Η ασταμάτητη επιθυμία του να δοκιμάζεις την τύχη σου… (από την Καλλιόπη Βαρδάκα)

Η ασταμάτητη επιθυμία του να δοκιμάζεις την τύχη σου…


Το παιχνίδι της ζωής και ο παίκτης που καλείται να επιλέξει φύλλο.

Η επιλογή, του να σκεφτείς μια καλή στρατηγική παιχνιδιού, σε καθιστά αυτόματα και κερδοφόρο.

Αντίθετα, εκείνος που δεν κινεί την κάρτα, είναι ο μεγάλος χαμένος.


Όταν το παιχνίδι, που κατ’ουσίαν είναι μία πράξη ελευθερίας, χάνει τον ρόλο της δημιουργικότητας και της ευτυχίας και παραμορφώνεται με οποιοδήποτε μορφή εξαρτώμενου τζόγου, τότε αρχίζει ο φαύλος κύκλος που η εξάρτηση έχει πάρει τον έλεγχο της ζωής τους, χωρίς να βρίσκουν διέξοδο.
  • Το παιχνίδι των δύο όψεων. Εκεί όπου ο παίκτης διασκεδάζει και ελευθερώνει τον εαυτό του, χαλαρώνει και ψάχνει να βρει τρόπους διαφυγής από τη καθημερινότητα. Και από την άλλη το πάθος του παίκτη, που τον κάνει μανιώδη στην επιθυμία του να δοκιμάσει τη τύχη του. Εκεί που ποντάρει για να κερδίσει, και αν κερδίσει, ποντάρει τα κέρδη για να βγάλει περισσότερα και αν χάσει, ο ζήλος και η προσπάθεια να ανακτήσει τα χαμένα και η συνεχόμενη καθήλωση προβάλλει.
  • Αρχική δικαιολογία στον εαυτό τους, οι φαντασιώσεις και οι ψευδαισθήσεις που τρέφουν ότι, μέλημα τους είναι οι μελλοντικές πραγματοποιήσεις των στόχων τους και των ονείρων τους, που απαιτούν χρήμα. Το χτύπημα της τύχης που απαιτείται θα επιφέρει ευημερία στις οικογένειες τους, φιλανθρωπικές δραστηριότητες κτλ
Και έτσι πάντα εστιάζουν την προσοχή τους στις περιπτώσεις που κερδίζουν. Φιλόδοξοι ολοένα και πιο πολύ. Απομονώνοντας στο μυαλό τους το γεγονός ότι αποκτούν χρέη που υπερβαίνουν την ικανότητα τους να πληρώσουν. Υπερπροσδοκίες και παικτικές ψευδαισθήσεις, προβάλλουν. Το ρίσκο, η προσμονή και η αδρεναλίνη, γεμίζουν ενέργεια όσους τζογάρουν.
  • Ποτέ δεν συνειδητοποιούν την σημασία της φράσης “παν μέτρον άριστον” και ότι οι υπερβολές είναι πάντα επίφοβες. Ο τζόγος είναι ερεθιστικότατος.
Παθολογικός παίκτης κανείς δεν γεννιέται αλλά γίνεται.
Στην Ελλάδα, στη χώρα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα τυχερά παιχνίδια, ο τζόγος είναι σαν το τσιγάρο. Η “αμαρτωλή απόλαυση” που πλέον υπάρχει και διαδικτυακά, κίνδυνος με διπλάσια δυσκολία απεξάρτησης.
  • Για το λόγο αυτό απαιτούν προσοχή παρόμοια με εκείνη που απαιτεί κάποιος που εξαρτάται από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ
– ΚΟΥΕΝΤΙΝ ΚΡΙΣΠ –  
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