Η αγορά ξαναδίνει ευκαιρίες εισόδου. Θέλει λίγη υπομονή

Η καθολική επικράτηση των πωλητών αμέσως μετά το -κατά τ’ άλλα θετικό- εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνει καθαρά τη συνέχεια. Η οποία μεσοπρόθεσμα, παραμένει ανοδική.

Η λογική εδράζεται επί της δυναμικής με την οποία η αγορά ανήλθε όσο καιρό περίμενε το αποτέλεσμα.

Οι επενδυτές υπολόγισαν ότι μια δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφενός θα υποστηρίξει επενδυτικά σχέδια στην πραγματική οικονομία μέσω μεταρρυθμίσεων και γενικότερης «εξομάλυνσης» των παθογενειών που την ταλανίζουν˙ αφετέρου θα επιφέρει την αποδοχή της χώρας στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια, μέσω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που χάθηκε άδοξα πριν 13 χρόνια.

Κι έτσι, όλο αυτό το διάστημα τοποθετούντο επιθετικά, σε ένα μεγάλο φάσμα εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (και όχι μόνο εκεί).

Αυτό από μόνο του είναι ένα επιχείρημα για να υποστηρίξει τη θέση των μακροπρόθεσμων ότι τα καλύτερα έπονται.

Είναι εξαιρετικά δυσνόητο να γυρίσει από εδώ το ταμπλό σε αρνητικό, και να χαθούν όλα τα κέρδη του 9μήνου, τουλάχιστον.

Είναι όμως προφανές ότι μια υπερθερμασμένη αγορά, όσο φιλόδοξη κι αν είναι, δικαιούται εκτονώσεις.

Όπως αυτή που έλαβε χώρα κατά την πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Δεν έχει νόημα να υπεισέλθουμε σε επιμέρους ανάλυση για το ποιες μετοχές έχασαν το περισσότερο ή το λιγότερο.

Έτσι κι αλλιώς, αφορά σε βραχυπρόθεσμες -προς το παρόν- αναταράξεις.

Αναταράξεις που μπορεί να φέρουν το 1170 του Γενικού Δείκτη, και ανάλογα τη συμπεριφορά έκαστης μετοχής, να δούμε το έργο από πιο χαμηλά επιπεδα.

Λογικό είναι δε, μια μικρή ανοδική εκτίναξη μέχρι και το 1256, να δώσει ευκαιρία αν κάποιος θέλει, να βγει σε καλύτερα επίπεδα.

Ο Δείκτης έχασε τη στήριξη και συνάμα το ανοδικό τέμπο. Ο ΔΤΡ «βλέπει» τη ζώνη των 900.

Πλέον, οι νέες αγορές θα έρθουν ή σε δεύτερο χρόνο, ή μόνο πάνω από το 1174 σε ημερήσιο κλείσιμο.

Υπενθυμίζουμε ότι ΜΟΗ (1,224€), ΕΛΧΑ (0,06€), ΤΕΝΕΡΓ (0,38€) και ΠΕΡΦ (0,0421€) έπαιξαν σήμερα με κομμένο μέρισμα και ντεζαβαντάζ στην τιμή στο ταμπλό (όχι όμως στα πορτοφόλια των μετόχων).

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.