H τύχη της Aegean στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Προσφεύγει σε κρατικό δανεισμό

Δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει τον κρατικό δανεισμό η Aegean.

Aπό το Μάρτιο και μετά λόγω της πανδημίας έχει υποστεί τεράστιες απώλειες, έχοντας αξιοποιήσει τα εργαλεία που διέθεσε συνολικά στις επιχειρήσεις, λόγω Covid- 19, η ελληνική κυβέρνηση κι έχοντας ήδη προχωρήσει σε σειρά κινήσεων με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες όπως οι πιστωτικές γραμμές των 120 εκατ. ευρώ και το ομολογιακό των 150 εκατ. ευρώ.

Βλέποντας πως η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση.  Μια συμφωνία που έκλεισε δύσκολα καθώς υπήρξαν διάφορες ενστάσεις .
Το ποσό που ζητούσε αρχικά ήταν αρκετά μεγάλο και υπήρξε κάθετη άρνηση.
Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση Το κράτος θα δώσει ως δάνειο στην εταιρεία τα μισά χρήματα από όσα αρχικά ζητούσε ο κ. Βασιλάκης με την προϋπόθεση ότι οι μέτοχοι θα βάλουν τα υπόλοιπα με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μια λύση που διασφαλίζει ότι πρώτον δεν θα αναλάβει το κράτος όλο το ρίσκο και δεύτερον ότι οι μέτοχοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και το αποδεικνύουν έμπρακτα βάζοντας το χέρι στην τσέπη.
 Το Δημόσιο θα λάβει warrants δηλαδή δικαιώματα προαίρεσης για μετοχές της εταιρείας στο μέλλον σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή στην οποία θα διαπραγματεύεται η μετοχή. 
Οι επιμέρους όροι και τα χρονοδιαγράμματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν, δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  είχε εγκρίνει ανάλογο πακέτο στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση για τη διάσωση της Lufthansa θέτοντας όμως συγκεκριμένους όρους. 

Tο γερμανικό κράτος συμμετέχει στην εταιρία με ποσοστό 20% συν μία μετοχή  ενώ κατέχει και δύο θέσεις στο Εποπτικό Συμβούλιο.

Με αυτά τα δεδομένα όλα δείχνουν πώς πηγαίνει προς τα πίσω και ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας που είχε ξεκινήσει με πολλές τυμπανοκρουσίες.
Μάλιστα ο εν λόγω επιχειρηματίες είχε αρχίσει να ονειρεύεται και εξαγορές εταιρειών στο εξωτερικό αλλα τον πρόλαβε ο κορονοϊός και αντί να εξαγοράζει εταιρείες, ανταγωνιστής του πρότεινε να μπεί αυτός μέτοχος στην εταιρεία του.
Και το σήριαλ συνεχίζεται…