(Ι) 19.6 με 21.6.2021- Χ.Α: Μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (;)

ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ και τι στον κόσμο… Κτίζονται περιουσίες άκοπα και ανέξοδα σε πολλά εξ αυτών… Με αυτόν τον τρόπο τρέφεται και θεριεύει το Σύστημα… Το ποιοί πληρώνουν τον λογαριασμό στο τέλος δεν χρειάζεται να σας το γράψουμε. Λίγες οι εξαιρέσεις του κανόνα, απλά τον επιβεβαιώνουν.

 • ΤΑΜΠΛΟ 

ΤΙΤΛΟΙ ΒΡΑΧΟΙ: OΠΑΠ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΗ, EUROBANK

ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΤΟΥΣ: ΕΕΕ και ΟΤΕ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ, QUEST, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, KRI KRI, ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, με νέες αφίξεις τις ΠΛ.ΘΡΑΚΗΣ, ENTERSOFT, EPSILON NET, PROFILE, PERFORMANCE…

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΧΑΕ, ΦΟΥΡΛΗΣ 

ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 

 • Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ 

@10:25

NIKΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Μικτή ήταν η εικόνα των αγορών χθες τόσο εντός όσο και εκτός. Σήμερα λήγουν τα παράγωγα, ενώ ολοκληρώνονται οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των μετοχικών δεικτών του ΧΑ με αποτέλεσμα να έχουμε ενδεχομένως μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο ταμπλό. Είναι σημαντικό για τον ΓΔΧΑ να κατοχυρώσει τα τρέχοντα επίπεδα παραμένοντας πάνω από τις 900 μονάδες το επόμενο διάστημα, αν και σημειώνουμε ότι πλησιάζουν οι αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΤΕ.  Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο τραπεζικός δείκτης με την γνωστοποίηση των λεπτομερειών της ΑΜΚ της ΑΛΦΑ. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία προς ανακοίνωση σήμερα.

@12:45

ΓIA MIKΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

 • TOP PICKS 2021

ΤΗΝ ΘΕΣΗ των 2 top picks του 2021 REDS* (@1,2000) και IDEAL* (@2,2000) καταλαμβάνουν τώρα οι μετοχές των PERFORMANCE (@10,0000) και CENTRIC (@0,3000)

 • ΕΔΩ* να υπενθυμίσουμε, ότι ήμασταν μαζί τους από τα 0,3000 και 0,9000 ευρώ αντίστοιχα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ πλέον από τις αποδόσεις του +75% και +50% (και το ΙΝΤΕΚ έδινε μέχρι και +75% πριν λίγες εβδομάδες) αντίστοιχα πριν κλείσει το 6μηνο, αλλά θέλουμε να… μεγενθύνουμε τις αποδόσεις (ει δυνατόν φυσικά) μέσω των ΠΕΡΦ και ΣΕΝΤΡ που εκτιμούμε ότι είναι αρκετά έως πολύ υποτιμημένες.

@12:50

REDS: Να σημειώσουμε, ότι πλέον διαπραγματεύεται με σημαντικό premium έναντι της ΝAV συγκεκριμένα στα 2,1000 ευρώ έναντι των 1,6000 της NAV.

IDEAL: Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το νέον τοπίον, δεν προβλέπουμε να κινηθεί η μτχ σε ποσοστό που να την καθιστά διατηρήσιμη ως top pick…

PERFORMANCE: Είμαστε μαζί της από τα 2,2000 – 2,4000 ευρώ, αλλά τώρα τα μεγέθη της είναι εντελώς διαφορετικά και η μτχ της κυριολεκτικά τζάμπα συγκριτικά με τις άλλες δυο (ΕΝΤΕΡ + ΕΠΣΙΛ). Απλά, ανήκει στην εναλλακτική και σε στάδιο προθέρμανσης για την μεταφορά της στην ΚΥΡΙΑ.

