Η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ – Πονοκέφαλος το ένταλμα των ΗΠΑ στην Glencore

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης για τα Ελληνικά Πετρέλαια με το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώνει και επισήμως τους δυο μνηστήρες, πρόκειται για την ολλανδική Vitol και την ελβετική Glencore οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του του ομίλου.

Προβληματισμός για το Δημόσιο που θέλει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ το ένταλμα στην Glencore από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία Κονγκό και Βενεζουέλα.

Οι δύο εταιρείες διακρίνονται στον πετρελαϊκό κλάδο για τις δραστηριότητες trading εμπορίας προϊόντων και λιγότερο για την παραγωγή μέσω διύλισης καυσίμων.

Για την Glencore στις αρχές του μήνα είχε γίνει γνωστό τόσο από την ίδια την εταιρεία όσο και από δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης ότι της επιδόθηκε ένταλμα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών.

Τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν για έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφορικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία Κονγκό και Βενεζουέλα.

ΤΑΙΠΕΔ Η Glencore δεν θα μπλοκάρει τα ΕΛ.ΠΕ

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων σχολίαζαν ότι έγκριτοι νομικοί διαπιστώνουν πως η κλήτευση της Glencore δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ και τη συμμετοχή της σε αυτόν.