H συνεδρίαση της Τετάρτης έδωσε λύση και αγοραστικό σήμα

H συνεδρίαση της Τετάρτης έδωσε λύση και αγοραστικό σήμα στον σχηματισμό συσσώρευσης του τελευταίου μεγάλου διαστήματος πενταπλασιάζοντας τον τζίρο σε σχέση με το μέσο όρο του καλοκαιριού.

Πλέον η συνεδρίαση είναι οδηγός για την συνέχεια, με το 1530 επίπεδο στον f25 να είναι σημαντική στήριξη και το stop στην παρούσα να βρίσκεται στις 1481 μονάδες.

ΓΔ και F25 έχουν σημαντικές διαφορές λόγω μεγάλης διακύμανσης στον τραπεζικό κλάδο που με την σειρά του δοκιμάζει να κλείσει την μεγάλη ψαλίδα που έχει ξανανοίξει σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους.

Οι 586-590 μονάδες στον ΓΔ και οι 1600-1610 μονάδες στον f25 είναι τα δύο βασικά μας επίπεδα αντίστασης που κατοχύρωση μπορούν να επιταχύνουν την ανοδική τάση.

Στις 12 Σεπτέμβρη οι δανειστές επιστρέφουν για να ξεκινήσουν συζητήσεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα αλλά και να δουν αν οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν πιθανότητες να πετύχουν.

Η κυβέρνηση ξέρει πως το 2016 είναι πολύ σημαντικό σε σχέση με το πλεόνασμα μιας και ξέρει πως σε περίπτωση που δεν πάνε καλά και δεν πετύχει 0,5% πλεόνασμα η σκιά του κόφτη θα είναι κοντά μιας και από τον Μάιο θα ξεκινήσει.

Έτσι λοιπόν η ίδια θα πρέπει να ψάξει προκαταβολικά να κόψει δαπάνες, αν δεν θέλει να έχει μπροστά της το πρόβλημα.

To μεγάλο αγκάθι του Μαρινόπουλου φαίνεται ότι προχωρά σε λύση γεγονός θετικό για ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, αφού σε περίπτωση που δεν είχε βρεθεί έστω και δύσκολος τρόπος για συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά.

Μπροστά έχουμε την ΔΕΘ που παραδοσιακά ακούμε κάποια δεδομένα και σχέδια όλου του πολιτικού κόσμου αλλά πρωτίστως της κυβέρνησης. Συνηθίζεται τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα, παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι από τις πιο συντηρητικές ομιλίες των μνημονιακών χρόνων.

Greek Market WEEKLY Overview (I)

Το 2016 είναι μία χρονιά που ουσιαστικά βίωσε και βιώνει τα απόνερα των γεγονότων του 2015. Η οικονομία παρόλα τα τεράστια προβλήματα αντέχει σε σχέση με τα δεδομένα και πλέον περιμένει να δει αν το 2017 είναι η χρονιά που μπορεί και πάλι να φέρει σε ισορροπία την κατάσταση.

Η αγορά με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο από βρίσκεται σε μία μεγάλη συσσώρευση περιμένοντας ουσιαστικά τα σημάδια εκείνα που μπορούν και πάλι να δώσουν την απαρχή μίας προσπάθειας ανάπτυξης.

Έχουμε ξαναπεί πως οι τιμές και οι αποτιμήσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, με το πρόβλημα μας να είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να μπορέσουμε να πατήσουμε σε πιο στέρεες βάσεις για την συνέχεια.

Η χώρα πλέον δημοσιονομικά έχει διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό με το πρόβλημα της να είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη. Όταν αυτό συμβεί, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην χώρα θα ενισχύσουν τόσο την πραγματική οικονομία όσο και το χρηματιστήριο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το χρηματιστήριο θα είναι αυτό που πρώτο θα μας δείξει το τι συμβαίνει. Από την άλλη, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση θα δούμε και πάλι σοβαρή αποκλιμάκωση των spreads γεγονός που θα είναι σημαντικό για την συνέχεια.

Ήδη κάποια εταιρικά ομόλογα έχουν βρεθεί σε επίπεδα του 2014, δείχνοντας ότι δεν φοβούνται το μέλλον…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE SEC