CENTRIC: ΕΧΕΙ ΕΞΥΓΙΑΝΘΕΙ πλήρως και μπορεί άνετα να μας δώσει μία απόδοση τέτοια που θα ενισχύσει την απόδοση του TOP PICK χαρτοφυλακίου των μικρομεσαίων, τους οποίους και (υπο)στηρίζουμε εδώ και μία ολόκληρη 7ετία.

@12:55

ΣΕΝΤΡ – TEXNIKH EIKONA 
Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται μετά την ανοδική τμήση των 0,27 ευρώ να διαλύει με τον ισχυρό όγκο των 875 χιλ. τεμαχίων και την πολύ σημαντική περιοχή των 0,30 ευρώ περνώντας έτσι σε μονοπάτια που είχε να δει από το καλοκαίρι του 2014. Η επιβεβαίωση της ανοδικής διαφυγής θα δώσει περιθώριο ανόδου έως την επόμενη περιοχή αντίστασης των 0,44 ευρώ ή ένα +40% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
 • Τις τελευταίες πάντως μέρες η αγορά «διερευνά» ένα πολύ ενδιαφέρον επιχειρηματικό project, που έχει να κάνει με την είσοδο της αδειοδοτημένης πλέον στοιχηματικής εταιρίας Novibet στο σχήμα συμμετοχών της Centric. Στοιχείο, που αν όντως τελεσφορήσει θα αλλάξει με εκρηκτικό ρυθμό  τα αναπτυξιακά δεδομένα της εισηγμένης και φυσικά της μετοχικής της αξίας.

@12:55

Για τον ΟΠΑΠ η περσινή συμφωνία περί του φόρου που έχει προκαταβληθεί από το 2010 δεν έχει περάσει ακόμα στον… ευρύ κόσμο.  Μόλις το αντιληφθούν, θα… καταλάβουν τότε και τα μερίσματα που θα μοιράσει η εταιρία στα επόμενα 10 χρόνια.

@13:00

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ στην WALL STREET, προκαλούν στην νιοστή την νοημοσύνη μας και το περί Αγορών κοινόν αίσθημα. Διερωτώμεθα, αν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στην Αθήνα οι αρμόδιοι του Χ.Α και της Επ.Κ/φ, ακόμη κι αν τα φαινόμενα παράλυσης κάθε έννοιας μίας χρηματιστηριακής αγοράς σε αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου αντιστοιχούσαν στο 0,001% της εκεί παραλυσίας!!!

Η ΕΙΔΗΣΗ: Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναβαθμίζει τις προβλέψεις την εγχώρια ανάπτυξη φέτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε 6,5%, αλλά μειώνει την επίδοση κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2022 σε μόλις 3,6%.

 • Η Ελλάδα είναι η μόνη Χώρα, από τις 36 Χώρες που αξιολογεί ο Γερμανικός Οίκος, για την οποία διατηρεί θετικές προοπτικές και άρα στην αναθεώρηση της 10ης Σεπτεμβρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Εγχώρια Οικονομία να αναβαθμιστεί από το rating “ΒΒ”.

Το Ελληνικό Δημόσιο χρέος, ως προ το ΑΕΠ, θα διαμορφωθεί στο 208% του ΑΕΠ φέτος και θα έχει μειωθεί ελαφρώς στο 188% έως το 2026, ενώ η ανεργία προβλέπεται στο 16,1% για το 2022 και το 2023.

 • ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο forum του Μισέλ

Πόσο πιο εύκολα θα είχαν γίνει και θα ήταν τα πράγματα, αν οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν “προστάτευαν” με 1000 τρόπους κάθε πιθανό και απίθανο κακοπληρωτή, που την είχε δει ” εγώ έξυπνος” και οι άλλοι “κορόιδα”. Έτσι κατέληξε, τα άπειρα χωρίς εγγυήσεις δάνεια να επιβαρύνουν ολόκληρη την οικονομία και λύση να μην δίνεται, ακόμα τώρα.

