H QCM αμφισβητεί τη λίστα της FF με τα σημεία πώλησης

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε το αμερικανικό fund QCM, αμφισβητώντας τη λίστα με τα σημεία πώλησης της Folli Follie, καθώς εκτιμά ότι έχει δημιουργηθεί με τέτοιον τρόπο, “που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτεί κάθε σημαντική πληροφορία”.

Όπως επισημαίνει το fund στην ανακοίνωσή του, “προσφάτως ολοκληρώσαμε τον προκαταρκτικό έλεγχο της λίστας (της FF) με τα σημεία πώλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Folli Follie Group. Ενώ αναμένουμε να δημοσιοποιήσουμε τις νέες πληροφορίες όσο θα εξετάζουμε τη λίστα, θα θέλαμε να μοιραστούμε αυτά που έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα, καθώς πιστεύουμε ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους”.

Το QCM επισημαίνει ακόμη ότι η λίστα αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από την FF για να “αντικρούσει” τον ισχυρισμό του fund σχετικά με τον αριθμό των σημείων πώλησης. Το fund υπενθυμίζει ότι οι πληροφορίες που γνωστοποίησε το ίδιο βασιζόταν αποκλειστικά σε στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της FF και αφορούν το store locator. “Η FF ακόμη δεν έχει δώσει εξηγήσεις για ποιον λόγο οι πληροφορίες που περιλαμβάνει στο δικό της store locator, περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 κλειστά σημεία πώλησης ή και περισσότερα”.

Το QCM επισημαίνει ακόμη ότι παρά το ότι έχει εκδοθεί από την FF για να παράσχει σαφήνεια στους επενδυτές αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των σημείων πώλησης, “η λίστα εμφανίζεται μορφοποιημένη με έναν τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επαλήθευση οποιασδήποτε σημαντικής πληροφορίας”.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως η λίστα είναι σε μορφή pdf και όχι σε spreadsheet, ότι το pdf file “έχει προφανώς αλλοιωθεί με σκοπό να περιορίσει την ικανότητα αντιγραφής/επικόλλησης των πληροφοριών που περιλαμβάνονται (και σε κάποιες περιπτώσεις να εκτυπωθούν)”, ενώ τονίζει ότι η γραμματοσειρά είναι μικρή.

Επίσης, αναφορικά με το περιεχόμενο το QCM επισημαίνει ότι η λίστα περιλαμβάνει μια λίστα διευθύνσεων “στην καλύτερη περίπτωση” και δεν διαθέτει όλες τις πλέον βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για μια σωστή επαλήθευση των ισχυρισμών της FF.

Όπως τονίζει, λείπουν τα ονόματα των καταστημάτων, η πόλη, η χώρα, ο αριθμός τηλεφώνου, ο τύπος του σημείου πώλησης, το μέγεθος σε τετραγωνικά μέτρα και ο όγκος πωλήσεων.

Σημειώνει δε πως όλες αυτές οι πληροφορίες “ήταν άμεσα διαθέσιμες στο store locator της FF μέχρι που δημοσιεύσαμε το report μας. Γιατί δεν τις μοιράζεται τώρα η FF με το κοινό;”.

Διαπιστώνει ακόμη “σοβαρές ανακρίβειες”, αναφέροντας πως στη λίστα κάποια σημεία πώλησης εμφανίζονται δύο φορές, κάποια καταστήματα είναι αόριστα και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν, για κάποια υπάρχει μόνο το όνομα της χώρας, ενώ κάποια δεν υπάρχουν, όπως ισχυρίζεται.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η βρετανική επενδυτική ιστοσελίδα sharephrophets.com φέρεται να έχει ανακαλύψει τέσσερα σημεία πώλησης της FF στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι κλειστά.

Το QCM κάνει ακόμη λόγο για μεγάλο αριθμό των σημείων πώλησης για τα οποία δεν υπάρχουν πληροφορίες. “Θα περίμενε κανείς ότι μια εταιρεία που προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της από κατηγορίες σχετικά με την αύξηση του αριθμού των σημείων πώλησής της, να είναι όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένη. Αντί αυτού, διαπιστώνουμε ότι στις ακόλουθες κατηγορίες η FF έχει συμπεριλάβει ένα μεγάλο αριθμό σημείων πώλησης χωρίς να δίνει καμία ένδειξη για το που αυτά βρίσκονται”.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως στη λίστα περιλαμβάνεται η ένδειξη “FF Greece: 13 σημεία πώλησης (που;), Αεροπορικές: 21 σημεία πώλησης (χωρίς να διευκρινίζονται ποιες), Duty Free: 63 (και πάλι χωρίς να διευκρινίζει ποια”.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό fund, “θεωρούμε την τελευταία κατηγορία, Duty Free, εξαιρετικά ενοχλητική, διότι στην υπόλοιπη λίστα καταφέραμε να βρούμε τουλάχιστον 16 σημεία πώλησης που φαίνεται να είναι καταστήματα Duty Free, υποδηλώνοντας πως τα 63 σημεία πώλησης στην κατηγορία Duty Free θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα διπλής μέτρησης, και ως εκ τούτου, πιθανώς δεν υπάρχουν”.

Το QCM καταλήγει στην έκθεσή του πως “ξεκάθαρα, η FF έχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για να επιτρέψει μια εύκολη επαλήθευση του δικτύου της (ήταν αναρτημένη στην ιστοσελίδα της από όπου την “κατεβάσαμε” και τη μοιραστήκαμε μαζί σας μόλις πριν από λίγες ημέρες), αλλά αποφάσισε να δημοσιεύσει μόνο αυτή τη λίστα, η οποία είναι αναμφισβήτητα εντελώς άχρηστη για να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του δικτύου της (μεγάλο μέρος μη ταυτοποιημένων σημείων πώλησης, έλλειψη τηλεφωνικών αριθμών κτλ).

Ευτυχώς για εσάς ωστόσο, το QCM έχει διαπιστώσει αρκετές αποκλίσεις σε αυτή τη λίστα για να δείξει σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή που βρίσκεται η αλήθεια. Παρά το ότι η FF προφανώς διαθέτει τη λίστα της με μια μορφή που σχεδόν δεν είναι αξιοποιήσιμη, την έχουμε σκανάρει με ένα ειδικό λογισμικό και μετατρέψαμε σχεδόν το 80% αυτής σε Excel.

Για άλλη μία φορά, μοιραζόμαστε το αρχείο με το κοινό για να επιτρέψουμε την ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ευρημάτων μας. Έχουμε αναδείξει κάποια από τα προβληματικά σημεία πώλησης με κίτρινο χρώμα. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα. Αν εντοπίσετε κάποιο στην περιοχή σας, παρακαλώ στείλτε μας e-mail. Θα επικαιροποιήσουμε τη λίστα”.

 H ανακοίνωση του QCM