Guardian: Η Αριστερά στην Ελλάδα μπορεί να σκοτώσει τη λιτότητα σε ΕΕ

Ποιες οι θετικές επιπτώσεις πιθανής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

http://www.tovima.gr

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές εκλογές, θετικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές  τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Ένας ακόμη πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη:

όχι όμως με όπλα και τανκς, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υπαγορεύσεις της ΕΕ. Η κλυδωνισμένη από τη λιτότητα ίσως είναι στα πρόθυρα εθνικών εκλογών που μπορεί να φέρει στην εξουσία μία κυβέρνηση που αντιτίθεται στη λιτότητα», σημειώνει στην εισαγωγή του ο αρθρογράφος Όουεν Τζόουνς.

«Αλλά αν το ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει σε πιθανές πρόωρες εκλογές με τη νέα χρονιά, αναμφισβήτητα θα είναι μία προσπάθεια να πνιγεί το πείραμα εν τη γενέσει του. Αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας που θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα χρόνια τις λιτότητας», προσθέτει.

Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στην φτώχια και την ανεργία που πλήττει τους Ελληνες, ενώ κάνει λόγο και τη  που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες καθώς και «νεοναζιστική Χρυσή Αυγή -που κάνει άλλα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη να μοιάζουν ελαφρά φιλελεύθεροι- σε μία από τις εκλογικές μάχες έφτασε στο 15%. Αν και παραμένει απειλή, η στήριξή της έχει μειωθεί ευτυχώς στο μισό».

«Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες -με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις Ισπανίας και Ιρλανδίας- η οργή και η απογοήτευση για τη λιτότητα έχουν διοχετευτεί στις τάξεις της λαϊκής αριστεράς.

Μετά από αρκετά χρόνια στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στις ελληνικές κάλπες για τις ευρωεκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα έναντι της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνεται στο άρθρο.

«Μετά από χρόνια κοινωνικής καταστροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ελπίδα. Αν και έχει παραιτηθεί από το αίτημα της άμεσης παραγραφής του χρέους, επιθυμεί λύση μέσω της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνει το παράδειγμα της διαπραγμάτευσης για την διαγραφή μέρος του χρέους όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953. Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, παρά μέσω της περιστολής των δαπανών.

Θέλει η νέα σύμβαση με την Ευρώπη να στηριχθεί από μία τράπεζα επενδύσεων, υπερπάντων αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή που ενδημεί στην ελληνική κοινωνία, ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης, μία αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατά της λιτότητας στην Ισπανία, το κόμμα Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας», σημειώνει.

«Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο» συνεχίζει το άρθρο. «Η αποφασιστική αντίσταση από το καθεστώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, που κυβερνήθηκε από τη χούντα την επταετία 1967-1974, έχει ακόμη αντιαριστερά αισθήματα στο βαθύ κράτος. Στους κόλπους της αστυνομίας υπάρχουν επιρροές από τη Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, εάν αλλάξει η πορεία…».

Στο άρθρο αναφέρονται και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οι Έλληνες δεν πρέπει να ψηφίσουν με λάθος τρόπο», τονίζοντας ότι «δεν επιθυμεί στην εξουσία της Ελλάδας ακραίες δυνάμεις».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρει δύο λόγους που η Ελλάδα χρειάζεται την έκδηλη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. «Αφενός, γιατί οφείλει να να προστατεύσει από επιθέσεις και αφετέρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπαρασύρει και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα -όπως το Podemos στην Ισπανία και το Die Linke στη Γερμανία».

«Ακόμη και στην παραδοσιακή Βρετανία όπου οι Εργατικοί είχαν «αδελφοποιηθεί» με το ΠαΣοΚ, υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν δυνάμεις μέσα στο κόμμα των Εργατικών που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν ένα ριζοσπαστικό πρόταγμα, ενώ και άλλες πολιτικές ομάδες (όπως οι «Πράσινοι») να κερδίσουν μέρος της υποστήριξης των ψηφοφόρων», επισημαίνεται.

Ο αρθρογράφος, κλείνοντας, αναφέρει ότι «το 2015 μπορεί τελικά να είναι μία χρονιά, κατά την οποία η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της σε όλη την Ευρώπη. Ή θα είναι η χρονιά που είτε θα δοθεί μία δημοκρατική μάχη, είτε η οικονομική τρέλα θα μας στραγγαλίσει μέχρι θανάτου. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων».

Print Friendly, PDF & Email