Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Διαχειρίσιμη η ύφεση – «Καμπανάκι» για τα έσοδα

Η ύφεση του τρίτου τριμήνου (-11,7%) ήταν η χειρότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως τα στοιχεία ήταν καλύτερα από την πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή(ΓΠΚΒ). ΣΕ κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ελληνική οικονομία είναι πολύ σοβαρές, αναφέρει το ΓΠΚΒ. Στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο, το Γραφείο διαπιστώνει σοβαρή επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων στο εννεάμηνο της τάξης των 10,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, με πρωτογενές έλλειμμα σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Το νέο lockdown θα επιδεινώσει και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Το Γραφείο κρούει τον κώδωνα κινδύνου όσον αφορά την υλοποίηση των προβλέψεων για την επαναφορά των εσόδων, παρ’ όλα αυτά κρίνει ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, τόσο λόγω της αναστολής των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, όσο και λόγω των εκτάκτων μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κρατούν και σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού.

Η εξαίρεση των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας έχει «κλειδώσει» και το 2021, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει το 2022, επισήμανε ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Αναφορικά με τη σύσταση του ΔΝΤ για ομαλή επαναφορά των δημοσιονομικών είναι προφανώς εύλογη, σημειώνει ο κ. Κουτεντάκης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει επαναφορά προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι η επαναφορά των δημοσίων οικονομικών πρέπει να γίνει σταθερά και λελογισμένα.

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το στοίχημα μεσοπρόθεσμα θα κριθεί από δύο παράγοντες, την ανάπτυξη του εμβολίου και τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη, παραμένουν οι κίνδυνοι από την επιδείνωση των δημοσίων μεγεθών και την επιδείνωση του δημοσίου χρέους.

Έκθεση Πισσαρίδη

Στις συστάσεις του, το Γραφείο υπογραμμίζει την αναγκαιότητα πρόσθετων παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία, παιδεία και συγκοινωνίες, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση της πανδημίας με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στην οικονομική δραστηριότητα.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία(έκθεση Πισσαρίδη) έχει προτάσεις με πολιτικό κόστος που απαιτούν συναινέσεις. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η προτεραιοποίηση των προτάσεων που συγκεντρώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα πολιτικής συμφωνίας, όπως για παράδειγμα πράσινη ανάπτυξη, συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, ψηφιακός μετασχηματισμός).

Παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη

Σε ερώτηση  για το εάν θα υλοποιηθούν οι προβλέψεις στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για επιστροφή σε ανάπτυξη 4,8% το 2021, ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε ότι το οικονομικό επιτελείο ήδη αναθεώρησε προς τα κάτω τον αρχικό στόχο 7,5% που ανέφερε το προσχέδιο, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιδόσεις της οικονομίας θα μπορούσαν να είναι χειρότερες, αλλά θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες την επόμενη χρονιά, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΓΠΚΒ. «Το κρίσιμο είναι η διάρκεια. Εάν καταφέρουμε την άνοιξη να έχουμε μερική επιστροφή στην κανονικότητα, τότε θα υπάρξει και σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό θα κρίνει και πόσο γρήγορα θα επιστρέψει και οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Κουτεντάκης. Από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζει κανείς πόσα από τα χαμένα έσοδα θα ανακτηθούν το 2021, ενώ ερωτηματικά εγείρονται και για την ανάκτηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ερωτηθείς για τα χρέη, παραδέχθηκε ότι «αναμένουμε επιδείνωση όσον αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο και στις τράπεζες», για να προσθέσει ότι σε δύσκολες συνθήκες πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις. Από την άλλη το θέμα των διαγραφών είναι πιο περίπλοκo, όπως είπε.