Η αγορά έχει μπει σε κατάσταση γελοιότητας σε πολλές περιπτώσεις και σοβαρή ανάλυση δεν μπορεί να σταθεί (από τον ΟΑΚ)

Η πολυπλοκότητα της περιόδου είναι ίσως μοναδική στα παγκόσμια χρηματιστηριακά δρώμενα.

  • Ο πλανήτης προσπαθεί να ανακάμψει από την διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω covid και πριν ακόμα προλάβει, δημιουργείται μια τεράστια ενεργειακή κρίση λόγω Ουκρανίας με τα προϊόντα φυσικού αερίου και πετρελαίου να εκτινάσσονται και με βασικές εμπορικές οδούς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης να αντικαθίστανται από την ΚΙΝΑ και την ΙΝΔΙΑ.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω που σε άλλες εποχές θα έφταναν για να διαλύσουν τα χρηματιστήρια, ένα κύμα ανατιμήσεων στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες πληθωρισμού πρωτόγνωρες για τις νεότερες γενιές.

  • Μοναδική ελπίδα ανάσχεσης του πληθωρισμού, η δημιουργία ύφεσης με την ελπίδα ότι η μειωμένη ζήτηση προϊόντων θα δημιουργήσει υπερπροσφορά και κατ’ επέκταση μείωση των τιμών.

Ύπνος βαθύς των οικονομολόγων που κυριολεκτικά παλεύουν με άγνωστα μέχρι τώρα τέρατα. Και ως συνταγή προέκριναν την εκτίναξη των επιτοκίων με ρυθμό επίσης πρωτόγνωρο. Συντονισμένα μέσα σε λίγες μέρες οι βασικές κεντρικές τράπεζες πλην Ευρώπης προχώρησαν σε αυξήσεις.

  • Το δε πάρτι στα συναλλάγματα, επίσης πρωτοφανές με την στερλίνα να χάνει 2% μέσα σε μια μέρα, το Ευρώ να έχει περάσει και κάτω από το 1 δολάριο και τα περιφερειακά νομίσματα να βογκάνε.

Θα είναι θαύμα, αν στο επόμενο εξάμηνο δεν σκάσει κάποια χώρα με πλέον πιθανή την Τουρκία που εκβιάζει όποιον και όσο μπορεί. Αν είχε πυρηνικά ο Ερντογαν θα βρισκόταν ήδη πάνω από το κουμπάκι του και θα απειλούσε το πατάω, δεν το πατάω κάθε τρία λεπτά.

  • Λίγο πιο πάνω, ο Ρώσος τίναξε την οικονομία του στον αέρα, πήγε την χώρα κυριολεκτικά 50 χρόνια πίσω και ετοιμάζεταιε να μείνει στην Ιστορία ως ο πλέον δακτυλοδεικτούμενος ηγέτης του δυτικού κόσμου.

Γιατί, ας μην ξεγελιόμαστε, κερδίσει χάσει ο Ρώσος, κατάφερε να καταστήσει την χώρα του αποδιοπομπαίο τράγο όλων των κακών του πλανήτη.

  • Ξερογλείφετε και ο Ερντό με τα όσα βλέπει, αλλά δεν έχει καταλάβει ότι ούτε αυτός είναι Ρωσία, ούτε εμείς είμαστε Ουκρανία. Γιατί αν δοθεί η αφορμή, η Ελλάδα βλέπω να φτάνει μέχρι τον Βόσπορο κάτι που θα άρεσε πάρα πολύ στην Αμερική…

Στα εγχώρια χρηματιστηριακά και με την Μούρλια που περνάμε αναρωτιώνται οι «επενδυτές» γιατί το ομόλογο της ΦΡΙΓΟ από τα 54 πήγε στα 48. Να λέτε και ευχαριστώ που δεν πήγε στα 20. Κατά τα άλλα την Παρασκευή βγάζει η εταιρία αποτελέσματα εξαμήνου και θα δούμε προς τα που πάμε. Μέχρι τότε, ότι έχουμε γράψει ισχύει.

  • Η ΡΕΒΟΙΛ έσπασε το 1.2 και πλέον κάνει βάση μεταξύ 1.2-1.3. Να θυμίσω ότι πάνω από το 1.6 δεν υπάρχουν αγορασμένα χαρτιά από την εποχή της εισόδου της εταιρίας.

Ο ΜΥΤΙΛ παρόλου που δραστηριοποιείται με ένα προϊόν ενεργοβόρο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αφενός οι τιμές που αγοράζει ρεύμα από την ΔΕΗ στηρίζονται σε μακροχρόνια συμβόλαια, αφετέρου έεχει εισέλθει σε μια αγορά όπως αυτή των ΑΠΕ με τεράστια δυναμική.

  • Συνεπώς μην τρελαινόμαστε με την αρνητική ειδησιογραφία. Τα αποτελέσματα του και αντέχουν και αυξάνουν. θα αποτελέσει, αν δεν αποτελεί ήδη, deep value story στα επόμενα χρόνια.

H ETE μάλλον κρύβει είδηση. Από την στιγμή που το ΤΧΣ ανέθεσε την αποεπένδυση του από τις τράπεζες και η ΕΤΕ είναι σαφώς υποτιμημένη θα περιμέναμε άμεσα μια προσφορά σε τιμές άνω των 3 ευρώ. Μαζι με τις παραπάνω υπάρχουν περίπου 20 + χαρτιά στο ταμπλό που βγάζουν κέρδη δυσανάλογα της κεφαλαιοποίησής τους.

  • Δεν τα αναφέρω ένα ένα, μιας και είναι αστείο να μιλάμε για p/E κάτω του 10 ή του 5 ή και του 3!!!. Η αγορά δηλαδή έχει μπει σε κατάσταση γελοιότητας στις περιπτώσεις αυτές και σοβαρή ανάλυση δεν μπορεί να σταθεί.

Κλείνοντας, να αναφερθώ στο φαινόμενο γκρίνιας που παρατηρούμε σε όλα τα Blogs και sites. Οι εκτιμήσεις επι μετοχών προφανώς είναι εκτιμήσεις. Αλλάζοντας oi συνθήκες, αλλάζουν και οι τιμές.

  • Οποiος νομίζει ότι αγοράζει ένα χαρτί και είναι 100% σίγουρος ότι θα κερδίσει, δεν ξέρει τι σημαίνει χρηματιστήριο και καλά θα κάνει να εγκαταλείψει άμεσα το θέμα.

Στις πτωτικές αγορές ΣΠΑΝΙΑ κερδίζεις. Κυρίως αν είσαι καλός και διατηρείς μια λογική επενδυτική τακτική θα αποφύγεις τις μεγάλες χασούρες και θα έχεις υπεραποδόσεις στον επόμενο κύκλο ανόδου.

  • Φιλικά

ΟΑΚ

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.