H Λίστα των Panama Papers και οι Ελληνες Ολιγάρχες- Πως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την αξιολόγηση

Οσοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να έδωσαν την αξιολόγηση στην ελληνική κυβέρνηση αδιαφορώντας εάν η Ελλάδα μετατρέπεται σε Αουσβιτς φόρων, η απάντηση έχει δύο σκέλη!-

Το ένα αφορά το θέμα των προσφύγων και η άλλη τους Ελληνες ολιγάρχες-“φοροφυγάδες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάφεραν να πείσουν τους Ευρωπαίους πως όλοι σχεδόν οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι φοροφυγάδες έχοντας σαν επιχείρημα λίστες τύπου Λαγκάρντ και Panama Papers.

Σε δημοσίευμα του Κουρδιστού Πορτοκαλιού στις 20 Απριλίου 2016 ο συνεργάτης μαςIan Ford εξηγούσε τους λόγους που η Μέρκελ θα έδινε την αξιoλόγηση και τα λεφτά στον Αλέξη Τσίπρα:

Γιατί χαμογελάει ο Αλέξης Τσίπρας; Γιατί είναι τόσο σίγουρος ότι θα ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση; Γιατί η Μέρκελ δείχνει τόση οικειότητα και ανοχή στην Ελληνα πρωθυπουργό που σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της έσερνε τα εξ αμάξης; Ηταν τότε που στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν τους Σαμαρά και Βενιζέλο εντεταλμένους του Γ΄Ράιχ στην Αθήνα. 

Τώρα οι ρόλοι έχουν σχεδόν αντιστραφεί. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι εκείνη στην οποία ο Τσίπρας αναζητεί καταφύγιο κατανόησης. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να “κερδίσει” την Μέρκελ; Είναι το γεγονός ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα περάσουν τα μέτρα χωρίς να ανοίγουν κεφάλια στη πλατεία Συντάγματος; Η μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Οσοι διαθέτουν προσβάσεις στο στενό περιβάλλον της Μέρκελ δείχνουν τον Δεκέμβριο του 2012. Τότε που το γερμανικό περιοδικό Stern παρουσίαζε τους Ελληνες ολιγάρχες, την επιχειρηματικό ελίτ της χώρας η οποία κυβερνά την Ελλάδα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός υποσχέσθηκε στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι θα επιβάλλει την Δικαιοσύνη στην Κολομβία των Βαλκανίων, πως θα εφαρμόζονται οι Νόμοι και πως και οι Ελληνες ολιγάρχες θα φορολογηθούν και θα πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε εξήντλησαν την υπομονή τους περιμένοντας αρχικά τον ΓΑΠ και στην συνέχεια τους Βενιζέλο, Παπαδήμο και Σαμαρά να αντιμετωπίσουν την διαπλοκή. Ο Τσίπρας διαβεβαίωσε την Μέρκελ ότι μπορεί να το κάνει και πως δεν θα χαριστεί σε κανέναν ολιγάρχη. Ολους θα τους αντιμετωπίσει το ίδιο. Η Μέρκελ στηρίζει τον Τσίπρα γιατί πιστεύει πως ο νεαρός Ελληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο όταν της λέει το τηλέφωνο:

-Mε πολεμούν κατεστημένα συμφέροντα στην Ελλάδα…

Σ΄αυτή την κατεύθυνση και η Εξεταστική για τα δάνεια στα ΜΜΕ όπως επίσης και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Στο κάδρο βάλτε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μνημονιακή κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει-αφού πρώτα βάλει τάξη-τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο, τα επονομαζόμενα Γεράκια της Μάλτας.

Ο Τσίπρας δείχνει πως θεωρεί τους πάντες αναλώσιμους μπροστά στην υλοποίηση του οράματός του για την Αριστερά αλλά και στο όνομα της υπόσχεσης που έδωσε στην Μέρκελ λέγοντάς της ταυτόχρονα

-Εμένα δεν με κρατάει κανείς…

Οι Γερμανοί θέλουν να τελειώνουν με τους Ελληνες ολιγάρχες και εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο Τσίπρας  μπορεί να τα καταφέρει να ξεριζώσει την διαπλοκή. Αλλωστε  είναι σχεδόν μονόδρομος για την κυβέρνησή του. Εάν κόψει μαχαίρι τα θαλασσοδάνεια προς τα ΜΜΕ και τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, εάν κόψει μαχαίρι τις επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ προς τους ίδιους, εάν φορολογήσει τον παράνομο τζόγο καλώντας, εάν κάνει μερικές κινήσεις στην σκακιέρα θα μπορεί να εξασφαλίσει μια φλέβα χρυσού για τα δημόσια έσοδα. Μπροστά σ΄αυτόν τον στόχο δεν χωράνε παρά μόνο πρόσκαιρες συμμαχίες και κινήσεις τακτικής. Απαραίτητη φυσικά η στοχοπροσήλωση.