ΥΓ 1 Μένω με ενοίκιο και δεν πήρα πότε στεγαστικό, γιατί μετρούσα “υπερβολικά προσεκτικά” τα οικονομικά μου.
ΥΓ 2 Ποτέ δεν “κατάλαβα” γιατί κάποιος ιδιώτης, που δήλωνε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα π.χ. 10.000 ευρώ, η τράπεζα του έδινε στεγαστικό 100.000 με δόση 800-1000 το μήνα.

****

Αν αγαπητέ μου φίλε ήξερες τι parties είχαν στήσει ολοι οι υπάλληλοι στα υποκαταστήματα των τραπεζων με προεξέχοντες τους διευθυντές τους, δεν θα με πίστευες καν. Και επίσης θα βρίσκονταν αυτοί που θα μου την έπεφταν, ζητώντας ονόματα και διευθύνσεις πριν να προβώ σε τέτοιες δηλώσεις. Αλλα ποιος ανησυχεί; Αφού από τις πρώτες αποφάσεις ολων των κυβερνήσεων ηταν το ακαταδίωκτο των τραπεζικών.

 • Αλλά εσυ και κάθε σωστος πολίτης αυτής της χωρας μακριά από κάθε τέτοια κατασπατάληση των δικων σου και δικων μου χρήματων, όπως κατάληξε η ιστορία με τις αναδιαρθρώσεις των τράπεζων, μη λες τίποτα και ας τρέξουμε να δουλέψουμε να πληρώνουμε φόρους, γιατι εχουμε να καλυψουμε κι αλλα ακομα απο το ΤΧΣ πιθανότατα.

****

 • Εχω να παρατηρήσω τα εξής

1) Προ εβδομαδος περιπου καψιμο 1 τρισ. δολ απο τα ΚΡΥΠΤΟ

2) Απο προχθες και χθες μεγαλη πτωση στα ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΜΕΤΑΛΑ (ΧΡΥΣΟΣ -ΑΡΓΥΡΟΣ -ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ κλπ)
3) Ο DOW 5η ημερα διορθωσης απο 34600 στις 33290
4) Η πρωτη σοβαρη προειδοποιηση απο FED
5) XAA μεγαλη αφαιμαξη απο επικειμενες ΑΜΚ περιπου 1 δισ.
6) Το τελευταιο διμηνο συμφωνα με τα στοιχεια του ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ οι ξενοι ειναι μονιμως πωλητες και οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ
7) ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 • <<ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ>>

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΟΠΙΣΤΟΛΑ- ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑΣ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ…

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

21 ΜΑΙΟΥ 2021 – Πως τα πήγαν οι λεγάμενες έκτοτε

 • Χ.Α& Markets:- Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (από 500 εκατ. κ/φσης)

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΔΕΗ  – τιμή τότε 8,4800

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  – τιμή τότε 14,5500

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΥΔΑΠ – τιμή τότε 8,4500
 • ΕΛΒΑ – τιμή τότε 2,0800

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΑΛΦΑ – τιμή τότε 0,9030
 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ – τιμή τότε 1,4900

MΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (μέχρι 15 εκατ. κ/φσης)

 • ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Χ.Α

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – τιμή τότε 0,6300

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΚΤΕΡ – τιμή τότε 1,1000

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΒΟΣΥΣ – τιμή τότε 1,9300
 • ΛΑΝΑΚΑΜ – τιμή τότε 1,0500

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • UNIBIOS (ΒΙΟΣΚ) – τιμή τότε 0,3390
 • ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ – τιμή τότε 0,4600

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ- Β.Ν:

ΑΓΟΡΑ: Κάπως βαρετή η συνεδρίαση! Μη σας ξεγελά ο συνολικός τζίρος. Μέχρι τις 15:40 είχε τζίρο 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ελπίζουμε να μην έχουμε τέτοιο καλοκαίρι. Ευτυχώς που είχαμε το rebalancing και βελτιώθηκε ο τζίρος στο τέλος. Σημαντική η διόρθωση στα μικρά και χωρίς όγκο. Έτσι όμως γίνονται οι διορθώσεις σε αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε.

