H… casual, άνευ γραβάτας, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε ξενοδοχείο στο Καβούρι

Η casual σύγκληση της γαλάζιας ΚΟ

ΒΗΜΑτοδότης

Αυτή η… casual, άνευ γραβάτας, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε ξενοδοχείο στο Καβούρι (παρά θίν’ αλός) με γέμισε απορίες. Για ποιον λόγο γίνεται αυτή η συνεδρίαση; Για να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές, με πληροφορούν αρμοδίως. Γιατί (ξαναρώτησα) οι βουλευτές δεν μιλούν; Αυτή τη φορά θα έχουν την ευκαιρία να πουν τα πράγματα όπως τα ζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, μου απάντησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Καλαφάτης (φωτογραφία). Το ερώτημα όμως είναι εάν οι βουλευτές έχουν αιτήματα, προτάσεις ή ακόμα και γκρίνια. Και εδώ σας έχω ρεπορτάζ.

***

Πρώτα απ’ όλα (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «γκρινιάζουν» επειδή δεν εισακούονται από τους… υπουργούς. Μάλιστα εις εκ των βουλευτών της περιφέρειας μου είπε ότι εδώ και δύο μήνες έχει υποβάλει γραπτή αίτηση(!) για να συναντηθεί με υπουργό (ανέφερε και το όνομά του), αλλά ο υπουργός δεν απάντησε. Τον βρήκε κάποια στιγμή στη Βουλή και του επαναδιατύπωσε και προφορικώς το αίτημά του, αλλά πάλι δεν πήρε απάντηση. Συνεπώς οι γαλάζιοι  βουλευτές θα ζητήσουν να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από τους υπουργούς.

***

Υπάρχουν και άλλα θέματα βεβαίως αλλά αυτό που θα κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ δεν θα είναι άλλο από το Προσφυγικό. Μέγα θέμα για το οποίο οι βουλευτές της περιφέρειας της ΝΔ θα πρέπει να πάρουν θέση έναντι των ψηφοφόρων τους. Τους βουλευτές, στο Καβούρι, θα ενημερώσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και κάτι ακόμα: Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιούργησε η αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια, η κατάσταση είναι ανατρέψιμη και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν απτά, θετικά αποτελέσματα.

***

Εσύ, πόσες περιοδείες έκανες;

Και ενώ συγκαλείται Κοινοβουλευτική Ομάδα ειδικά για να δοθεί λόγος στους βουλευτές, μαθαίνω ότι ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές κυκλοφορεί ένα ερωτηματολόγιο. Το υπογράφει ο γραμματέας της ΚΟ Στ. Καλαφάτης, ο οποίος ζητεί από τους βουλευτές κάθε 15 ημέρες να ενημερώνουν το κόμμα «σχετικά με τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και την προώθηση θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν την πορεία τους». Εως εδώ καλά, μπορεί να πείτε. Ακολουθούν όμως και άλλα.

***

Ζητείται από τους γαλάζιους βουλευτές ενημέρωση για τις επαφές που έχουν κάνει με φορείς, με κοινωνικές ομάδες και με οργανισμούς. Επιπλέον, ζητείται από αυτούς να  ενημερώνουν το κόμμα κάθε 15 ημέρες για τις περιοδείες που έχουν πραγματοποιήσει και τα πολιτικά συμπεράσματα που έχουν προκύψει από αυτές. Γιατί όμως όλα αυτά;

***

Ο γραμματέας της ΚΟ δίνει τη δική του εξήγηση: «Η τακτική ενημέρωση από πλευράς των βουλευτών θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση αφενός να έχει μια εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε περιφέρεια σε πραγματικό χρόνο και αφετέρου να προβαίνει σε πολιτικές που δίνουν λύση σε προβλήματα που απασχολούν την περιφέρειά τους». Κάθε 15 ημέρες λοιπόν οι βουλευτές θα πρέπει να γράφουν μια έκθεση για το τι έχουν κάνει και να την αποστέλλουν αρμοδίως στο κόμμα.

***

Υφυπουργοί μαθητούδια

Στα… θρανία θα πρέπει να αισθάνθηκαν ότι βρέθηκαν οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος ΒεσυρόπουλοςΓιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο ενός είδους«φροντιστηρίου» που τους έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο. Η «εκπαιδευτικός» τους στο φροντιστήριο αυτό ήταν η Γεωργία Μπέη, η νομική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία στο παρελθόν είχε διατελέσει και επικεφαλής του νομικού γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα.

***

Οπως πληροφορούμαι, η κυρία Μπέη ενημέρωσε αναλυτικά τους υφυπουργούς για το περιεχόμενο του 33 σελίδων του φορολογικού νομοσχεδίου και στο τέλος τους ζήτησε να στείλουν γραπτώς τις όποιες επισημάνσεις τους, ώστε να ενσωματωθούν στην τελική μορφή του σχεδίου νόμου πριν αυτό μπει σε διαβούλευση. Η ενημέρωση της κυρίας Μπέη έγινε παρουσία του Γιώργου Μυλωνογιάννη, του συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για φορολογικά θέματα, ο οποίος είναι και εκ των συντακτών του φορολογικού νομοσχεδίου.