soimple69225

Λίγες ώρες πριν ήρθαν και τα εύσημα του Σόιμπλε, o οποίος είχε μιλήσει πρώτος για τους Ελληνες ολιγάρχες από την έναρξη της κρίσης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος «για πρώτη φορά» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τη στιγμή που η Αθήνα και οι θεσμοί συνεχίζουν τις συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για πρώτη φορά», επεσήμανε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters.
Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες θα βιώσουν τώρα πώς είναι μία σύγχρονη διοίκηση και ότι η Ελλάδα συμφώνησε -επίσης για πρώτη φορά- να δεχτεί τη συνδρομή αξιωματούχων από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία,για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Είναι Δεκέβριος του 2012.

Εχουν περάσει δύο χρόνια Μνημόνια και η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά της καταιγίδας.
Στο γερμανικό περιοδικό Stern δημοσιεύεται εκτενές άρθρο για τα «πανίσχυρα οικονομικά τζάκια» της χώρας μας με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων»
Το άρθρο υποστηρίζει ότι εδώ και πολλές γενιές 2.000 οικογένειες διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα και αποκόμισαν τεράστια κέρδη.
Το δημοσίευμα ξεκινούσε από τον Φώτη Μπόμπολα, τον οποίο οι συντάκτες του άρθρου επισκέπτονται στο γραφείο του.

«Ο Φώτης Μπόμπολας έχει μπροστά από το γραφείο του τέσσερεις οθόνες υπολογιστών εγκατεστημένες στον απέναντι τοίχο, ο οποίος φέρει μια ξύλινη επένδυση. Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται στα κεντρικά ενός αρχηγείου. Η γραμματέας του Λυδία του φέρνει φραπέ. Ο Μπόμπολας, ετών 52, με κοντοξυρισμένα μαλλιά, στρίβει ένα τσιγάρο. Καπνίζει Ολντ Χόλμπορν.

Το πουκάμισό του είναι ανοιχτό στο στήθος, στο καρπό του χεριού του δεν φέρει κανένα ρολόι. «Προτιμώ να κρατώ χαμηλό προφίλ», διατείνεται ο ίδιος. Ο Μπόμπολας είναι ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στην Ελλάδα. Στην οικογενειακή αυτοκρατορία ανήκουν ο εκδοτικός κολοσσός Πήγασος, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας, εταιρίες ανακύκλωσης, ορυχεία χρυσού, ακίνητα. Συνολική αξία: μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπόμπολας δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Ακόμη και τώρα αισθάνεται άβολα: «Δεν βλέπετε; Η χώρα εκρήγνυται».

Η οικογένεια του αισθάνεται έντονα τη λαϊκή οργή. Και αυτό γιατί η πολυεθνική εταιρία Ελλάκτωρ απαιτεί για τη διέλευση των αυτοκινητοδρόμων της υψηλά διόδια, παρότι το ελληνικό κράτος έχει επιχορηγήσει το έργο ως επί το πλείστον με χρήματα των φορολογημένων. Η Αττική Οδός κοστίζει 2,80 ευρώ, ενώ γύρω στα 250.000 αυτοκίνητα τη διασχίζουν καθημερινά. Όποιος θέλει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο για Θεσσαλονίκη χρειάζεται ολόκληρα 25 ευρώ. Μια πρωτοβουλία πολιτών με το όνομα «Δεν πληρώνω διόδια» πριονίζει κάθε τόσο τις μπάρες των διοδίων. «Είναι αναρχικοί», βρίζει ο Μπόμπολας».

«Η οικογένειά του ανήκει σε μια χούφτα από σχεδόν πανίσχυρα ελληνικά τζάκια, τα οποία εδώ και πολλές γενιές διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τώρα όμως που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντ’ αυτού, επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας περιμένουν νέες κρατικές αναθέσεις έργων.

gianna76c2d752c2a4c3dcb660195e60005d53

«Άλλοι πάλι επιχειρηματίες εξαφανίζονται στο εξωτερικό, όπως, λόγου χάριν, η διαβόητη Γιάννα Αγγελοπούλου, η πρώην πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία ακούει στο όνομα Lady G, όνoμα που της έδωσε ο ελληνικός κίτρινος τύπος» γράφει το περιοδικό για την πρώην ισχυρή κυρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφέρει μάλιστα ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου «ίδρυσε το Ίδρυμα Αγγελόπουλος, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασφαλίσει τη περιουσία της. Έτσι, εξ αποστάσεως μπορούσε πλέον να παρακολουθεί γαλήνια, πως η ελληνική Βουλή ψήφισε ένα από τα σκληρότερα πακέτα λιτότητας ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά από την επιβολή των νέων μέτρων ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε λιγότερο από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ σε οικογένειες με εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ ετησίως κόπηκαν τα επιδόματα παιδιών.

