Η αγωνία για την τύχη του πακέτου είναι πανευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική

Η ώρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων

Σε τούτες τις δύσκολες οικονομικά μέρες αναγκαστικά το βλέμμα στρέφεται στην βραδυπορούσα Ευρώπη, όπου παραμένει σε εκκρεμότητα το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

  • Απευθυνθήκαμε στον έλληνα επίτροπο κ. Μαργαρίτη Σχοινά, που παρακολουθεί εκ των έσω την όλη διαπραγμάτευση, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι η αγωνία για την τύχη του πακέτου είναι πανευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική, διευκρινίζοντας ότι εντός του Ιουλίου προγραμματίζονται δύο διαδοχικές σύνοδοι κορυφής με σκοπό να επέλθει συμφωνία ώστε να ακολουθήσουν έγκαιρα οι διαδικασίες έγκρισης στις χώρες-μέλη.

«Ο χρόνος πιέζει τους πάντες» μας είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν εξαντλητικές δπαραγματεύσεις για να παραχθεί αποτέλεσμα εντός του Ιουλίου, προτού κλείσουν οι Βρυξέλλες για τις καλοκαιρινές διακοπές.

  • «Γιατί», όπως μας εξομολογήθηκε, «αν δεν έχουμε συμφωνία πριν τις διακοπές, καλύτερα να μη γυρίσουμε πίσω τον Σεπτέμβριο». Κοινή λοιπόν είναι η πεποίθηση ότι η ύφεση θα βαθύνει λόγω της υγειονομικής κρίσης και πολλές μεγάλες χώρες θα αντιμετωπίσουν, πέραν των άλλων, και ταμειακά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστούν πρόσθετα ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 200 δισ. ευρώ η καθεμία μέχρι το τέλος του χρόνου. Οπότε όντως δεν υπάρχει χρόνος.

***

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