Θα ξαναγράψουμε πως η στήλη πιστεύει ότι το «έξυπνο χρήμα» τοποθετείται όταν δεν κοιτάζει κανείς τη μετοχή. Στις συσσωρεύσεις δηλαδή, όπου οι όγκοι πέφτουν και με δυσκολία ανοίγουν κάποια χαρτιά. Μετά αυξάνουν όγκους και μετά από μία κίνηση καλή, θεωρούμε πως το έξυπνο χρήμα, μειώνει θέση. Μετά και σχεδόν ξαφνικά πέφτει ο όγκος, δε μπαίνουν μεγάλες εντολές και έχουμε διόρθωση με χαμηλό όγκο αλλά δυνατές απώλειες.

Τα κέρδη το τελευταίο διάστημα στα μικρομεσαία κυρίως είναι μεγάλα και δικαιολογούν απόλυτα τη σημερινή κίνηση. Κάποιες αποτιμήσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν με βάση τα δημοσιευμένα μεγέθη, πάντα κατά την άποψή μας. Ανέβαιναν με την προσδοκία. Θα πρέπει να δούμε και τη συνέχεια, αλλά η ρευστότητα ήταν απαραίτητη. Κάποια βέβαια μικρά αν και φθηνά, δεν ακολούθησαν το πάρτι και τώρα να δείτε που θα θέλουν και να διορθώσουν!

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Δυνατή και η διόρθωση του DAX, ενώ με αξιόλογες απώλειες άνοιξε ο Dow Jones. Λόγω του rebalancing το ΧΑ έκανε τζίρο 89 εκατ.ευρώ, ενώ πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε 39,4 εκατ. ευρώ! Η αγορά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

 • Από τον FTSE 25 συνολικά 8 μετοχές έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας. Δε θα λέγαμε πως έχουμε μετοχές από τα βαριά χαρτιά που ξεχώρισαν. Η Ελλάκτωρ είχε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης καλή συμπεριφορά. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λόγω δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όπως και η Aegean.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 905,55 μονάδες, ενώ η εβδομάδα ξεκίνησε από τις 925,83 μονάδες, ήτοι εβδομαδιαίες απώλειες 2,4%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή η διόρθωση της Εθνικής, προσπαθούν να ρίξουν την Alpha κάτω από τα 1,10 ευρώ για να πιέσουν προφανώς να γίνει η αύξηση χαμηλά, ενώ την καλύτερη εικόνα είχε η Eurobank η οποία έκλεισε με μικρές απώλειες.

JUMBO: Έγραψε τιμή λόγω του rebalancing κάτω από τα 14,70 ευρώ και συγκεκριμένα έκλεισε στα 14,41 ευρώ. Αναμένουμε την κίνησή της στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΕΥΔΑΠ: Όλη μέρα σχεδόν στο συν και στις δημοπρασίες στο -2,28% και στα 8,58 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ξαναβάζουμε το μηνιαίο γράφημα, επειδή μας ρωτάτε ποιο είναι το σημαντικό σημείο. Παραμένει εκεί η μετοχή. Κλείσιμο στα 15,82 ευρώ.

ΜΥΤΙΛ_2.jpg
ΕΧΑΕ: Απομάκρυνση από τα 4,30 ευρώ λόγω του rebalancing που έγιναν στις τελικές δημοπρασίες. Στα 4,1650 ευρώ και στο -2,23%

ENTERSOFT: Πακέτα για το 2% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή.