Και το άρθρο συνεχίζει για τον Φώτη Μπόμπολα:

«Στο ερώτημα αν έχει έλθει η ώρα για τους ζάμπλουτους Έλληνες να δείξουν αλληλεγγύη, ο Μπόμπολας αντιδρά εκνευρισμένος: «Μα τι θέλετε; Οι μετοχές μας είναι στο πάτο. Οι επιχειρήσεις μας πάσχουν ακριβώς το ίδιο όπως και η υπόλοιπη χώρα». Τι θα λέγατε με την φορολόγηση των πλουσίων; «Τι αφελής σκέψη. Το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκει πάντα τρόπους να αποφύγει τους φόρους. Αυτό είναι το τίμημα της παγκοσμιοποίησης».

stern-620x330

Ο Μπόμπολας διευθύνει επισήμως την οικογενειακή του πολυεθνική εταιρεία μαζί με τον αδελφό του. Όμως ο πραγματικός πατριάρχης είναι ο πατέρας Γεώργιος, η φωτογραφία του οποίου φιγουράρει σε ασημένιο πλαίσιο πάνω στο κομοδίνο. Λέγεται ότι ο Γεώργιος Μπόμπολας κατάφερε να πάρει τη πρώτη κρατική ανάθεση έργου όταν η κατασκευαστική του εταιρεία δεν κατείχε ακόμη ούτε καν μπουλντόζα. Η μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία γι’ αυτόν ήταν η Ολυμπιάδα του 2004.

Τότε η Ελλάκτωρ κατασκεύασε το μεγαλύτερο μέρος του αθηναϊκού μετρό, χωρίς να υπάρξει καμία δημόσια προκήρυξη επί του έργου. Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, ο Μπόμπολας ήταν και πάλι μέσα στο παιχνίδι. Ένα από τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» της οικογένειας είναι η αγορά των κρατικών ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική για 11 εκατομμύρια ευρώ. Η αξία των κοιτασμάτων χρυσού ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Είναι αναμενόμενο ότι με τη πίεση που ασκείται από τη πλευρά της Ευρώπης βαθμιαία κάτι αρχίζει να αλλάζει: τη τελευταία βδομάδα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για τη σύλληψη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος διατηρούσε 31% της Pronton-Bank και η οποία διασώθηκε από το ελληνικό κράτος με τη βοήθεια 900 εκατομμυρίων ευρώ. Λέγεται ότι ο ίδιος μεταβίβασε εν τω μεταξύ στο εξωτερικό 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ο καθηγητής των πολιτικών επιστημών Σεραφείμ Σεφεριάδης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συγκρίνει την αθηναϊκή ολιγαρχία με την ιταλική μαφία: «έχει παντού τους ανθρώπους της: έναν αδελφό στην Αριστερά, έναν στη Δεξιά, έναν στο δημαρχείο και έναν εντός της εκκλησίας. Οι ζάμπλουτοι Έλληνες εξαγοράζουν τους πολιτικούς μέσω της χρηματοδότησης των εκλογικών τους αγώνων. Η εξουσία που ασκούν μέσω των μίντια τούς καθιστά απρόσβλητους». Στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, που έχει τεράστια επιρροή, συμμετέχουν δύο τζάκια: Ο Μπόμπολας και η εκδοτική δυναστεία του Λαμπράκη. Ο γιος του μεγαλύτερου μετόχου της τελευταίας έγινε ο προσωπικός σύμβουλος του Σαμαρά.

Tο άρθρο έκανε αναφορά και στις αποκαλύψεις μέσω του Wikileaks που έκανε επίσης αναφορά σε ομάδα Ελλήνων μεγιστάνων:

«Μια τηλεγραφική είδηση που έφτασε σε μας από την Αμερική μέσω του Wikileaks, αναφέρει ότι «μια μικρή ομάδα επιχειρηματικών μεγιστάνων έχει συνδεθεί με την πολιτική μέσω βαθμών συγγενείας, γάμων ή και διαζυγίων. Οι σχέσεις αυτές είναι πολυπλοκότερες από τις αντίστοιχες σχέσεις μεταξύ των θεών στην ελληνική μυθολογία». Ακόμη πιο δραστικά το εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, όταν εξαπέλυσε ύβρεις κατά της διαφθοράς ενώπιον φίλων του κόμματος του: «Το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι αυτοί οι νταβατζήδες και οι πολυεθνικές τους που ελέγχουν το σύνολο του πολιτικού βίου».

