Γραπτές εγγυήσεις ζητεί η Τουρκία από Σουηδία, Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία αναμένει «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές που περιμένει η Άγκυρα στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων».

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες… Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας σε δημοσιογράφους, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αιτήματα της Άγκυρας προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Το μόνο που είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ότι τα αιτήματα της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων» των δύο σκανδιναβικών χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του: «Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες πως προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ζήτησε χθες να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, με κίνδυνο να δει την ένταξη της χώρας της και της Σουηδίας να «παγώνει».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα στη Σουηδία ότι το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» προκειμένου να επιλύσει τα «νόμιμα» προβλήματα που εγείρει η Τουρκία.

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα με ειλικρίνεια τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμάμε τις προσπάθειές του» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.