IDEAL (απάντηση): Μέσα σε περίπου ένα μήνα η μετοχή από σχεδόν 2 ευρώ πήγε στα 4 ευρώ. Η αποτίμηση για τη στήλη ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτη, επομένως η απότομη άνοδος, δικαιολογεί και μία αντίστοιχη διόρθωση. Σήμερα επίσης πολλά μικρά διόρθωσαν δυνατά χωρίς όγκους. Επιπλέον μην ξεχνάτε πως τα νέα κομμάτια από τις συγχωνεύσεις εταιρειών θα μπουν στα 2,42 ευρώ. Αυτή η τιμή έχει βγει από τον αποτιμητή. Έχει αφήσει και ένα χάσμα τιμών από την πρόσφατη άνοδο μεταξύ 2,70-3 ευρώ. Στα 3,01 ευρώ και στο -10,95% με 23 χιλ. τεμάχια.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Σε κάνει να αναρωτιέσαι η συμπεριφορά κάποιων μετοχών. Λες και έχουν συνεννοηθεί οι αγοραστές και ξαφνικά «εξαφανίζονται» από πολλές μετοχές. Έτσι δημιουργούνται μεγάλες απώλειες με μικρούς όγκους.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ: Τα προσωπικά δεδομένα έχουν πάει περίπατο. Συνεχίζουν δικτυακές πλατφόρμες την καθημερινή ενόχληση μέσω τηλεφώνου σε δήθεν επενδυτές, χωρίς να λένε ούτε που βρήκαν τα στοιχεία τους αλλά ούτε και να σταματούν όταν τους λένε «δεν ενδιαφερόμαστε». Αλλά και ποιος θα ασχοληθεί; Στην Ελλάδα μοιράζονται θέσεις, λαμβάνονται μισθουλάρες και η δουλειά που πρέπει να γίνει δε γίνεται…

ΕΛΤΟΝ: Δεν έκανε τη διάσπαση και γύρισε λίγο πίσω.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Η συγκεκριμένη παραμένει σε επαφή με το κρίσιμο σημείο της.

ΙΛΥΔΑ: Δυνατή πτώση 11,96% με όγκο 51 χιλ. τεμάχια.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Με 49 χιλ. τεμάχια στο 7,65%.

ΕΚΤΕΡ: Πλησίαζε τιμές που θεωρούσαμε δίκαιες αλλά δεν τις έπιασε. Άλλες βέβαια τις είχαν προσπεράσει προ πολλού. Στο -5,16% και στα 1,1950 ευρώ με 32 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Από τις λίγες που ξεχώρισαν σήμερα. Στα 0,3160 ευρώ με άνοδο 3,95% και όγκο 777 χιλ. τεμάχια. Πάλι πολύ μεγάλος ο όγκος.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Καλή εικόνα και από τη συγκεκριμένη και άνοδος 2,77%.

ΚΛΜ: Όχι που θα χάνανε την ευκαιρία να την κλείσουν κάτω.

Να έχετε ένα καλό τριήμερο

Γιώργος Κατικάς@www.bankingnews.gr
george.katikas@gmail.com

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η Τρ. Αττικής (+3,26%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,87%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Μινέρβα (+6,11%), ΣΙΔΜΑ (+3%), Ακρίτα (+1,67%), Mevaco (+5,37%) και Ναύπακτο (+1,82%), συνεχίζει να δίνει κλεισίματα μεταξύ 9,28 και 10,55 ευρώ η Performance (+1,96%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αντίδραση η Entersoft (+1,11%, τα “πακέτα” συνολικά 550000 τεμ. στα 3,60 ευρώ, σε Ξένο χαρτοφυλάκιο).

 • Επιστροφή αγοραστών σε Quest (+1,14%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Μαθιό (-4,41%), παρουσία πωλητή σε Doppler (-7,46%), Λανακάμ  (-5,71%), ΛΕΒΠ (-7,51%), Κυριακούλη (-2,16%) και Παπουτσάνη (-2,74%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Frigoglass (-4,17%), Ίλυδα (-11,96%), Δομική Κρήτης (-3,70%), Κορδέλλου (-7,65%), πέντε οι πτωτικές για την Ιντεάλ (-10,95%), ενώ σε νέα υψηλά 86 μηνών έκλεισε η Centric (+3,95%).

