Η Αξία των μετρητών και η Υπεραξία του Χρηματιστηρίου (από τον ΟΑΚ)

Μακρινές χτεσινές συζητήσεις με Γερμανό μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος δεν διαθέτει ούτε ευρώ εισηγμένης μετοχής αλλά είναι κάτοχος άνω των 200 μη εισηγμένων εταιριών. Και το ερώτημα εύλογο.

  • Πως μπορεί κάποιος άνθρωπος εξοικοιωμένος με επενδύσεις, εταιρίες κλπ να μην κατέχει ούτε μία μετοχή εισηγμένη στο Χρηματιστήριο; Και η αφοπλιστική απάντηση του… ΟΤΙ φοβάμαι ότι θα χάσω τα χρήματα μου. Κλασική ψυχολογική άμυνα απέναντι στα δεκάδες δημοσιεύματα των καταστροφών των εμπλεκόμενων με τα χρηματιστήρια.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Το πρόβλημα δεν είναι τα χρηματιστήρια. Το πρόβλημα είναι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά που αδυνατούν να κινηθούν βάση εμπειρίας, κριτηρίων, σωστής ψυχολογίας, αριθμών και ίσως και διορατιτκότητας. Αποτέλεσμα; Το 90% των εμπλεκόμενων να βγαίνουν στο τέλος χαμένοι. 

  • ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ η σωστή επένδυση την σωστή στιγμή θα σας δίνει σχεδόν πάντα κέρδη.

Αγόρασα προσφατα μια μετοχή την PBR PETROBAS ) στα 14 USD και με μέρισμα 16%.  Η λογική λέει ότι η μειωμένη δραστηριότητα της Ρωσίας (για πολλά χρόνια και ανεξαρτήτως του πολέμου μιας και το εμπάργκο ήρθε για να μείνει) θα ανοίξει το εμπόριο με την Λατινική Αμερική, οπότε και μια πετρελαϊκή εταιρία σαν την παραπάνω έχει καλές πιθανότητες ή αν θέλετε μικρότερο γεωπολιτικό ρίσκο.

  • Αυτό σημαίνει αυτόματα, ότι οι αγορές καλούνται να αναβαθμίσουν το ρίσκο χώρας ή εταιρίας καθότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Αμερική δεν πρόκειται για τα επόμενα 4 χρόνια να ανοίξει νέο μέτωπο στο πετρέλαιο.

Μερισματικές αποδόσεις της τάξεως του 16% συνεπώς, αν και σήμερα δικαιολογούνται λόγω γεωπολιτικών ρίσκων, στην πραγματικότητα πλέον δεν δικαιολογούνται και αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ανατίμηση των μετοχών τους.

  • Υπό φυσιολογικές συνθήκες και εφόσον το πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκεται για μεγάλο διάστημα πάνω από τα 80 USD ( δεν μιλάω κάν για τα τρέχοντα επίπεδα ουτε για εκτιμήσεις που μιλάνε για νέα υψηλά ) η παραπάνω εταιρία θα δώσει 30-40% της αξίας της σε μερίσματα στα επόμενα 4 χρόνια και ίσως να δούμε και μια ανατίμηση της μετοχής της τάξης του 50% κάτι που θα προσφέρει ένα συνολικό κέρδος περί το 80%. Στα θετικά σενάρια το κέρδος αυτό δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 200% αλλα ας μην ονειρευόμαστε από τώρα.

Το σημαντικότερο λοιπόν είναι να αποκτήσετε μια αντίληψη περί της πραγματικότητας, να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε την αντίληψη αυτή και αν επιλέξετε ένα φτηνό χαρτί επενδύοντας τα χρήματα σας. Τότε στην περίπτωση αυτή θα διαπιστώσετε αργά ή γρήγορα και εφόσον οι παραδοχές σας δεν είναι λάθος ότι θα κερδίσετε. Ακόμα και λάθος να είναι, αν έχετε γρήγορα αντανακλαστικά θα μπορέσετε σχετικά γρήγορα να διορθώσετε με μικρή ζημιά το σφάλμα σας. 

Φιλικά

ΟΑΚClick to Hide Advanced Floating Content