HellasFin: Τελικά η Ευρωζώνη δεν τα πήγε και τόσο άσχημα

Η θετική έκπληξη συνόδευσε την ανακοίνωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στην διάρκεια του γ’ τριμήνου. Η κατά 0,37% σε τριμηνιαία βάση μεγέθυνση, από 0,19% στο προηγούμενο, χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή συμβολή της εγχώριας ζήτησης, ιδιωτικής και κρατικής δαπάνης, σε αντιδιαστολή με την υποχώρηση των επενδύσεων και τον περιορισμό του καθαρού λογαριασμού εξαγωγών-εισαγωγών. Θεαματική ήταν η βελτίωση της Ισπανίας και σημαντικός ο αντίκτυπος των ολυμπιακών αγώνων στην Γαλλία.

Στην Γερμανία η ιδιωτική και κρατική δαπάνη οδήγησαν στην απρόσμενη αύξηση κατά 0,2% του ΑΕΠ στην διάρκεια του γ’ τριμήνου. Η ετήσια μεταβολή διαμορφώθηκε στο -0,2% όπως και στην διάρκεια του β’ τριμήνου. Οι εξαγωγές ήταν ανησυχητικά περιορισμένες. Το ευνοϊκότερο των εκτιμήσεων τελικό αποτέλεσμα είναι και προϊόν της επι τα χείρω αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου από πτώση κατά 0,1% σε 0,3%.

Στην Γαλλία η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην διάρκεια του γ’ τριμήνου ανήλθε στο 0,36%, από 0,2% στο προηγούμενο. Η  σχετικά ισχυρότερη εικόνα της οικονομίας αποδίδεται στην παροδική ώθηση των Ολυμπιακών αγώνων. Απογοητευτική παραμένει η απομειούμενη τάση των επενδύσεων για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Στην Ιταλία, με ετήσια μεγέθυνση 0,4%, υποχώρησε η μεταποίηση ενώ οι υπηρεσίες άνθησαν και πάλι.

Η Ισπανία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο. Η αύξηση του ΑΕΠ σε τρίμηνη βάση ανήλθε στο 0,8% και σε ετήσια στο 3,4%. Στυλοβάτης της ανάπτυξης ήταν η δαπάνη των νοικοκυριών και της κυβέρνησης. Οι επενδύσεις ήταν κατά 0,7% χαμηλότερες, οριακά αρνητικός ήταν ο καθαρός λογαριασμός του εξωτερικού εμπορίου ενώ ο τομέας των υπηρεσιών επεκτάθηκε κατά 1,1%.

Σε γενικές γραμμές η οικονομία της Ευρωζώνης δεν τα πάει και τόσο άσχημα. Θα έχει αυτό άραγε κάποιες συνέπειες στις αποφάσεις της ΕΚΤ στην συνεδρίαση της 12ης  Δεκεμβρίου;

Ευρώπη


  • Στο 2% από 1,8% προηγουμένως κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο. Ο σκληρός πυρήνας του παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7%.

Γερμανία

  • Μετά από μήνες πτωτικών εκπλήξεων ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου κινήθηκε ανοδικά στο 2% (από 1,6% προηγουμένως), επηρεασμένος από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ο δείκτης των υπηρεσιών αν και αρχίζει να χάνει την ανοδική του δυναμική διαμορφώθηκε στο 4%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ελλάδα

  • Στο 51,2 σκαρφάλωσε ο δείκτης ΡΜΙ Οκτωβρίου από 50,3 τον Σεπτέμβριο. Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής και δημιουργίας αποθεμάτων παρά την μείωση των νέων παραγγελιών και των πωλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν εκ νέου.

Αμερική


ΗΠΑ

  • Με ετησιοποιημένο ρυθμό 2,83% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του γ’ τριμήνου, κατάτι χαμηλότερα των εκτιμήσεων και του 2,99% του β’ τριμήνου. Η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης (3,7%), της κρατικής (5%) και των πάγιων επενδύσεων (3,3%) στήριξαν κυρίως την μεγέθυνση. Αντίστιξη αποτέλεσαν οι επενδύσεις στην στέγη(-5,2%).
  • Αμετάβλητο στο 4,1% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν μόνο σε 12 χιλ. σαν αποτέλεσμα των τυφώνων και των απεργιών. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα.
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (PCE Core), παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο στο 2,7%.

Ασία


Κορέα

  • Η προοπτική για μια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν φαίνεται ορατή μετα τα στοιχεία για μείωση της βιομηχανικής παραγωγής Σεπτεμβρίου κατά  0,2%. Αιτία της επιδείνωσης ήταν η μείωση της παραγωγής ημιαγωγών (-2,6%) και των άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (-9,6%).

Αυστραλία

  • Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην διάρκεια του γ’ τριμήνου από 3,8% στο προηγούμενο. Έτσι ο στόχος του 2-3% της κεντρικής τράπεζας έχει επιτευχθεί, αν και ο ετήσιος μέσος όρος βρίσκεται ακόμη στο 3,5%. Αυτή η συνθήκη σε συνδυασμό με την ισχυρή αγορά εργασίας μάλλον κρατάει ακόμη μακριά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Πηγή: HellasFin