Η Alpha Bank γυρίζει σελίδα – Οι νέοι στόχοι της διοίκησης Ψάλτη

Από σήμερα και τυπικά η Alpha Bank γυρίζει σελίδα και γίνεται μια νέα τράπεζα στο πλαίσιο του εταιρικού της μετασχηματισμού.

Με την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών σε νέα θυγατρική εταιρία, δημιουργείται η νέα Alpha Bank, η οποία ήδη μέσα από από γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις της διοίκησης Ψάλτη, κατάφερε παρά την πανδημία, να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Η τυπική εγκρισή θα δωθεί σήμερα απο τους μετόχους στην έκτακτη γενική συνέλευση  που θα γίνει διαδικτυακά, λόγω των μέτρων.

Και τυπικά πλέον, από σήμερα η Alpha Bank είναι μια νέα τράπεζα, (hive down). Με την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών σε νέα θυγατρική εταιρία, δημιουργείται η νέα Alpha Bank, η οποία ήδη μέσα από ένα «κοκτέιλ» ενεργειών, κατάφερε παρά την πανδημία, να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Το τυπικό της ιστορίας είναι η έγκριση που θα δώσουν οι μέτοχοι στην διαδικτυακή, λόγω των μέτρων, έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα Παρασκευή.

Το θέμα της συνέλευσης είναι αποκλειστικά αυτό,-  η απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας και η δημιουργία μιας εταιρίας holding στην οποία θα περάσουν όλες οι  μη τραπεζικές συμμετοχές.

Να διευκρινισθεί ότι όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τις σχέσεις με τους πελάτες- αντιθέτως, η Τράπεζα ενισχύεται κεφαλαιακά και διαχειρίζεται σωστά και «αναίμακτα» το κόστος και τις ζημιές από την εξυγίανση των κόκκινων δανείων.

Δύο σημαντικά deals σε λιγότερο από ένα έτος

Σε λιγότερο από ένα έτος, από τη  στιγμή που εκκίνησε η διαδικασία το καλοκαίρι του 2020, η Alpha Bank πέτυχε πέραν της ολοκλήρωσης του εταιρικού μετασχηματισμού (hive down), δύο πολύ σημαντικά deals:

  • Oλοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για το Galaxy και το 80% της Cepal
  • Κατέληξε στην επιλογή της Davidson Kempner (DK) ως προτιμητέου επενδυτή, με όρους άμεσα ανταγωνιστικούς και, ταυτόχρονα, κατέστησε την Cepal στρατηγικό σύμμαχο, δίνοντας την ευκαιρία για ακόμη ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών.

 Βασίλη Ψάλτης: 3 νέες τιτλοποιήσεις – περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ

Παράλληλα, ο Βασίλης Ψάλτης κατα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων – στους Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές – αποκάλυψε ότι δρομολογούνται τρεις επιπλέον τιτλοποιήσεις εντός του έτους συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ , με στόχο τον περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 30% περίπου.

Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για περαιτέρω περιορισμό των ΜΕΑ (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) σε ποσοστό κάτω από 10%, μέχρι το τέλος του 2022.

Η Alpha Bank προγραμματίζει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψος 2 δισ. (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, καθώς επίσης και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 0,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 0,4 δισ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky).