(I) @13:20 -Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 03/4/2020

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 13:23 537,83 -0,67%

ΤΖΙΡΟΣ: 15 εκατ. ευρώ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ενίσχυση όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των οικονομικών αποτελεσμάτων του για το 2019. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ του Ομίλου στις ΗΠΑ και της αποδοτικότερης λειτουργίας των έργων ΑΠΕ σε ΗΠΑ και Κεντροανατολική Ευρώπη.

 • Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 299,1 εκατ. ευρώ, έναντι 292,1 εκατ. ευρώ το περσινό έτος, αυξημένες κατά 2,4%.
 • Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 182,0 εκατ. ευρώ, έναντι 167,9 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένη κατά 8,4%.
 • Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 51,5 εκατ. ευρώ, έναντι 44,9 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 14,9%, κυρίως λόγω της απόδοσης των έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, αλλά και λόγω κερδών από παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φτάνει τα 1.938 MW. Αυτό σημαίνει ότι ο Όμιλος προσεγγίζει  νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί τον στόχο για 2.000 MW έργων σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του.

 • Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται σήμερα σε 1.390 MW, καθώς ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Κεντροανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή στην Ελλάδα εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 548 MW .

ΤΕΝΕΡΓ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ 37,932% άμεσα και Γεώργιος Περιστέρης  22,329% άμεσα

 

 


ΧΘΕΣ ΠΑΝΤΩΣ – ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΑΛΙΣΤΑ – ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ΟΤΙ… “Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις του ομίλου Ιβάν Σαββίδη με την Τεχνική Ολυμπιακή για το Πόρτο Καρράς”!!! ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ άραγε; ή θα το περάσουν στο ΝΤΟΥΚΟΥ; Βέβαια η Επ.Κφ θα έπρεπε αμέσως να ζητούσε ενημέρωση…


ΕΤΕ- Glodman Sachs: Μέσα στην Τοp4 λίστα της G.S με τιμή στόχο τα 2,2200 ευρώ.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Stop short  1330  hourly close (ftse25)


KATEΡINA ΠANTA: Η Καστοριά με την ευρύτερη περιοχή της Δ. Μακεδονίας πληρώνουν βαρύ τίμημα με τους γουναράδες που επισκέφθηκαν ανύποπτοι την εβδομάδα μόδας του Μιλάνου στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν με τη σειρά τους οι ανεγκέφαλοι & πλημμελώς ενημερωμένοι Ιταλοί την μετέδιδαν σε όλη την Ευρώπη έχοντας ήδη τα πρώτα διαπιστωμένα θύματα του κορωνοιού μέσω των πολλών Κινέζων επιχειρηματιών που πηγαινοέρχονταν Κίνα-Ιταλία κατέχοντας ήδη τους μεγαλύτερους Ιταλικούς οίκους αλλά και μικρότερες βιοτεχνίες ρούχων.

 • Να μη ξεχνάμε ότι ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα και ότι οι κινέζοι δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα όταν έπρεπε για να περιορίσουν την μετάδοσή του.
 • Απεναντίας επί μήνες αποσιωπούσαν το γεγονός, εξαφανίζοντας όσους μιλούσαν γι αυτόν.

Αυτό βιώνει ο πλανήτης τώρα. Και δυστυχώς οι δυτικές πολύ δημοκρατικότερες κοινωνίες με μεγαλύτερο ηλικιακό ΜΟ πυκνοκατοικημένες οι περισσότερες, δεν μπορούν να λάβουν τα μέτρα που έλαβε όψιμα το ολοκληρωτικό καθεστώς της Κίνας, ούτε διαθέτουν τα πλεονάσματά του, ούτε μπορούν να χτίσουν νοσοκομεία σ’ένα δεκαήμερο, ούσες ανέτοιμες κι ευάλωτες.

 • Μερικοί όψιμοι θαυμαστές της ας το θυμούνται αυτό, όταν η Κίνα τώρα το χρησιμοποιεί ως όπλο γεωπολιτικών επιθέσεων “φιλίας”. Γιατί ο λύκος στην αντάρα χαίρεται & μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία επιθετικών Κινέζικων εξαγορών όσο οι κεφαλαιοποιήσεις των δυτικών επιχειρήσεων θα βυθίζονται μαζί με τις οικονομίες τους σ’ένα πρωτόγνωρο σκηνικό ύφεσης.