Πέτρος Στεριώτης*** – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ (από τους καλύτερους αναλυτές-σχολιογράφους):

 • Αποτιμώντας τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, οι Παγκόσμιες Αγορές αναζητούν τους καταλύτες που θα δώσουν νέα πνοή στο “ατέρμονο” ράλι τους

Το Χ.Α. δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το κάδρο της διστακτικότητας. Δεδομένων των συνθηκών (υπεραγορασμένοι ταλαντωτές τιμών), θα μας προκαλούσε έκπληξη μια αυτονόμηση της Ελληνικής Αγοράς προς τα πάνω.

 • Η “δαμόκλειος σπάθη” των Α.Μ.Κ. αποτελεί ανασχετικό παράγοντα ανόδου για κάθε Κεφαλαιαγορά, πόσο μάλλον για μία που δεν πείθει για τους μέσους ημερήσιους τζίρους της.

Πώς θα απορροφηθεί αναίμακτα η νέα προσφορά τίτλων, όταν δεν υπάρχει πειστική ζήτηση για τα υπάρχοντα χαρτιά;

 • Οι Εισηγμένες, από την πλευρά τους, ορθότατα πράττουν αποδεχόμενες νέα Κεφάλαια σε περιβάλλον πολυετών υψηλών αποτιμήσεων και ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Σε ότι αφορά τα τελευταία, η ΕΚΤ ήταν σαφής ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να τα διατηρήσει χαμηλά στην Ευρωζώνη.

 • Χωρίς να τασσόμεθα υπέρ της νομισματικής σύσφιξης, η άποψή μας ότι το “αόρατο χέρι” της Οικονομίας και της Αγοράς έχει ατονήσει, κάτι που επιβεβαιώνεται από την υψηλή συσχέτιση των Παγκόσμιων μετοχικών τιμών, με τα λεκτικά αινίγματα των Κεντρικών Τραπεζιτών.

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να παραμείνει πάνω από το πρώτο “μαξιλαράκι ασφαλείας” των 900 – 880 μονάδων, όπου εντοπίζονται διαγραμματικές και ψυχολογικές στηρίξεις.

 • Αν οι πωλητές τραβήξουν την πρίζα της ανόδου, θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια του πολλαπλού top στην περιοχή των 900+ μονάδων, στην οποία το Χ.Α. έχει ταβανιάσει τα τελευταία χρόνια.

Θεμελιωδώς και με δεδομένο το μετεμβολιακό ράλι τιμών, οι Επενδυτές καλούνται να αποφύγουν την τυφλή επιλογή τίτλων, αλλά να παίξουν άμυνα προσμετρώντας την υγεία (ή μη) των εταιρικών ισολογισμών και ενώ η Ελληνική Οικονομία φαίνεται να βαδίζει προς την κανονικότητα.

 • Η εξωστρέφεια (διεθνής κύκλος εργασιών) μιας Εισηγμένης, την κάνει να ενδείκνυται για όσους εκτιμούν ότι το αφήγημα της εγχώριας οικονομικής ανάκαμψης είναι πολύ όμορφο για να είναι αληθινό.

Με άλλα λόγια, οι Επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν να μείνουν τελευταίοι στη νέα σκηνή που διαμορφώνεται στο Χ.Α. εάν και εφόσον εκτιμούν ότι μετά τον μπαμπούλα της πανδημίας, οι τιμές θα αποτυπώσουν το… Το τι είχες Γιάννη – τι είχα πάντα” της Ελληνικής αναπτυξιακής και μακροοικονομικής πολιτικής.

*** ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ως μαθητής βραβεύτηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Εύζωνος της Προεδρικής Φρουράς. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και Χρηματοοικονομικά στη Μεγάλη Βρετανία (Πανεπιστήμιο Leicester).

Έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Κατέχει τις ανώτατες επαγγελματικές πιστοποιήσεις των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας[5], Κύπρου (CySEC)[6], Βουλγαριας (FSC)[7] και του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Οι απόψεις του δημοσιεύονται σε τακτική βάση στον ελληνικό και ξένο ηλεκτρονικό οικονομικό Τύπο (Euroday[8], Capital[9], Ναυτεμπορική[10], Μικρομέτοχος[11], Investing.com[12]).

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.