Η Αργεντινή καταγράφει πλέον το υψηλότερο ποσοστό τεστ θετικών στον κορωνοϊό στον πλανήτη

Στην Αργεντινή καταγράφεται πλέον το υψηλότερο ποσοστό τεστ θετικών στον SARS-CoV-2 στον κόσμο, σύμφωνα με τον επιστημονικό ενημερωτικό ιστότοπο Our World In Data. Τα θετικά τεστ φτάνουν σχεδόν τα έξι στα δέκα, κάτι που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων γίνεται με πολύ χαλαρό τρόπο.

Οι υγειονομικές Αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσαν χθες ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό έφτασε τα 809.728, με τον μέσο όρο των προηγούμενων επτά ημερών να φτάνει τα 12.500 ημερησίως. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία στην πρώτη φάση των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτηριζόταν υπόδειγμα, ξεπέρασε τους 20.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 την περασμένη εβδομάδα.

Επαγγελματίες της υγείας κρίνουν ότι το επίπεδο των τεστ που διενεργούνται είναι χαμηλό και ότι οι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται παρά χαλαρά, γεγονός που εκτόξευσε τον δείκτη των θετικών αποτελεσμάτων από το 40% τον Αύγουστο σχεδόν στο 60% την περασμένη εβδομάδα, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βασίζονται στα επίσημα δεδομένα όπως ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας.

«Υπάρχει απομόνωση; Καμία. Γίνονται (αρκετά) τεστ; Όχι, δεν γίνονται», τόνισε ο Κάρλος Καμπουριάν, παιδίατρος στο Μπουένος Άιρες.

Στην αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης, με πληθυσμό 20 εκατομμυρίων κατοίκων, υποδιπλάσιο από αυτόν της Αργεντινής (περίπου 45 εκατ.), γίνονται 100.000 τεστ την ημέρα, τετραπλάσια από ό,τι στη λατινοαμερικανική χώρα. Στη Νέα Υόρκη τα τεστ που δίνουν θετικό αποτέλεσμα είναι λίγο πάνω από το 1%.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε επαινεθεί για το lockdown που επέβαλε την 20ή Μαρτίου, όμως έκτοτε αναγκάστηκε να χαλαρώσει τους περιορισμούς ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία, σε ύφεση ήδη εδώ και δύο χρόνια, καθώς τα επίπεδα ανεργίας και φτώχειας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον Καμπουριάν, εξάλλου, ελάχιστα έχουν γίνει για την ενίσχυση του τομέα της υγείας. «Οι στρατηγικές που απαιτούνται για να σταματήσουμε μια πανδημία αυτού του είδους δεν εφαρμόζονται» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Υγείας της Αργεντινής απέδωσε τον μεγάλο αριθμό των τεστ με θετικά αποτελέσματα στο πρόγραμμα DetectAr, στο πλαίσιο του οποίου τεστ γίνονται κυρίως σε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα τεστ.

Η Αργεντινή καταγράφει τον όγδοο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη. Επί του παρόντος βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών όσον αφορά τα κρούσματα αλλά και τους θανάτους.

Η Λατινική Αμερική είναι η περιφέρεια που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στην υφήλιο.