Γουάτσα: Τεράστιες οι ευκαιρίες στην Ελλάδα – Έχετε την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη

Την αισιοδοξία του για τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Prem Watsa, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών.

«Είχατε μεγάλη ύφεση και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. Πολλοί θεωρούν πλέον την Ινδία ως τη χώρα των ευκαιριών. Κάτι αντίστοιχο αναμένω να συμβεί και στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού που κατέχει μεγάλο μερίδιο στη Eurobank.

Ο Prem Watsa εξήρε το έργο της κυβέρνησης τόσο στην πανδημία όσο και στην αναμόρφωση της οικονομίας.

«Γνώρισα τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Τον Φωκίωνα που διοικεί την Eurobank, τον Αλέξανδρο της Eurolife. Είναι πολύ έξυπνοι άνθρωποι. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε τότε την διακυβέρνηση της χώρας και όταν τον ρώτησα εάν θέλει να μείνουμε στην χώρα μου απάντησε ότι είστε ακριβώς οι επιχειρηματίες που θέλουμε να προσελκύσουμε. Έκανε πολύ καλή δουλειά, αλλά τώρα έχετε τον κ. Μητσοτάκη, έναν πρωθυπουργό με εμπειρία. Στην Ευρώπη έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση,  έχετε φιλικές στις επιχειρήσεις πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν δουλειές».

«Αυτό κάνετε. Ανοίγετε την οικονομία, γίνεται πλέον εύκολο και απλό να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα. Αυτό το βλέπουν οι επενδυτές. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα», τόνισε.

«Πριν από τρία χρόνια δεν είχατε πρόσβαση στις αγορές, την προηγούμενη εβδομάδα βγήκατε με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Υπάρχουν δραματικές αλλαγές στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο έχει εξαφανιστεί, η Ελλάδα επιστρέφει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα περιβάλλεται από τόσες υγιείς χώρες, έχει το καλύτερο κλίμα και όμορφα νησιά, επομένως διαβλέπει ευκαιρίες, ίσως, περισσότερες από αυτές που βλέπουν οι περισσότεροι. «Θυμηθείτε. Είχατε κατάθλιψη στην Ελλάδα. Η οικονομία έπεσε 25%, η ανεργία έφτασε το 27%. Πολλοί πιστεύουν πως τη διετία 2021 – 2022 η χώρα θα έχει το μεγαλύτερο rebound. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα», εξήγησε, αποφεύγοντας, ωστόσο, να εκτιμήσει τον ρυθμό ανάπτυξης, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ιρλανδίας. «Η τρόικα ζητούσε ανάπτυξη 2% με 2,5% σε βάθος τριετίας. Εντούτοις, τα νούμερα ήταν 5%, 8% και 5% αντίστοιχα», ανέφερε.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Ο επικεφαλής της Fairfax εξέφρασε την αισιοδοξία του για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για τις ΗΠΑ, την αντίδραση των οποίων στην πανδημία χαρακτήρισε εντυπωσιακή.

Χαρακτήρισε δε τον πληθωρισμό ως το μεγαλύτερο ρίσκο αυτή τη στιγμή για την αμερικανική οικονομία.

Η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ, ποτέ δεν μπορείς να υποτιμάς το επιχειρηματικό πνεύμα. Εχει έλθει για να μείνει, τόνισε, ερωτηθείς για τον κίνδυνο πισωγυρίσματος.