Η ΑΒΑΞ πουλά τη Volterra – Στον αέρα οι πελάτες της εταιρείας; – Κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για αλλαγή του σκηνικού που επικρατεί σήμερα.

ABAΞ  αποεπενδύει από τον τομέα ενέργειας προχωρώντας στην πώληση της Volterra. Λογικά στον τομέας τον ΑΠΕ δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα να βρει αγοραστή καθώς η εταιρεία έχει παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαθέτοντας 16 MW σε λειτουργία, 54 MW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και 365 MW σε διάφορα άλλα στάδια.

Τι γίνεται όμως στην αγορά προμήθειας όπου τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για πολλούς παρόχους; Υπάρχει σκέψη να εγκαταλειφθεί αυτός ο τομέας;  Και αν ναι τι θα γίνει με τους πελάτες που θα βρεθούν ξεκρέμαστοι;

Τα χρέη της Volterra προς τους δήμους, αν υπάρχουν, θα τα αναλάβει η AVAX;

Πρόσφατα μάλιστα η ΡΑΕ είχε αποστείλει αυστηρή προειδοποίηση προς τη Volterra για την πρόθεσή της να κινηθεί βάσει του κανονισμού λειτουργίας της αγοράς, που προβλέπει διαγραφή από το Μητρώο Προμηθευτών σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις της, είτε προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας είτε προς τους διαχειριστές.

Η πώληση της Volterra πάντως δεν εξέπληξε  την αγορά λιανικής, η οποία μάλιστα ανέμενε τη συγκεκριμένη κίνηση πολύ νωρίτερα, όταν εδώ και ένα χρόνο περίπου με τη λειτουργία του target model άρχισε να σφίγγει ο κλοιός για τους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας προμήθειας. Ηταν άλλωστε γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας στην αγορά και οι δυσανάλογες για το μέγεθός της οφειλές προς τους διαχειριστές. Η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού επέτειναν τα προβλήματα ρευστότητας συνολικά στον κλάδο προμήθειας, ειδικά σε εταιρείες που το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν μια επιθετική εμπορική πολιτική εστιασμένη στην αύξηση του πελατολογίου με χαμηλά τιμολόγια, τα οποία γύρισαν εύκολα σε ζημίες.

Η απόφαση για διακοπή της δραστηριότητας έχει ληφθεί και όπως τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση η ΑΒΑΞ θα λάβει υπόψη την πιθανή διακοπή της σχετικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΔΠΧΑ 5, στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 οι οποίες θα δημοσιευτούν την 27η.4.2022.