Guardian: Φιγούρες και πρωταγωνιστές της Ελληνικής κρίσης

Τι λέει η βρετανική εφημερίδα για τον «καλό μπάτσο» Τσίπρα, τον επαναστάτη Λαφαζάνη, τον λαϊκιστή Καμμένο και τον Γιούνκερ.

Η Ελλάδα έχει ξεμείνει από συμμάχους καθώς εισέρχεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας που εκλέχθηκε για να τερματίσει την λιτότητα δεν έχει χρήματα κι έχει λίγους συμμάχους, γράφει ο Guardian, αναλύοντας τις βασικές φιγούρες-πρωταγωνιστές.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν ανέλαβε την εξουσία αποφασισμένος να παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κρίση κι έχει χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει ώθηση σε αυτό το σκοπό. Το ίδιο ισχύει για τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Αλλά αυτή η σχέση μεταξύ της Κομισιόν και του Τσίπρα έχει αρχίσει να χαλάει.Επιπλέον, εκτός Βρυξελλών ο Τσίπρας δεν έχει καθόλου φίλους. Μάλιστα, οι ηγέτες των κρατών μελών της ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία ή οι χώρες της Βαλτικής γίνονται ολοένα και πιο επικριτικές απέναντι στην Ελλάδα.

Αλέξης Τσίπρας: Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υπαναχωρήσει σε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του αλλά προς το παρόν ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας έχει καταφέρει να διατηρήσει την δημοφιλία του, τονίζει ο Guardian. “O Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται ως γοητευτικός, χαρισματικός και οραματιστής. Παίζει τον ”καλό μπάτσο” ενώ ο υπ. Οικονομικών του παίζει τον ”κακό μπάτσο”. Οι δημαγωγικές του ικανότητες αλλά και η προσεκτική του στάση στην πολιτική σκηνή είναι δύο από τα χαρίσματα που έχουν κάνει ακόμα και τους αντιπάλους του να αναγνωρίσουν ότι έχει καταφέρει κάνει το καλύτερο δυνατό από μια κατά τα άλλα άσχημη κατάσταση”,γράφει ο Guardian

Παναγιώτης Λαφαζάνης – Ο Έλληνας επαναστάτης: Υπερ της Ρωσίας και κατά του καπιταλισμού με μια τάση για εμπρηστική ρητορική, ο Λαφαζάνης θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Τσίπρα στο εσωτερικό. Ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ ο 63χρονος αν κι έχει μαλακώσει τη στάση του απέναντι στο Grexit, υιοθετώντας, αν και διστακτικά την κομματική γραμμή για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έχει αυξήσει την κριτική του απέναντι στους δανειστές. Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν ότι εάν η συμφωνία έλθει στη Βουλή ο Λαφαζάνης θα είναι από αυτούς που θα επαναστατήσουν.

Γιάνης Βαρουφάκης: Εκεί που όλοι περιμέναν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε παραμεριστεί, ξαναγύρισε αν και έχει μετριάσει τη ρητορική του. Ο 53χρονος αποτελεί την πιο διάσημη φιγούρα της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας καταφέρει να γοητεύσει τον Τσίπρα, να αποκτήσει εχθρούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να εξαντλήσει την υπομονή των εταίρων του.

Μανώλης Γλέζος: Στα 93 του είναι μακράν ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος βουλευτής και είναι παγκοσμιως σεβαστός κι έχει ασκησει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

Γιάννης Δραγασάκης: Ο 67χρονος πρώην κομμουνιστής είναι ο μόνος υπουργός με προηγούμενη εμπειρία στην κυβέρνηση. Αν και δείχνει χαμηλών τόνων είναι αυτός που επιβλέπει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κινεί τα νήματα πίσω από τις διαπραγματεύσεις.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αποτελεί τον εναλλακτικό διαπραγματευτή της Ελλάδας, που λειτουργεί ως το καλύτερο αντίδοτο για τον Βαρουφάκη. Το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει ρόλο στη διαπραγμάτευση. Παρόλα αυτά ούτε κι αυτός επιθυμεί μια υπαναχώρηση σε αυτά που ζητούν οι δανειστές.

Πάνος Καμμένος: Λαϊκιστής, με έντονα αρνητικά αισθήματα για τους Γερμανούς, τους δανειστές της Ελλάδας που τους θεωρεί αποικιοκράτες και τους μετανάστες.