Η αποχώρηση των Γάλλων δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα assets της Κρήτης δεν έχουν αξία…

Για την πρόθεση της TotalEnergies να αποχωρήσει από τις έρευνες πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως.

ΟΤ

Η αιτία της απόφασης; Η συνολική αναθεώρηση των επενδυτικών του σχεδίων του γαλλικού κολοσσού σε όλον τον πλανήτη. Η έμφαση δίνεται πλέον στη μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, παραγωγής υδρογονανθράκων σε άλλες περιοχές με πιο ώριμες παραχωρήσεις και άλλων μορφών ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές αέριων ρύπων.

Η αποχώρηση των Γάλλων δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα assets της Κρήτης δεν έχουν αξία. Οπως έχουν δείξει προηγούμενα σεισμικά δεδομένα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων οι δύο περιοχές είναι ελπιδοφόρες ως προς τον εντοπισμό σοβαρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

 

Τα τρία σενάρια

Σε ό,τι αφορά τώρα την τύχη του μεριδίου των Γάλλων (40%), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΤ , τα τρία σενάρια θέλουν:

  1. Την απόκτηση του ποσοστού είτε από την αμερικανικήExxonMobil (κατέχει επίσης το 40% της κοινοπραξίας) είτε από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ή το μερίδιο του 40% των Γάλλων μεταβιβάζεται και στους δύο εταίρους.

Προϋπόθεση βέβαια, είναι να επιθυμούν την απόκτηση του οι άλλοι δύο εταίροι. Και όπως έγραψε ο ΟΤ, την περασμένη Δευτέρα πηγές θέλουν και την ExxonMobil να αποχωρεί.

  1. Την είσοδο νέου επενδυτή.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την είσοδο νέου επενδυτή στην κοινοπραξία, στη θέση των Γάλλων. Πηγές αναφέρουν πως ήδη τα ΕΛ.ΠΕ, η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥ βρίσκονται σε τέτοια διαδικασία συνομιλώντας με ξένους παίκτες.

  1. Την επιστροφή των παραχωρήσεων στο ελληνικό δημόσιο

Το τρίτο σενάριο θέλει στην περίπτωση που κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν επιθυμεί την παραμονή στην κοινοπραξία τότε τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επιστρέφονται στο ελληνικό δημόσιο.