Hλίας Ζαχαράκης: Σε λίγο καιρό θα ψάχνουμε την κατοχύρωση, του όχι μόνο ψυχολογικού αλλά και τεχνικού 1000 επιπέδου

Greek Market Overview by Elias Zacharakis: Η εβδομάδα που μας πέρασε μπορεί να μας έκλεισε με κέρδη παρόλα αυτά α) έκλεισε στο υψηλό με ένα θεαματικό spike β) διέσωσε το Long του εβδομαδιαίου και γ) έδειξε πως οι αγοραστές είναι εδώ όταν βρεθούν καλύτερες τιμές.

  • Ο τζίρος παραμένει αγκάθι στην αγορά μιας και πολύ εύκολα μπορεί να δείξει λάθος εικόνα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η αγορά στέκεται πάνω από το 850 έχοντας ολοκληρώσει ΑΜΚ και ομολογιακά που ξεπερνάνε τα 3 δις ευρώ.

Τα αποτελέσματα 6μήνου ξεκινάνε και θα δούμε αν είναι ικανά να τονώσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τα πρώτα δείγματα είναι σαφώς καλύτερα και όπως όλα δείχνουν τα επόμενα τρίμηνα θα πάνε ακόμα καλύτερα για να μπορούν να δικαιολογούν και
τις νέες αποτιμήσεις. Η πτώση του φόρου είναι ένα ακόμα θετικό δεδομένο για τα αποτελέσματα, ενώ από την άλλη ο τουρισμός φαίνεται να είναι εντός στόχου για το φετινό καλοκαίρι.

  • Η αγορά μπορεί το τελευταίο 4μηνο να συσσωρεύει παρόλα αυτά το τελευταίο εβδομαδιαίο κερί μας δείχνει ότι δύσκολα δεν θα δώσει κέρδη και volatility. Μπορεί ο φόβος για διόρθωση των ξένων συνάμα με τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος να φοβίζει, παρόλα αυτά μπροστά μας έχουμε νέα και σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα των κερδών αρκετών εταιριών

Σίγουρα έχουμε μία ομάδα κάποιων λίγων εισηγμένων που ήδη τα πηγαίνουν άριστα τα τελευταία χρόνια παρόλα αυτά βλέπουμε την καλυτέρευση αποτελεσμάτων και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

  • Τα περισσότερα γραφήματα έχουν δώσει σημαντικές ανοδικές διασπάσεις μετά από χρόνια βλέποντας βορρά στον μέλλον ενώ παράλληλα όποια ΑΜΚ και να έχει γίνει το τελευταίο διάστημα δίνει άμεσα κέρδη κάτι που δείχνει την καλή εικόνα της αγοράς.

Ακόμα και η μικρή ΕΛγεκα έκλεισε με σημαντικά κέρδη την εβδομάδα από την στιγμή που ανακοίνωσε την κάλυψη της ΑΜΚ στα 38 λεπτά. Ακόμα η αγορά δεν έχει άκρατη αισιοδοξία από τους επενδυτές κάτι που είναι πολύ θετικό ενώ ο τρόπος που κινούνται οι μετοχές σε μεγάλη εικόνα είναι ξεκάθαρη με τους ταύρους.

  • Ο ΓΔ μπορεί να είναι κολλημένος κάτω από το 900 τα τελευταία χρόνια χωρίς παρόλα αυτά να δείχνει την πραγματική εικόνα των μετοχών και αυτό λόγω του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου. Λογικά σε λίγο καιρό θα έχουμε αφήσει για τα καλά το 8 από μπροστά και θα ψάξουμε την κατοχύρωση του όχι μόνο ψυχολογικού αλλά και τεχνικού 1000 επιπέδου.

Τεχνικά σε ημερήσιο γράφημα στον ΓΔ χρειαζόμαστε κατοχύρωση του 885 για νέα αγοραστικό σήμα με τον ταλαντωτή μας παρόλα αυτά να δίνει ανοδικό έναυσμα μετά από 1 μήνα και μάλιστα από ιδανικό επίπεδο. Το εβδομαδιαίο stop κράτησε στο κλείσιμο της εβδομάδας γεγονός πολύ σημαντικό ενώ το μηνιαίο δοκίμασε τον 9άρη κινητό του δίνοντας αντίδραση άμεσα. Μένει να δούμε το κλείσιμο του μήνα με το 850 επίπεδο να είναι σημαντικό να συντηρηθεί.

  • Όλα αυτά με έναν τραπεζικό που ουσιαστικά είχε σημαντικές απώλειες την εβδομάδα που πέρασε χάνοντας το σύνολο των κερδών του για το 2021. Ο κλάδος της πληροφορικής συνεχίζει να υπέρ-αποδίδει δείχνοντας ότι θα συνεχίσει μιας και δεν έχουμε και πολλές εισηγμένες και μάλιστα με εμπορευσιμότητα που μπορούν θεσμικοί και ιδιώτες να πάρουν εύκολα θέσεις.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 6,85% για το 2021, με τον ftse25 στο +6,95%, τον τραπεζικό στο +0,62% και τον ftsem στο 27,63%. Οι επιλογές μας στο +18,50% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 11,65. Από τις επιλογές μας ΣΠΕΙΣ με 68%, ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 59%, την ΕUROBANK με 35%, το ΚΡΙ ΚΡΙ με 32%, την ΕΝΤΕΡ με 38% και την ΚΟΥΕΣ με 33% κέρδη.

  • Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με τους περισσότερους να σκέφτονται τις διακοπές του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά σταματάει να κινείται.

Είναι δεδομένο ότι το volatility και το ενδιαφέρον θα συνεχιστεί ενώ όπως όλα δείχνουν και άλλες εταιρίες θα θελήσουν να κάνουν ΑΜΚ ή άλλες να εισαχθούν στην Ελληνική αγορά που φαίνεται να έχει ξεκινήσει μία μακρά νέα πορεία. H διορθώσεις είναι υγεία και ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις ή αγορές για τους αργοπορημένους που μέρα με την μέρα πείθονται για την οικονομία.

  • FTSE 25 | Large Cap

To 2000 επίπεδο δοκιμάστηκε δίνοντας αντίδραση με το πιο σημαντικό δεδομένο η διακράτηση του 2046 σε κλείσιμο εβδομάδας. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αναμέτρηση με το 2140-2150 επίπεδο που είναι και κύρια αντίσταση αλλά και νέα είσοδος σε
κλείσιμο ημέρας (2143). Το 2046-2058 είναι σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 2008. Ο ταλαντωτής μετά από καιρό με σήμα.

  • O τραπεζικός είναι και ο πιο αλλοπρόσαλλος κλάδος μιας και θεμελιωδώς μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από τις ΑΜΚ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα ενώ τα κόκκινα κινούνται μειούμενα. Το 545 και 564 είναι τα δύο βασικά επίπεδα αντίστασης με το τελευταίο και το στοπ στην παρούσα. Το 506 είναι σημαντική στήριξη