Από την άλλη βέβαια οι Δυτικοί της έδωσαν όλα τα όπλα παραδίδοντας εκεί την -χαμηλού εργατικού κόστους-παραγωγή τους μαζί με τους ρύπους τους.

 • Την μεγάλη ύφεση που θα βιώσουμε αυτή τη φορά θα την οφείλουμε στην Κίνα κι απ το δόξα τω Θεώ στο βοήθα Παναγιά. Που έβαλε πάνω απ’όλα τα οικονομικά της συμφέροντα & όταν ήταν πλέον πολύ αργά αναγκάστηκε να λάβει μέτρα. Αλλά ήταν ήδη πολύ αργά και για τον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη.

Εχουν δε την αφέλεια να πιστεύουν ότι ακόμη και τώρα τα στοιχεία που δίνει είναι αληθινά & κάποιοι να δημιουργούν διαγράμματα & δείκτες πάνω σ’αυτά.

 • Και μόνο που στις Δυτικές κοινωνίες -που δεν είναι δα ιατρικά ανοχύρωτες- όλα αυτά καταρρίφθηκαν από τις πρώτες μέρες εκδήλωσης των κρουσμάτων & των θανάτων, δείχνει πόσο “αληθή” ήταν τα Κινέζικα στοιχεία.

Η ΕΙΔΗΣΗ: Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν σε πειραματόζωα ένα πιθανό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19. Το εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε ποντίκια, οδήγησε μέσα σε δύο εβδομάδες στη δημιουργία στο σώμα των ζώων αντισωμάτων ειδικά για το νέο ιό, σε ποσότητες μάλιστα που θεωρούνται επαρκείς για την εξουδετέρωσή του.

 • Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Αντρέα Γκαμπότο και Λούις Φάλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “EBioMedicine”, που εκδίδεται από το “Lancet”, ανέφεραν ότι μπόρεσαν να προχωρήσουν τόσο γρήγορα, επειδή είχαν ήδη κάνει την προεργασία στη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών από κορονοϊούς.

Είχαμε προηγούμενη εμπειρία από τον SARS-CoV-2 το 2003 και τον MERS-CoV το 2014. Αυτοί οι δύο ιοί, που σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2, μας δίδαξαν ότι μια ειδική προεξέχουσα πρωτεΐνη είναι σημαντική για την πρόκληση ανοσίας έναντι του ιού. Ξέραμε ακριβώς πού να πολεμήσουμε το νέο ιό”, δήλωσε ο δρ Γκαμπότο.

ΟΠΑΠ- Eurobank Equities – Ανάλυση: Ο οργανισμός στα τέλη Δεκεμβρίου είχε ταμειακά διαθέσιμα 637 εκατ. ευρώ. Μετά την διανομή μερίσματος (163 εκατ.) και την εξόφληση ομολόγου (203 εκατ.) και σε συνδυασμό με τα μετρητά στο α’ τρίμηνο, τα οποία η E.Eq υπολογίζει σε 28 εκατ., διαθέτει σήμερα περί τα 300 εκατ. ευρώ.

 • Και με την ενίσχυση του ταμείου με 325 εκατ. (χρηματοδότηση) υπολογίζεται ότι διαθέτει περί τα 620 εκατ. Επειδή τα ετήσια σταθερά κόστη είναι περί τα 220 εκατ. ευρώ, η E.Eq εκτιμά ότι έχει επαρκή ρευστότητα ώστε να ξεπεράσει ακόμα και ένα παρατεταμένο κλείσιμο των πρακτορείων. Η σύσταση για την μετοχή είναι «BUY» και η τιμή στόχος 10,7000 ευρώ (σήμερα στα 6,3000)

F.T: Οποτε υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές, οι ενεργοί επενδυτές ψάχνουν να βρουν τι ήταν αποτελεσματικό σε παρόμοιες κρίσεις και ‘ξεσκονίζουν’ τις ίδιες στρατηγικές. Όμως η κρίση του κορωνοϊού είναι περιοριστική, διότι φαίνεται ταυτόχρονα και σαν μωσαϊκό πολλών προηγούμενων κρίσεων, αλλά και σαν μια παντελώς νέα κρίση. Ο κορωνοϊός είναι μια πανδημία χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή. Όσο πιο σύντομα μάθει ο χρηματοοικονομικός κλάδος να μη βασίζεται σε πρότυπα και το αποδεχθεί αυτό, τόσο το καλύτερο”.