Η αγωνία της Νίκης πριν ανοίξουν τα σχολεία

Η αγωνία της Νίκης πριν ανοίξουν τα σχολεία

Την Κυριακή, παραμονή της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων μετά την εορταστική ανάπαυλά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε μια αγωνία. Γνώριζε πολύ καλά ότι με το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα θα είχαν πολλαπλασιαστεί (όπως και έγινε).

Γνώριζε επίσης ότι θα αντιμετώπιζε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κριτική άλλων κομμάτων, καθώς και μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών αλλά και γονιών. Ωστόσο προχώρησε. Πήρε το ρίσκο.

Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως έλεγε, γνώριζε ότι στη σχολική χρονιά που διανύουμε τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου του 2021, την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Όταν δηλαδή οι μαθητές επέστρεψαν από τις θερινές διακοπές.

Είχε αυτήν την αγωνία την Κυριακή η υπουργός, αλλά δεν έκανε πίσω από την απόφασή της, αν και επιζητούσε και αυτό ήταν φανερό, στήριξη, από συναδέλφους της στο Υπουργικό Συμβούλιο, από ειδικούς επιστήμονες, από λοιμωξιολόγους, από εκπαιδευτικούς και κυρίως από γονείς.

Ακόμα, φαινόταν πως επιζητούσε ακόμα και την στήριξη της κοινής γνώμης με την έννοια ότι σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ τα σχολεία, όπως έλεγε συνεχώς, άνοιξαν παρά την επέλαση της μετάλλαξης Omicron.


Άλλωστε οι ειδικοί την διαβεβαίωναν ότι η έξαρση των κρουσμάτων (που ήταν αναμενόμενη) θα ήταν προσωρινή, ότι σε λίγες μέρες ( ή εβδομάδες) θα είχε υποχωρήσει, αφού τα παιδιά θα βρίσκονταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τα απανωτά self και rapid tests που θα έκαναν.

  • Το πρωί της Δευτέρας, προτού ακόμα ανοίξουν καλά- καλά τα σχολεία η Νίκη πήρε τα στοιχεία στα χέρια της. Είχαν ανιχνευθεί σε σελφ τεστ 15.547 εν δυνάμει κρούσματα. Όλα αυτά τα παιδιά, τα περισσότερα ασυμπτωματικά θα γυρνούσαν ανέμελα σε παιδικές χαρές, παιδότοπους, σούπερ μάρκετ και ένας θεός ήξερε τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στον γενικότερο πληθυσμό.

Η Νίκη Κεραμέως παρά ταύτα δεν ηρέμησε: «Αν αυτά τα εν δυνάμει κρούσματα είχαν κολλήσει σε κοινωνικές δραστηριότητες π.χ 10 άλλα άτομα, τότε θα είχαμε 155.000 κρούσματα», έλεγε, τη στιγμή που για πρώτη φορά, ή εάν θέλετε από την αρχή της πανδημίας πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού: 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ελέγχθηκαν