Hλίας Ζαχαράκης: Πάντα η Αγορά δίνει ευκαιρίες τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους πωλητές

 • Greek Market Overview

Η εβδομάδα έκλεισε με οριακές απώλειες συντηρώντας το 870 επίπεδο και τον 200αρη που δοκίμασε 2 φορές μέσα στην εβδομάδα. Για να καταλάβουμε πόσο μπορεί να επηρεάσει μία μεγάλη αύξηση και χωρίς να την περιμένει η αγορά αρκεί να αναφέρουμε ότι η ΔΕΗ που προκάλεσε όλη αυτή την αναταραχή έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 5%….

 • Από την άλλη οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ήταν ιδιαίτερα καλές με την αγορά να βγάζει αγοραστές με τις πτωτικές συνεδριάσεις να μην μπορούν να αυξήσουν τζίρο.

Το θετικό από την άλλη είναι ότι παρόλη την πτωτική κίνηση της αγοράς είδαμε τελείως διαφορετικές συμπεριφορές σε αρκετούς τίτλους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανακοίνωση του 6μήνου αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για ακόμα καλύτερα επόμενα τρίμηνα. Σε κάθε περίπτωση η αγορά χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο για να μας δώσει καλύτερη εικόνα.

 • Σίγουρα ο μήνας ανήκει αποκλειστικά στην ΔΕΗ μιας και τα μάτια των επενδυτών θα είναι στραμμένα πάνω της για τον τρόπο και την τιμή που θα γίνει η ΑΜΚ. Είναι δεδομένο ότι αποτελεί μία χαρακτηριστική ευκαιρία τα funds και οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε μία  εταιρία που “αύριο» θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης στις ΑΠΕ.

Μετά την ΑΜΚ ο ουσιαστικός δανεισμός θα είναι κοντά στο 1 δις από τα 4 μόλις 2 χρόνια πίσω και θα έχει την δυνατότητα να δανειστεί για να υλοποιήσει τα μεγάλα της projects με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με το παρελθόν.

 • Στο τεχνικό σκέλος Ο ΓΔ σε μέρα και εβδομάδα είναι πτωτικός με το μηνιαίο να παραμένει ανοδικό σε αντίθεση με τον ftse25 που συντήρησε το εβδομαδιαίο μας Long. Στο μηνιαίο
  του ΓΔ παρατηρούμε τη σημαντικότητα του επιπέδου 854, μιας και εδώ έχει σημαντικές στηρίξεις σε ημερήσιο γράφημα 200αρη, αλλά και στηρίξεις σε μηνιαίο. Ακόμα δεν έχουμε κάποιο αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο εκτός από σημαντικές εν δείξεις από ταλαντωτές που συνήθως δείχνουν νωρίτερα μία κίνηση.

Αν το επίπεδο χαθεί κάτι που έχει μικρότερες πιθανότητες τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο τότε η αγορά μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στο 830. Όταν μελετάς ένα τόσο μεγάλο γράφημα σε χρόνο δεν παίζουν ρόλο μερικές μονάδες, αλλά τα επίπεδα. Είναι λογικό να μας φοβίζουν οι Ξένοι, παρόλα αυτά το κάθε γράφημα είναι ξεχωριστό. Η Ελλάδα συνηθίζει να κινείται πιο γρήγορα από τις Ξένες Αγορές, μιας και είναι ιδιαίτερα “ρηχή”.

 • Αν δει κάποιος το γράφημα, θα διαπιστώσει πως ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τα προεκλογικά υψηλά. Παρόλα αυτά αρκετοί τίτλοι έχουν κάνει την διαφορά, κάτι που μας κάνει να παρατηρούμε ξεχωριστά μετοχές και κλάδους.

Η ζώνη του 890 – 910 έχει γίνει, στην παρούσα, σημαντική αντίσταση, ενώ η Αγορά έχει πολύ χαμηλές συναλλαγές. Βρισκόμαστε σε ένα αντίστοιχο επίπεδο όπως το 1.400 – 1.500
του μακρινού 2010 – 2011, αλλά από την αντίθετη πλευρά. Αν παρατηρήσει κάποιος εκείνη την περίοδο, θα καταλάβει το τι χρόνο χρειάστηκε και τι συνέβη μέχρι να χαθεί.

 • Τα αποτελέσματα και τα νέα σε Οικονομία και Εταιρείες είναι θετικά, οπότε υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, ασχέτως αν σε κάποιες περιπτώσεις είναι “απαιτητικές”. Πάντα η Αγορά δίνει ευκαιρίες τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους πωλητές, αρκεί κάποιος να πάρει τις σωστές αποφάσεις με βάση την στρατηγική του.

Έχουμε ένα Τραπεζικό κλάδο που, πιθανότατα, σε κάποιες περιπτώσεις του λείπουν νέα κεφάλαια, παρόλα αυτά είναι σε τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που τον έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Πολλές Εταιρείες, αλλά και Φυσικά Πρόσωπα έχουν αποφασίσει, έστω και διστακτικά, να επενδύσουν κεφάλαια σε διάφορους κλάδους της πραγματικής Οικονομίας, αλλά και του Χρηματιστηρίου.

 • Είχαμε συνηθίσει τα τρίμηνα της λήξης των συμβολαίων να κλείνουν χαμηλά και να αντιδράνε μετά και εδώ και καιρό συμβαίνει το αντίθετο. Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 7,67% για το 2021, με τον ftse25 στο +9%, τον τραπεζικό στο +4,98% και τον ftsem στο 26,7%. Οι επιλογές μας στο +21,73% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 14,06. Από
  τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 92% και 88% αντίστοιχα , ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 52%, η ΕUROBANK με 41% , η ΚΟΥΕΣ με 36%.

Ο φόβος μας μαρτυρά πως η αγορά ακόμα δεν βρίσκεται σε μία επιθετική ανοδική κίνηση με το σκεπτικό να είναι ότι αυτό θα εμφανιστεί στο μέλλον. Σίγουρα οι μεγάλες ΑΜΚ μπορεί να προβληματίζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά, από την άλλη προσελκύουν νέα κεφάλαια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Η προσέγγιση νέων κεφαλαίων και μάλιστα από μεγάλους ξένους θεσμικούς δεν μπορεί παρά να μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον μαζί με όλα τα υπόλοιπα θετικά χαρακτηριστικά της οικονομίας που βλέπουμε και θα ακολουθήσουν στο μέλλον.