Η αλήθεια για την επένδυση της Coca Cola στην Ελλάδα

Τουλάχιστον υποκριτική θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την προωθητική ενέργεια της Coca Cola να αποτυπώσει στα μπουκάλια της  μνημεία της Ελλάδας.

Τα χρόνια της κρίσης, όταν δηλαδή η ελληνική οικονομία είχε περισσότερο ανάγκη στήριξης, η εταιρία γύρισε την πλάτη στη χώρα μας κλείνοντας όλα τα εργοστάσιά της πλην ενός και μεταφέροντας τη φορολογική έδρα της στην Ελβετία.

Φέτος το καλοκαίρι… ξαναθυμήθηκε την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τον Παρθενώνα, τη Βουλή, τον Λευκό Πύργο, αλλά και νησιά των Κυκλάδων σε «συλλεκτικά» μπουκάλια της, με απώτερο στόχο προφανώς να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τα ταμεία της.

Μια κίνηση που εκλήφθηκε από την αγορά ως αθέμιτος ανταγωνισμός, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ελληνικών εταιριών αναψυκτικών, με την Coca Cola να απειλεί με μηνύσεις και να υποστήρίζει πως η καμπάνια τηεςγίνεται για το καλο της χώρας μας.

Ποια είναι όμως η αλήθεια για την παρουσιά της Coca Cοla στην Ελλάδα; Οι αριθμοί μιλούν απο μόνοι τους.

H Coca-Cola 3E Ελλάδος Α.Β.Ε.Ε. εμφανίζει τζίρο 480,7 εκατ. ευρώ το 2018 (456,9 εκατ. ευρώ το 2017) και κέρδη μετά φόρων 11,7 εκατ. ευρώ (4,2 εκατ. ευρώ το 2017).

– Το σύνολο των επενδύσεων συμπεριλαμβανομένων δαπανών συντήρησης ήταν μόλις 17,8 εκατ. ευρώ το 2018 από 23,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία διατηρεί δανεισμό από συνδεδεμένες εταιρείες με αποτέλεσμα να πληρώνει τόκους σε αυτές μεταφέροντας περίπου 2,4 εκατ. ευρώ χρηματικές ροές.

– H Coca Cola Ελλάδος είναι αυτή που έμεινε στην Ελλάδα μετά την «εγκατάλειψη» της χώρας απο τον όμιλο της Coca Cola ως έδρα. Θυμίζουμε ότι η Coca Cola HBC είχε έδρα την Αθήνα μέχρι το 2012 αλλά αποφάσισε να εγκαταλείψει την χώρα και να μεταφέρει την έδρα της  στην Ελβετία κατά την περίοδο της κρίσης αποεπενδύοντας από την Ελλάδα σημαντικά ποσά τα επόμενα χρόνια και κλεινοντας εργοστάσια.

Σήμερα, η Coca-Cola 3E Ελλάδος Α.Β.Ε.Ε. ανήκει μέσω συνδεδεμένων νομικών προσώπων στον όμιλο της Coca Cola HBC AG, που εδρεύει στην Ελβετία (το 69,99% των μετοχών της ανήκει στην μονοπρόσωπη ελληνική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Coca-Cola HBC Υπηρεσίες Διοικητικής Υποστήριξης Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης και το 30,01% των μετοχών της ανήκει στην Coca-Cola Beverages Holdings II B.V. Τόσο η Coca-Cola HBC Υπηρεσίες Διοικητικής Υποστήριξης Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης όσο και η Coca-Cola Beverages Holdings II B.V. είναι 100% θυγατρικές της μητρικής εταιρείας Coca-Cola HBC AG οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και δευτερευόντως στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα συμπεράσματα δικά σας…