλιστα στον Πρωθυπουργό ότι «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» για τον εκλογικό νόμο, δηλαδή, έτσι όπως έχει έως τώρα παρουσιαστεί, δεν πρόκειται να τον ψηφίσει.