baira11

«Η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας είναι μια από τις βασικές αξιώσεις των χρηματοδοτών της Ελλάδας. «Έτσι όμως όπως αυτή λαμβάνει χώρα, είναι παράλογη», διατείνεται ο Αλέξανδρος Μωραιτάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). «Μερικοί επιλεγμένοι επενδυτές αγοράζουν κρατική περιουσία και εμφανίζονται ως εθνοσωτήρες». Για την πλέον επικερδή κρατική επιχείρηση του ΟΠΑΠ, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, ενδιαφέρεται ο Σωκράτης Κόκκαλης.

milerkokkalis

Η Intralot είναι μια από τις ηγετικές εταιρίες στην ανάπτυξη των συστημάτων λόττο.Ο Κόκκαλης (μέλη της οικογένειά τους φιγουράρουν και στα Panama Papers) , μια από τις πλέον αμφισβητούμενες ολιγαρχικές προσωπικότητες στην Ελλάδα, υπήρξε συνεργάτης της ανατολικογερμανικής Στάζι με τα ψευδώνυμα κρόκους και κασκάντε.

Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία όπου η οικογένειά του προσέφυγε το 1949 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Ελλάδα. Η περιουσία του έχει υπολογιστεί στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι φήμες γύρω από το πρόσωπό του θα μπορούσαν να προέρχονται από κάποιο μυθιστόρημα με σπιούνους. Όταν έγινε δημοσίως γνωστό ότι η Siemens λάδωσε, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, με 100 εκατομμύρια ευρώ Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους, η γερμανική εισαγγελική αρχή, ερευνώντας τα αρχεία της εταιρίας, προσέκρουσε σε ένα αμφίβολο όνομα με το κωδικό «Κύριο Κ.». Υποθέτει ότι πρόκειται για τον Σωκράτη Κόκκαλη».

«Όπως όμως ισχυρίζεται ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «είναι σχεδόν αδύνατον να αποδειχτούν οι παράνομες ραδιουργίες των ολιγαρχικών δυνάμεων […] Δεν είναι μόνον που έχουν παντού τους ανθρώπους τους. Οι νόμοι έχουν γραφτεί εδώ και πολλές γενιές γι’ αυτούς.

Δεν χρειάζεται καν να εξαπατήσουν την εφορία αφού απαλλάσσονται ούτως ή άλλως από τους φόρους». Κάθε χρόνο η Βουλή ανακοινώνει -όπως άλλωστε και το 2012- φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεφοπλιστές. Διότι αυτοί απειλούν με απόσυρση του στόλου τους και τη διακίνησή του κάτω από άλλη σημαία. Βέβαια, επισήμως δεν υπάρχουν κανενός είδους συνδέσεις μεταξύ των ολιγαρχικών και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ούτε συναντήσεις και αποδεικτικές φωτογραφίες.

Στη μαρίνα του Φλοίσβου όμως, τη μεγαλύτερη της Αθήνας, όπου αγκυροβολούν ακόμη και θαλαμηγοί 100 μέτρων «μπορεί κανείς να δει όλους τους πολιτικού μας», όπως αφηγείται ο πρώην φύλακας του λιμανιού Μάκης Νάστατος, ιδίως «όταν κατά τα Σαββατοκύριακα τα μεγάλα πάρτυ ανάβουν για τα καλά».

7c434cb77573de8c30bb13b5ebc134ef

«Όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να φέρουν την ελληνική ολιγαρχία στο τραπέζι της συζήτησης για τη σωτηρία της χώρας, απέτυχαν. «Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν χρήμα, εξουσία ή τα μίντια με το μέρος τους, αμύνονται κατά των μεταρρυθμίσεων», παραπονιόταν ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Κάποτε επισκέφθηκε μια αποστολή μεγάλων εφοπλιστών το γραφείο της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. «Σκεφτήκαμε ότι θέλουν να βοηθήσουν», αφηγούνταν ένας δημόσιος υπάλληλος. Όμως αυτοί έκαναν μόνον παράπονα για την υψηλή φορολόγηση και την υπερβολική νομική ρύθμιση. Αισθάνονταν ότι καταδιώκονται από το κράτος. Συμπεριφερόντουσαν σαν δωρητές που ζητούσαν πίσω ότι είχαν χαρίσει λόγω πτωχισμού».

H Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) θα δώσε στην δημοσιότητα τα ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών και εταιριών που προέρχονται από τα περίφημα Panama Papers φροντίζοντας πάντως να υπογραμμίσει ότι όσοι τυχαίνει να φιγουράρουν στις συγκεκριμένες λίστες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν παραβεί τον νόμο στη χώρα τους. Αλλωστε η σύσταση υπεράκτιων εταιρειών είναι νόμιμη σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

 ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ>https://offshoreleaks.icij.org/search?c=GRC&cat=1&e&j&q&utf8=%E2%9C%93

http://kourdistoportocali.com/